Rusija u Siriji, kao i u Ukrajini, ima priliku da bude kooperativni akter i doprinese stabilnosti, izjavila je pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland na debati koju je Nemački Maršalov fond u Vašingtonu danas organizovao na temu "Evropa 25 godina posle ujedinjenja Nemačke - krize, jedinstvo i prilike".

"Ako glavni motiv za Moskvu i dalje bude ostanak (sirijskog predsednika Bašara) Asada na vlasti, ne samo što to neće doprineti porazu nad Islamskom državom, već će zapravo građanski rat u Siriji učiniti još gorim i naterati još veći broj izbeglica da pohrle ka Evropi", upozorila je ona.

Nuland je naglasila da Rusija ima priliku u Siriji, kao i u Ukrajini, da sarađuje u uspostavljanju stabilnosti što će, kako je navela, pozdraviti i SAD i Evropa, "umesto da i dalje ide u suprotnom pravcu".

Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, Nuland je ocenila da je i tu mnogo toga u rukama Moskve kad je reč o normalizaciji situacije, barem na istoku zemlje.

Ona primećuje da se tek sada, sedam meseci nakon što je postignut Sporazum iz Minska, primenjuje prva faza tog dokumenta što je, ističe, dobra vest.

"Videćemo šta će se dalje događati, da li će svi odložiti oružje, da li će biti obezbeđen pristup OEBS-u", kaže ona i dodaje da je, kad je o izborima na istoku Ukrajine reč, potrebno obezbediti pristup biralištima u Donbasu i glasačima iz ostalih delova Ukrajine.

Nuland u tom kontekstu ukazuje da se izbori ne mogu održati ako nema slobodnih medija, bezbednog okruženja, kampanje svih političkih snaga, a ne samo "onih koje su ustoličene na istoku".

"Mi smo sada usred teške priče u kojoj je Ukrajina između EU i Rusije, između rata i mira, sprovodi reforme i istovremeno se brani, a ne bi valjalo da ta "zona sumraka" opstane na duži rok", smatra Nuland.

Govoreći o odnosima Rusije i SAD, ona kaže da se Vašington nadao da će, ako nađe zajednički interes sa Moskvom u oblastima kao što je nuklearno naoružanje, Avganistan i slično, to doprineti otvaranju ruskog sistema, stvoriti jaču tržišnu ekonomiju unutar Rusije, snažnije zahteve srednje klase koja će nastojati da otvori politički sistem.

"Ali to nije bilo prihvatljivo za one koji su tamo na vlasti. Ruski režim je snažno reagovao na želje za otvorenijim političkim sistemom, što je Rusiju dovelo do direktnog protivljenja onome ka čemu mi stremimo", zaključila je Nuland.