MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će pozicija Moskve na Bliskom istoku uvek ostati odgovorna.

"Vrlo mnogo ljudi iz bivšeg Sovjetskog Saveza živi u državi Izrael i to ima specijalni uticaj na naše međudržavne odnose i sve akcije Rusije u regionu će uvek biti odgovorne," rekao je Putin na sastanku s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, kako prenosi TAS S.

Netanijahu je došao u posetu Moskvi jer je zabrinut zbog pogoršanja situacije na Bliskom istoku.

"Izrael i Rusija imaju zajedničke interese-osiguranje stabilnosti na Bliskom istoku. Ja sam ovde zbog komplikovane bezbednosne situacije, ona počinje da bude sve komplikovanija," rekao je Netanijahu.

Putin je izrazio uverenje da Siriji nije potreban rat s Izraelom.

"Što se tiče granatiranja, mi osuđujemo to granatiranje. Koliko je meni poznato improvizovani raketni sustemi su pri tome korišćeni", rekao je on u razgovoru s Netanijahuom.

"Što se tiče Sirije, mi znamo i razumemo da sirijskia armija i Sirija u celini ima poziciju, kada u prvi plan izbije održanje njene sopstvene nacionalnosti, da ne otvara drugi front," rekao je Putin.

Ruski lider je takođe rekao da razume zabrinutost izraelskog rukovodstva.

"Vrlo sam sretan sto ste vi došli da diskutujemo sve detalje", dodao je on. Izraelski mediji su danas objavili da se očekuje da Netanijahu zatraži da Izrael održi slobodu za svoje vazduhoplovne snage na nebu iznad Sirije.

Istovremeno podsećaju da su izraelski borbeni avioni izveli nekoliko udara na sirijsku teritoriju da bi se ovetili za raketnu vatru ili su napadali konvoje oružja namenjene libanskom Hezbolahu, kako su izvestili strani mediji.

Netanijahu je otputovao jutros u Moskvu da bi takođe uspostavio protokol kako bi se izbegli problemi identifikacije i mogući sukobi između izraelskih i ruskih aviona, imajući u vidu da su ruske letelice i vojne snage nedavno stigle u Siriju kako bi spasile sirijskog predsednika Bašara Asada poraza od strane Islamske države i drugih pobunjenika.

Premijerov kabinet je najavio i da će Putinu biti predstavljene obaveštajne informacije o iranskom direktnom mešanju protiv Izraela na Golanskoj visiji i da Hezbolah koristi i ima pristupa ruskoj opremi.

Netanijahu je prethodno posetio Rusiju u oktobru 2013. godine i ovo je prva poseta otkako je izbio sukob u Ukrajni