Libanske vlasti uhapsile su pet Sirijaca i jednog Palestinca osumnjičene da su umešani u dupli samoubilački bombaški napad u centralnom Bejrutu, u kome je ubijeno 43 ljudi, saopštio je danas bezbednosni izvor.

Odgovornost za napade u gusto naseljenom stambenom i trgovačkom području, koje je uporište libanskog šsiitskog pokreta Hezbolah, preuzela je Islamska država.

"U roku od 24 sata mreža je uhapšena u najbržem otkrivanju bombaškog incidenta u zemlji", rekao je pomenuti izvor, kako prenosi Rojters.

Bili su to prvi napadi posle više od jedne godine na čijoj je meti bilo uporište proiranskog Hezbolaha, a dogodili su se u vreme kada je pokret pojačao svoju umešanost u građanskom ratu u susednoj Siriji. ID je u saopštenju, koje su njene pristalice objavile onlajn, navela da su članovi digli u vazduh bicikl pun eskploziva u Bordž al- Baranđehu i kada su se prolaznici okupili, samoubica bombaš se digao u vazduh među njima.

Organizacija je rekla da je u napadima ubijeno 40 ljudi. Hezbolah je poslao stotine boraca da podrže sirijskog predsednika Bašara al Asada u četvorogodišnjem sukobu preko granice. Vladine snage koje podržava Hezbolah i iranski vojnici su pojačali svoju borbu protiv većinom sunitskih pobunjenika, uključujući Islamsku državu, otkako je Rusija povela vazdušnu kampanju u znak podrške Asadu 30. septembra.