Tajni dogovor SAD,Britanije i Francuske o Srebrenici?

Tanjug

sreda, 01. 07. 2015. u 21:51

Тајни договор САД,Британије и Француске о Сребреници?

Srtebrenica

Holandska televizija prikazala je dokumentarac o Srebrenici u kojem se navodi da su SAD, Britanija i Francuska 1995. postigle tajni dogovor o obustavi vazdušnih napada na Srbe, o čemu Holanđani nisu bili obavešteni

Holandija će zatražiti objašnjenje od Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske u vezi sa medijskim navodima da su ove tri države u maju 1995. godine navodno postigle tajni dogovor o obustavi vazdušnih napada na srpske položaje oko Srebrenice, o čemu Holanđani, zaduženi za zaštitu enklave, nisu bili obavešteni, preneo je portal Dačnjuz.nl.

Naime, na holandskoj televiziji NPO 2 u ponedeljak uveče emitovan je dokumentarni film "Zašto je Srebrenica morala da padne" u kojoj su prikazani američki dokumenti objavljeni 2013. godine, a za koje se kaže da govore o odluci SAD, Francuske i Britanije iz maja 1995. godine o obustavi vazdušnih napada UN, naveo je NL Tajms.

Holandska ministarka odbrane Dženin Henis rekla je danas da će zatražiti objašnjenje tim povodom, preneo je portal Dačnjuz.nl.

"Moram i želim da razgovaram o tome sa našim saveznicima. Ne mogu da ignorišem ono što smo videli na televiziji", rekla je ona.

O navodnom tajnom dogovoru velikih sila oglasio se i tadašnji holandski ministar odbrane Joris Vorhuve rekavši da je za to saznao tek pre nekoliko meseci, analizirajući dokumenta koje je pre dve godine objavio bivši američki predsednik Bil Klinton, preneo je NL Tajms.

Prema njegovim rečima, Holandija nikad nije bila obaveštena o toj odluci, dok je holandska vlada verovala obećanju Ujedinjenih nacija da će vazdušni napadi, ako bude potrebno, moći da se izvedu u roku od dva sata.

Kako je rekao Vorhuve, holandske snage u Srebrenici su devet puta tražile vazdušnu podršku, ali UN nisu postigle konačan dogovor o tome sve do 10. jula.

Odgovorni za takvu odluku bili su, kako tvrdi Vorhuve, britanski premijer Džon Mejdžor, francuski predsednik Žak Širak i predsednik SAD Bil Klinton.

Britanija i Francuska su, prema njegovim rečima, naročito insistirale na obustavi vazdušnih udara zbog toga što su snage generala Ratka Mladića krajem maja 1995. držale više od 300 britanskih i francuskih vojnika kao taoce, preneo je NL Tajms.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Slavko

01.07.2015. 23:40

Koje su ovi Holandjani francuske sobarice. Ratko je usao u Srebrenicu sa cak 400 vojnika i prakticno bez otpora. Pametan covek bi se zapitako, kako je nesto tako moguce?

Mile

02.07.2015. 00:11

Srebrenica je projekat Vatikana isto kaošto su: Markale, Račak, Oluja, 11.septembar, MH17 itd.., Cilj je masovno ubijanje ljudi. U srpskoj Bosni I Srebrenici svi ubijeni su Srbi Podturice tzv. Bošnjaci. Bosna je 13000 godina srpska. Vatian je od Srba napravio podturice tzv.Bošnjake I katolike tzv.Hrvate. Zakuvao rat po šemi: Zavadi pa vladaj. A sad propaganda o Srebrenica?! Vatikan koji je nad nama Srbima u 20. Veku izvo 3 genocida, sad forsira Rezoluciju o Srebrenici.

Djekna

02.07.2015. 01:03

Ko zna sta se sve tu desavalo. Zakulisne igre velikih i malih traju i dan danas, a narod pati i strada.

Skretnicar

02.07.2015. 08:12

Svi problem Srebrenice i Holandjana gledaju usko. Naime zaboravlja se opste stanje na teritoriji BiH i Hrvatske. Naime mesec dana pre Srebrenice glavnina bosanskih srba je bila u okoline Bihaca, spremala se ofanziva Hrvata na Krajinu i nije odgovaralo da "ludi " Mladic sa glavninom vojske bude u blizini. Jednostavno trebalo je tu opasnost ukloniti i postignut je dogovor sa svima: Amerikanci, Britanci i Francuzi kao i Milosevic u Srbiji ( srbija nije ni prstom mrdnula kada je pocela oluja).

laza

02.07.2015. 08:33

ratko je bio sjajan generalnaravno da ne bi krenuo u čišćenje srebrenice od zločinaca da nije imao dobro osiguranje u vidu nato zarobljenika.i naravno da je amerima bitniji jedan njihov vojnik nego par hiljada mudžahedinaništa neobično, znalo se od ranije, nego se sad holanđani prave toše

nedostupna

02.07.2015. 09:17

Za 15 godina ce se Holandezi iscudjavati, kako je moguce da su,, saveznici ,, zrtvovali putnicki avion, da bi ocrnili Ruse...

čiča

02.07.2015. 10:23

I ovo govori o pouzdanosti zapadnih partnera, partneri smo samo ako se ispunjavaju želje amerike i britanije a svi ostali su drugorazredni. Nije li i ovo hteo hitler , Nemci prvi a svi ostali po rangu koji im oni odrede. Jel to demokratsko uredjenje koje zagovarate

Nikola

02.07.2015. 11:35

300 uhapsenih francuskih i britanskih vojnika u RS?? Znaci oni su vrsili kopnenu agresiju na RS bez znanja UN ali ih je nas komadant sve potukao. Bravo za VRS i komadanta.

thegirlnextdoor

02.07.2015. 13:22

Zašto samo naši mediji i hakeri spavaju??Hoće li neko da pusti i obelodani, ali na jako zvučan način kako su ti isti Holanđani maltretirali i ubili one nesrećen starce-invalide u Bosni i iživljavali se nad njima i o tome postoji snimak,a oni sad veliki zaštitinic poubijanih muslimana?!? Pa nažalost u svakom ratu ima žrtava sa obe strane, a krajnje je neoprostivo forsirati žrtve samo jedne strane. Inače mislim da su svakako sve žrtve nevine i da rata nije ni trebalo da bude,ali...