ZA jedne istorijska pobeda, za druge - istorijska greška. Višegodišnji nuklearni spor Irana i šest svetskih sila dobio je u sredu epilog crno na belo. Sporazum "nije savršen ni za jednu stranu, ali je ipak, veliko dostignuće", kako se izrazio Mohamad Džavad Zarif, iranski ministar spoljnih poslova.

Dok Zapad pozdravlja veliki preokret u međunarodnim odnosima, izraelski premijer Benjamin Netanijahu, smatra dogovor "greškom istorijskih razmera". Zamenik ministra spoljnih poslova u Tel Avivu, Cipi Hatoveli nije ostala samo na tome da oceni da je u pitanju "istorijska kapitulacija Zapada pred osovinom zla koju predvodi Iran", nego je najavila da će Izrael koristiti sva diplomatska sredstva da pokuša da spreči potvrđivanje sporazuma.

Nuklearne pregovore sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, Iran je vodio od 2013. godine. Ekonomske i finansijske sankcije, koje su EU i SAD uvele Teheranu, biće ukinute s početkom implementacije sporazuma u svim oblastima, uključujući investicije u naftu i gas. Milijarde dolara iranske imovine biće odmrznute. Međunarodni embargo na isporuku oružja Iranu ostaće na snazi u narednih pet godina, ali će isporuka biti moguća i u tom periodu, uz posebnu dozvolu Saveta bezbednosti UN, potvrdio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Zabrana kupovine raketne tehnologije, trajaće osam godina.

Po oceni svetskih analitičara, sporazum je velika politička pobeda predsednika SAD i Irana, Baraka Obame i Hasana Rohanija (na slici), ali obojica lidera suočiće se sa skepsom uticajnih predstavnika tvrdokorne struje na domaćem terenu. Sporazum će naići na otpor u samom Iranu, gde je potrebna podrška vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija, ali i u SAD, čiji Kongres ima dva meseca za ratifikaciju čemu se republikanci otvoreno protive.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izjavio je da je sa Iranom potpisao mapu puta koja će omogućiti istragu (i ranijih) nuklearnih aktivnosti Islamske republike. Sva nuklearna postrojenja u Iranu ostaće operativna. Ovaj dogovor će popraviti odnose između Irana i Zapada, ali će njegovi efekti zatalasati nemirni Bliski istok. Ukidanje sankcija doneće Iranu ekonomski rast. Teheran će time ojačati i svoj politički uticaj, na šta neki bliskostočni akteri, poput Saudijske Arabije, neće blagonaklono gledati.


SVET DA ODAHNE

- Svet sada može da odahne - izjavio je ruski predsednik Putin i dodao da su potpisnice nuklearnog sporazuma u Beču napravile jasan izbor u korist stabilnosti i saradnje, a američki predsednik Obama je rekao da je sporazum zasnovan na proveri a ne poverenju i da je prilika "koju vredi ugrabiti".