Maroko gradi najveću solarnu elektranu na svetu

Tanjug

15. 11. 2015. u 10:17

U Maroku, u gradu Varzazat, u toku je završetak prve faze izgradnje najveće solarne elektrane na svetu Nur 1, koja će koštatati oko devet milijardi dolara

Мароко гради највећу соларну електрану на свету

U Maroku, u gradu Varzazat, u toku je završetak prve faze izgradnje najveće solarne elektrane na svetu Nur 1, koja će koštatati oko devet milijardi dolara.

Svetska banka će, pored Kraljevine Maroko, delimično finansirati ovaj grandiozni projekat, koji je pokrenut zbog velike zavisnosti te zemlje od fosilnih goriva koja se gotovo u celosti uvoze iz drugih država.

"Mi ne proizvodimo naftu, mi uvozimo 94 odsto energenata kao što su fosilna goriva, i to predstavlja ogroman teret za naš budžet. Zato smo veoma ponosni na ovaj projekat", izjavio je ministar za životnu okolinu Maroka, Hakima el Hajit, za britanski list Gardijan.

Prva faza elektrane u Varzazatu, Nur 1, imaće 500.000 solarnih ploča, koje će pratiti sunce tokom dana.

Paneli, od kojih je svaki visine 12 metara, upijaju svetlost i zagrevaju čelični cevovod u kom se nalazi rastvor termalnog ulja, koje može da se zagreje do 393 stepena Celzijusa, i vode, čime se stvara para i pokreću turbine za proizvodnju struje.

Projekat solarne elektrane Varzazat (The Ouarzazat Solar Power Station Project) započet je u maju 2013. godine. Planirano je da se njegova realizacija odvija kroz tri faze, pri čemu će prva, Nur 1, biti okončana ovog meseca, dok se puštanje u rad Nur 2 i 3 očekuje 2017. godine.

Ovaj projekt jedan je od najvažnijih u okviru nastojanja Maroka da postane svetska solarna super sila.

Ceo kompleks, kada bude završen, biće veći od glavnog grada Rabata, prenosi Prvi program francuske televizije TF1.

Kada budu završene 2020. godine, četiri povezane mega solarne elektrane Varzazat isporučivaće 580 MW struje, što je dovoljno za snabdevanje milion domaćinstava.

Varzazat će postati energetski centar budućnosti, koji će obezbeđivati Maroku 42 odsto energije koju ta monarhija godišnje potroši.

Poređenja radi, najjača elektrana na svetu je hidroelektrana "Tri klanca" u Kini, koja ima kapacitet do 22.500 MW.

Grad Varzazat ima 56.000 stanovnika, poznat je kao "pustinjska kapija", ali i kao marokanski Holivud, jer su njemu snimani holivudski hitovi kao što su Lorens od Arabije, Mumije ili Gladijator.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije