BUKUREŠT - Bivši rumunski kralj Mihaj (94) oduzeo je danas svom jedinom unuku Nikolaju titulu princa i sve privilegije čime ga je isključio iz reda naslednika, javljaju rumunski mediji.

"Dana 1. avgusta 2015. godine, kralj Mihaj Prvi potpisao je dokument kojim povlači svom unuku Nikolaju, sinu princeze Elena, titulu princa Rumunije i titulu njegovog kraljevskog visočanstva", navodi se u zvaničnom saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je rumunski kralj takođe isključio Nikolaja sa liste naslednika rumunske krune - odluke koje stupaju na snagu istog dana kada su objavljene, navodi rumunska agencija Ađer pres.

Bivši rumunski kralj koji je abdicirao 1947. godine kada su komunisti došli na vlast u Rumuniji, objasnio je da oduzima sve titule i privilegije unuku Nikolaju poznatom po posvećenosti ekologiji, biciklizmu i književnosti, jer smatra da Kraljevsku porodicu treba da vodi neko ko je "skroman, dobro izbalansiran i s moralnim principima", prenela je agencija AP.

Popularni princ Nikolaj (30), koji živi u Rumuniji poslednjih pet godina, rođen u Švajcarskoj i bio je treći po redu za rumunski tron.

Kraljevska titula ima simbolično značenje u Rumuniji, a Rumuni je povezuju sa dostojanstvom i prefinjenošću.