SE kritikuje Slovačku i Česku zbog odnosa prema Romima

Tanjug

13. 10. 2015. u 21:31

Savet Evrope kritikovao je danas u odvojenim izveštajima Slovačku i Češku Republiku zbog nedovoljnog napretka u eliminisanju segregacije romske dece u školama i govora mržnje u političkom diskursu prema romskoj populaciji

СЕ критикује Словачку и Ческу због односа према Ромима

Savet Evrope kritikovao je danas u odvojenim izveštajima Slovačku i Češku Republiku zbog nedovoljnog napretka u eliminisanju segregacije romske dece u školama i govora mržnje u političkom diskursu prema romskoj populaciji.

"Iako slovački antidiskriminacioni okvir je sveobuhvatan, on pruža različit stepen zaštite različitih ranjivih društvenih grupa i mora da se reformiše kako bi zatvorio sve rupe koje postoje po pitanju zaštite", rekao je Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks u izveštaju o Slovačkoj.

Prema njegovim rečima, pitanje smeštaja romske dece u specijalne škole, prostorne segregacije Roma i njihove stambene situacije koja je ispod standarda mora da bude što pre rešeno.

Svaki pet Rom u Slovačkoj nije završio osnovu školu, a samo 17 odsto njih pohađalo je srednju školu, podaci su Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

I dok se na popisu 2011. godine samo dva odsto slovačke populacije izjasnilo kao pripadnici romske zajednice, stručnjaci procenjuju da u Slovačkoj živi oko 7,5 Roma.

U izveštaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije, tela Saveta Evrope koje se bavi zaštitom ljudskih prava, strategije za integraciju Roma i borbu protiv društvene isključenosti u Češkoj Republici ocenjuju se kao neuspele.

"Kontinuirana diskriminacija Roma, naročito romske dece, izaziva ozbiljnu zabrinutost", rekao je generalni sekretar Saveta evrope Torbjorn Jagland u saopštenju.

Procene su da u Češkoj, koja ima 10,5 miliona ljudi, živi oko 300.000 Roma, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

dzon smith

14.10.2015. 00:40

neshvatljivo kako se svi vrlo lose odnose prema romima: i balkanske zemlje i ceska i slovacka a sad ih ni njemci nece nego ce da ih protjeruju bas u te zemlje odakle su morali da bjeze glavom bez obzira!?

da pitam nesto?

14.10.2015. 07:24

Kako je moguce da se stalno neko kritkuje zbog-Roma-Cigana?Jos nisam video ni cuo da neko njima kaze:Nemoze to tako!To nesmete da radite toj drzavi i tom drustvu!Tacka !Zapeta!I znak pitanja!Ni u svetom pismu ne pise da im ja ili bilo ko drugi duguje bilo sta!Ne mrzim nikoga.Pogledajte fotografiju.Obidjite celu Cesku i Slovacku i nadjite mi bilo kog njihovog drzavljanina,koji sme sve ovo sto Cigani smeju?U Srbiji bilo gde!Kakav je to nacin da budemo stalno ocenjivani zbog njih?Dokle?Sramota!!!!

Mirko

14.10.2015. 19:53

@da pitam nesto? - Igrom slučaja živim u Slovačkoj gde dosta Romske populacije. Hocu se nadovezati na komentar, da su Romi zašticeni kao beli medvedi. Nesmeš im ništa reci, odmah se brecnu.A velika vecina njih živi samo od socijale jer nece da rade. A ako rade rade na crno da nebi placali doprinose.Njih je 70% invalidskih penzionera. Nedavno je na tv prikazana jedna emisija, kada su pitali Roma šta je po zanimanju odgovorio je INVALIDNI PENZIONER to vam sve govori o toj manjini.

čiča

14.10.2015. 11:29

I ovo je dokaz da zapadna evropa hoće da se reši cigana i da ih natovari na ledja srednje i istočne evrope. Toliko o slobodi kretanja i življenja u toj nakazi od eurupe