Najmanje 40 osoba, uključujući nekoliko ribara, poginulo je danas kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom protekle noći bombardovala dva jemenska ostrva u Crvenom moru, javio je Rojters, pozivajući se na tamošnje stanovnike.

Jedan od njih rekao je britanskoj agenciji da su meta helikoptera i ratnih brodova koalicije u petak uveče bile vojne lokacije šitskih pobunjenika, "husita", i snaga lojalnih bivšem predsedniku Aliju Abduli Salehu, na ostrvima Akban i Kadman.

U napadima je ubijeno nekoliko ribara koji su živeli na tim ostrvima i uništeno je nekoliko ribarskih brodova, naveli su stanovnici.

Rojters navodi da nije mogao da dobije nezavisnu potvrdu broja žrtava, kao i da u trenutku pisanja izveštaja portparol koalicije predvođene Saudijskom Arabijom nije bio dostupan za komentar.

Britanska agencija podseća da su u vazdušnim napadima arapske koalicije proteklih sedmica civilne mete pogođene najmanje četiri puta, uključujući svatove na jednoj svadbi 28. septembra, kada je poginula 131 osoba.

U Jemenu traje oružani sukob u kom s jedne strane učestvuju "husiti" iz pokreta "Ansar Ala" i deo vojske lojalan Salehu, a s druge vojska aktuelnog predsednika Abdrabua Mansura Hadija.

Koalicija arapskih zemalja sa Saudijskom Arabijom na čelu podržava Hadija, koji je bio prognan u Rijad a vratio se u zemlju u septembru i želi da obnovi njegovu vlast.

Od 26. marta koalicija bombarduje oblasti Jemena pod kontrolom "husita", pripadnika šitske sekte Zeida koji žive uglavnom na severu Jemena i po nekim ocenama čine oko trećinu od 24,4 miliona stanovnika.

Grupa je nazvana po njenom osnivaču Huseinu Al-Husiju kog je, kako je saopštavano, jemenska armija ubila septembra 2004. godine, posle čega je na njenom čelu njegov brat Abdel Malik al-Husi.

Hadijeva vlada je sada stacionirana u južnoj jemenskoj luci Aden, ali "husiti" kontrolišu velik deo zemlje, uprkos svakodnevnim vazdušnim napadima, navodi Rojters.

Od marta u ratu je poginulo najmanje 5.400 ljudi, dodaje agencija.