PREDSEDNIK SAD Barak Obama, koji je posle napada Islamske države u Kaliforniji i Parizu, pod rastućim pritiskom da deluje odlučnije protiv džihadista, voljan je da pojača vazdušne udare u Siriji i Iraku. Ali istovremeno, predsednik SAD traži pomoć od saveznika i to od onih u arapskom svetu.

SAD trenutno imaju oko 3.600 trupa u Iraku, uključujući 100 specijalaca raspoređenih prošlog meseca. Uprkos najavama da bi Amerikanci mogli da pošalju kopneno pojačanje, Bela kuća okleva sa slanjem vojnika, nevoljna da žrtvuje živote i novac za nešto što bi bilo okarakterisano kao još jedna invazija u arapskom svetu.

Šef Pentagona Eš Karter je na Kapitol hilu, u senatskom Odboru za oružane snage, rekao je da su SAD spremne da pošalju helikoptere, i savetnike, ako Irak to zatraži, za preuzimanje grada Ramadija od džihadista ID. Bela kuća je precizirala da Obama nije odobrio upotrebu helikoptera bez zahteva za pomoć iračkog premijera Hajdera Abadija.

Pentagon se, istovremeno, obratio saveznicima iz koalicije u borbi protiv terorizma molbom da se u akciju protiv Islamske države uključe i njihove specijalne jedinice.

- Zamolio sam članice koalicije, naše partnere, da uključe snage kako bi sprovodili specijalne operacije - rekao je Karter, precizirajući da je zatražio da uključe i borbenu i vojnu avijaciju, kao i da pomognu municijom i naoružanjem.

Nemačka je u četvrtak u Tursku poslala dva izviđačka aviona "tornado" (na slici) i 40 vojnika, kao podršku borbi protiv ID u Siriji, ali Berlin ne namerava da se uključi u kampanju vazdušnih udara.

Karter je, istovremeno, priznao da "sunitske kombinovane snage" o kojima se razgovaralo na samitu u Kemp Dejvidu prošlog proleća "nisu materijalizovane", ali on veruje da sunitske trupe mogu da rade na "osposobljavanju lokalnih trupa". Predsednik senatskog Odbora za oružane snage, republikanac Džon Mekejn, međutim, ne veruje da bez američke čizme islamisti mogu biti pobeđeni. On predlaže da se veći broj američkih trupa pošalje u borbu protiv džihadista.

- Oni nisu divovi. Ima ih 20.000 do 30.000. Ali samo vazdušni udari neće uroditi plodom - zaključio je Mekejen, nezadovoljan neraspoloženjem predsednika SAD za obračun prsa u prsa SAD sa džihadistima.

TURSKE BOMBE NA KURDE

TURSKI lovci su u četvrtak bombardovali sever Iraka. Udari su izvođeni pola sata po položajima Radničke partije Kurdistana. Bombardovanju je prethodilo formiranje turskog kampa na severu Iraka koji izaziva napetost između dve zemlje. Zatim je Ankara pozvala svoje državljane u Iraku da napuste tu zemlju zbog pretnji i izjava "koje podstiču nasilje, teror i otmice". Bagdad zahteva da turske snage smesta napuste Irak, a premijer Hajder Abadi u tome traži i pomoć od NATO.