Najmanje 30 jemenskih provladinih boraca ubijeno je danas na jugu Jemena, kako se navodi "greškom", u vazdušnim napadima koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, javio je AFP, pozivajući se na lekare i očevice.

U napadu na Vaziju, oblast između provincija Taez i Lahdž u kojoj se borbe vode od kraja septembra, "u prijateljskoj vatri" ranjeno je još 40 njih, tvrde izvori francuske agencije.

"Mislili su da su 'husiti' još tamo", naveo je jedan provladin bezbednosni zvaničnik u izjavi Asošijeted presu.

Koalicija arapskih zemalja podržava vazdušnim napadima, oružjem i kopnenom vojskom trupe lojalista protiv pobunjenika koje podržava Iran, podseća francuska novinska agencija.

Provladine snage sredinom jula u ofanzivi su vratile kontrolu nad Lahdžom i još četiri provincije.

Međutim, borba se zaoštrila proteklih meseci u jugozapadnoj provinciji Taez, svojevrsnoj "kapiji" ka glavnom gradu Sani, koju drže pobunjenici od prošle godine.

Lokalno stanovništvo navodi da su pobunjenici poslali pojačanje u Vaziju u nameri da vrate Lahdž i kontrolišu stratešku vazduhoplovnu bazu Al-Anad.

Od marta u konfliktu je poginulo približno 4.500 civila, podseća francuska agencija.

U Jemenu traje oružani sukob u kom s jedne strane učestvuju šitski pobunjenici, "husiti" iz pokreta "Ansar Ala", i deo vojske lojalan bivšem predsedniku Aliju Abduli Salehu, a s druge vojska aktuelnog predsednika Abdrabua Mansura Hadija kojeg su prognali.

Koalicija arapskih zemalja sa Saudijskom Arabijom na čelu podržava Hadija i od 26. marta bombarduje oblasti Jemena pod kontrolom "husita".