PROJEKT najavljen kao "ponovno rođenje Egipta", Suecki kanal 2, danas će biti svečano stavljen u pogon. Reč je o proširenom i produbljenom Sueckom kanalu koji će, omogućavajući dvosmernu plovidbu, igrati još važniju ulogu u svetskoj trgovini i transportu nafte između Evrope i Azije.

Realizacija "Sueca 2" koštala je bezmalo osam milijardi evra. Novac su mahom obezbedili Egipćani kupovinom svojevrsnih investicionih sertifikata, koje je emitovala država.

Proširenje kanala, otvorenog 1869. godine, posle izgradnje duge čitavu deceniju, omogućiće sada dvosmernu plovidbu. Skratiće se period čekanja brodova sa 18 na 11 sati. Proširenje kanala u dužini od 72 kilometra i njegovo produbljivanje u dužini od 35 kilometra, trajalo je manje od godinu dana. Izgrađeno je i 37 kilometara novog, paralelnog kanala.

Pre ovih zahvata kroz Suec je maksimalno moglo da prođe 49 brodova dnevno, a egipatske vlasti najavljuju da će njihov broj, do 2023. godine, biti udvostručen. Egipatska vlada nada se da će ovako "pojačan" kanal više nego udvostručiti prihode od naknade za plovidbu, koja je ključni izvor budžetskih prihoda zemlje. Računica kaže da će prihod za osam godina porasti sa 5,3 milijarde dolara, koliko se očekuje u 2015, na 13,2 milijarde.

Prema podacima američke Agencije za informisanje o energetici, 2013. godine je 4,6 odsto globalne nafte i naftnih prerađevina prolazilo kroz Suecki kanal ili naftovod SUMED, alternativnu rutu od Crvenog mora do Mediterana. Stručnjaci, međutim, još nisu precizirali koliko će inoviranje kanala zaista doprineti svetskoj trgovini. Ovom, najbližom i najbržom pomorskom rutom između dva kontinenta, ostvaruje se, prema pisanju svetskih medija, osam odsto globalne prekookeanske trgovine.

Suecki kanal simbol je nezavisnosti Egipta. Bivši predsednik, Gamal Abdel Naser nacionalizovao ga je 1956. godine. Do tada je njime upravljala kompanija "Suec kanal", u vlasništvu Britanaca i Francuza. Nacionalizacija je izazvala Suecku krizu, tokom koje su Britanija, Francuska i Izrael napali Egipat.

Današnji dan proglašen je u Egiptu za državni praznik, prestonica Kairo okićena je plavim i belim svetlima. Kreirani su novi pečati za pasoše turistima i sve je u znaku ovog, kako ga je vlast u Kairu prozvala, "poklona koji Egipat daruje svetu".

DAČIĆ NA OTVARANjU

PRVI potpredsednik Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS Ivica Dačić, predstavlja Srbiju na današnjoj ceremoniji otvaranja novog Sueckog kanala u gradu Ismailija. Među brojnim predstavnicima država i vlada, u Egiptu nema hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Ona je otkazala dolazak zbog, kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, "vladinog politikantstva i nedostatka vizije."