Putinova poseta Kini: Ekonomija pre svega

Branko VLAHOVIĆ

03. 09. 2015. u 07:18

Путинова посета Кини: Економија пре свега

Putin sa veteranima Drugog svetskog rata tokom posete Čiti, na svom putu ka Pekingu

Veliki značaj dvodnevne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini. Gosti će sa domaćinima potpisati čak 22 ugovora iz domena trgovine

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


DVA velika suseda, ekonomska partnera i dve prijateljske zemlje, Rusija i Kina, pokušaće da zajednički nađu lek protiv sadašnjih ekonomskih nevolja i pokušaju da podignu robnu razmenu na nekadašnji nivo. Upravo zato Putinova dvodnevna poseta Kini, koja je otpočela juče, ima poseban značaj. Već je najavljeno da će gosti iz Rusije sa domaćinima potpisati čak 22 dogovora.

Pad rublje u odnosu na dolar zabrinuo je ne samo Ruse nego i Kineze. Direktor Odeljenja Istočne Evrope i centralne Azije kineskog ministarstva trgovine Lin Czi kaže da je kineski izvoz u Rusiju pao u prvom polugodištu 2015. čak 36 odsto. U isto vreme je Kina smanjila investicije u Rusiji za 25 odsto. Prošle 2014. godine, Kina je imala direktne investicije u Rusiji u visini četiri milijarde dolara.

Kina je prvi ekonomski partner Rusije, dok je na kineskoj rang-listi ekonomskih partnera Rusija tek na devetom mestu. U procentima, u kineskoj trgovini na Rusiju otpada samo 2,5 odsto, pa i pad razmene ona lakše podnosi. Na kraju 2014. rusko-kineska trgovinska razmena je iznosila 95 milijardi dolara. Na vrednost trgovinske razmene je uticao pad cene nafte i gasa. Pad rublje i smenjenje kupovne moći građana Rusije automatski je uticalo i na smanjenje kineskih investicija u Rusiju.

Zbog svega toga, ruski predsednik Putin namerava direktno da razgovara sa kineskim biznismenima u toku Istočnog ekonomskog foruma. Prošle godine Putin je uveravao Kineze da će već ove 2015. obim trgovinske razmene dostići sto milijardi dolara. Međutim u prvih sedam meseci, prema podacima koje su saopštili u Pekingu, trgovina ne samo da se nije uvećala, već je opala za čak 30 odsto. Od toga se smanjio uvoz ruske robe u najmnogoljudniju zemlju sveta za 20 posto.

Od 3. do 5. septembra u Pekingu će se održati ekonomski forum "Rusija-Kina, dve zemlje, jedan posao". Rusija tradicionalno prodaje Kini sirovine, a kupuje finalne proizvode.

Iako je ekonomija u centru pažnje, poseta ima i veliki politički značaj. Uostalom, Vladimir Putin će biti i glavni gost na današnjoj paradi u Pekingu povodom 70-godišnjice pobede Kine nad Japanom i završetka Drugog svetskog rata.

A na putu za Peking, Putin je juče kratko svratio u Čitu, grad u Sibiru nedaleko od granice sa Kinom, gde je položio venac na spomenik poginulima u ratu i razgovarao sa lokalnim veteranima koji su obeležavali pobedu nad Japanom na kraju Drugog svetskog rata. Kapitulacija Japana se u Rusiji obično ne slavi, ali je ove godine "okrugla" godišnjica tog događaja.

U Čiti i drugim gradovima istočne Rusije, uključujući poluostrvo Kamčatku, u blizini koje se nalaze sporna Kurilska ostrva, juče su održane i vojne parade u čast pobede u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Vidojlo

03.09.2015. 07:42

Нека вечно живе Велика Русија и Кина као гарант мира свима нама.

Vizantijski vizionar

03.09.2015. 08:09

Tradicija je tradicija ali ipak, prednost je kad se sretnu savremenih politicara koji doprinose svojim znanjem, da zadovolje svoju znatizelju. Oni znaju sta je nuzno ciniti da ostvare politicku viziju.

volf mesing(albanac)

03.09.2015. 09:35

putin sa svojim paradama je preterao!kome je bre u rusiji stalo do vojnih parada u ovom vremenu?poplave u ursinsku pozari po sibiru kriza cene skacu a on vojne parade?!kina takodje resila je da pokaze svoju silu samo kome?da se svakom kinezu da po lopata pa oni ce bez ijednog metka doci do kraja sveta!samo kome to treba?opet na zlo zapadu i americi?

КИР СРБИН

03.09.2015. 11:25

@volf mesing(albanac) - Ви прсли у Ираку, Авганистану, Сирији, Египту, Либији (а богами ћете и код куће-у Албанији), а ваш газда се сетио Аљаске. Шта мислиш зашто? Због леда? Како се на Енглеском каже Аљаска - АЈС КРИМ, да није можда због тога. Кикирики, семенке, оде Аљаска човече, а ви тога нисте ни свесни. Спреми ти лепо преобуку и нужна ствари и буди на вези можда ће ти требати.

Dumar

03.09.2015. 10:59

Putine care! U Kini si medju prijateljima, i oni vide da su meta angloamerickog globalizma, samo, tu nisu prosla ni mnogo veca zla. Nece ni ovo.

Mr. Dragan

03.09.2015. 16:53

Da li su ova dva gorostasa, (Rusija i Kina) garant mira, ne znam, medjutim da se bore iole za neku svetsku pravdu to je fakat...

Аца

03.09.2015. 17:24

тако се иде у међународну посету - са пословном делегацијом која може нешто и да учини..

Miro Markovic

03.09.2015. 18:18

Kad je NATO svetska sila, kao sto stalno pricaju, zasto ne napadne Rusiju, za koji Amerikanosi kazu da su najvece pretnja Americi? Nije Rusija niti Srbija, niti Libija, niti Irak, niti Avganistan, niti Jemen, niti Somalija, ni Sirija.Rusija je najveca i najbogatima zemlja sveta sa svojim prirodnim bogastvima najvecim na svetu. E, ajde Ameriko, kreni na Rusiju da te vidimo poslednje dane i da svet jednom predahne o tvojeg i izraelskog terora po svetu.