PARIZ - Francusku prestonicu, Pariz, zakrčili su danas ovdašnji poljoprivrednici sa preko 1.700 traktora, koji polako idu glavnim ulicama ka istočnom delu gradu, gde je planiran protest na trgu Nasion.

Farmeri su nezadovoljni merama vlade za zaštitu domaćih proizvođača, donetim u julu ove godine, i smatraju da zbog jeftinog uvoza i visokih državnih nameta ne mogu da konkurišu nemačkim, a još manje istočnoevropskim i drugim proizvođačima.

Vlada je krajem jula izašla u susret francuskim mlekarima podigavši minimalnu cenu mleka po litru na 34 centa.

Međutim, cena mesa, posebno svinjskog, ostala je niska, a seljaci tvrde da ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.

Poziv na današnju blokadu Pariza došao je posle gotovo 500 akcija koje su poljoprivrednici organizovali celog leta širom Francuske. Francuski farmeri su ovog leta blokirali puteve na granici sa Nemačkom, kao i vodeće turisticke destinacije.

Delegaciju od oko stot poljoprivrednika danas je primila predsednica parlamenta Francuske, Klod Bartolon, a predsednik Sindikata francuskih poljoprivrednika FNSEA, Gzavijer Belen, razgovarao je sa francuskim premijerom Manuelom Valsom i ministrom poljoprivrede Stefanom le Folom.

Povod za protest je šira debata o poljoprivredi Evrope i o njenoj konkurentnosti u svetu. Očekuje se evropski protest u ponedeljak u Briselu, tokom sastanka ministara poljoprivrede zemalja EU, prenosi list Figaro.

Ruski embargo ostavio je traga na poljoprivredu Francuske, uglavnom na indirektan način, budući da je zbog zabrane uzvoza robe sa zapada u Rusiju povećana evropska konkurencija.

Prema oceni lista La Krua, poljoprivreda Francuske do sada je na gubitku 200 miliona evra zbog ruskog embarga.

Procenjuje se da je sektor svinjogojstva zbog nemogućnosti izvoza na rusko tržište do sada pretpeo štetu od 100 miliona evra, ali da ukupna šteta na godišnjem nivou iznosi, uzimajući u obzir pad cena zbog povećane konkurencije, 400 miliona evra.

Francuski izvoz mesa, mleka i mlečnih proizvoda je drastično opao od ruskog embarga 7. avgusta prošle godine, koji je Moskva uvela kao kontrameru na zapadne sankcije inicirane ukrajinskom krizom.

Kao odgovor na sankcije EU, Rusija je uvela embrgo na uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja clanica EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške, koji je sada produžen za još godinu dana.

Ruski embargo najviše je pogodio francuske proizvođače svinjskog i junećeg mesa, kao i mlekare, nekada velike izvoznike na rusko tržište, a stručnjaci procenjuju da francuski stočari zato gube 20 centi samo po kilogramu svinjskog mesa.