Godinu dana nakon što je Rusija zabranila uvoz mlečnih proizvoda, mesa i ribe iz evropskih i drugih zapadnih zemalja kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi zbog ukrajinske krize, širok spektar razlitičih vrsta sireva je ponovo na policama ruskih prodavnica, javlja britanski list Gardijan.

Kupci u Rusiji mogu računati na ponudu uobičajenih vrsta sireva, ali bi takođe mogli biti iznenađeni kada ugledaju "mocarelu" iz Tvera, "fetu" iz Vologde i "kamamber" iz Krasnodara, navodi britanski list.

Negativne posledice sankcija su, kako ocenjuje Gardijan, očigledne.

Slike uništavanja prokrijumčarene hrane sa Zapada u Rusiji izazvale su polemike u toj zemlji, u kojoj skoro 16 odsto populacije živi ispod linije siromaštva, piše britanski list i dodaje da s druge strane, evropski mlečni sektor, koji je prošle godine izvezao oko 2,3 milijarde dolara vredne mlečne proizvode u Rusiju, počinje da oseća posledice.

Međutim, s obzirom na to da se ruska vlada zalaže za daleko samostalniji poljoprivredni sektor, a ruski sirevi postaju prihvaćeni, britanski list se zapitao da li bi moglo biti pozitivnih efekata po održivost ruskog sektora proizvodnje sira.

"Kada su sankcije prvi put uvedene, osećaj je bio 'Hvala bogu, predah'. Ruski potrošačci su oduvek bili sumnjičavi u pogledu toga da se sir može proizvoditi u Rusiji, smatrajući da pravi sir mora da bude proizveden u Italiji ili Francuskoj", izjavio je predsednik ruske Nacionalne asocijacije proizvođača mleka, Andrej Danilenko.

Kako navodi britanski list, cilj novoimenovanog ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva je da ruski proizvodi u roku od jedne decenije u potpunosti zamene celokupan uvoz prehrambenih proizvoda.

U prošloj godini, proizvodnja ruskog sira je povećana za skoro četvrtinu, dok je uvoz smanjen za gotovo devet puta, sa 385.000 tona iz 2014. godine na 41.000 tona u 2015. godini, prema analizama Nacionalne asocijacije proizvođača mleka.