AP: Zapad i Rusija u sukobu zbog Srebrenice

Tanjug

sreda, 01. 07. 2015. u 10:29

АП: Запад и Русија у сукобу због Сребренице
Zapadne zemlje i Rusija su u duelu oko toga da li bi Savet bezbednosti UN trebalo da nazove srebrenički masakr genocidom u rezoluciji koja je najavljena povodom 20. godišnjice
VAŠINGTON - Zapadne zemlje i Rusija su u duelu oko toga da li bi Savet bezbednosti UN trebalo da nazove srebrenički masakr genocidom u rezoluciji koja je najavljena povodom 20. godišnjice "najgoreg masovnog ubijanja u Evropi posle Drugog svetskog rata", piše američka agencija Asošiejted pres.

AP podseća da je Velika Britanija podnela nacrt rezolucije i ističe da je juče imala uvid u taj tekst u kojem se, kako navodi, "najoštrije osuđuje genocid počinjen u Srebrenici" i ukazuje da su i Haški tribunal 2004. i Međunarodni sud pravde 2007. godine zaključili da je ubijanje više od 8.000 hiljada bosanskih muslimana u julu 1995. bilo genocid.

Američka agencija navodi da je Rusija, koja ima bliske verske veze sa Srbijom, predala Savetu bezbednosti UN alternativni nacrt rezolucije i tvrdi da je i u taj dokument juče imala uvid.

U ruskom nacrtu rezolucije, ističe AP, ne pominju se ni Srebrenica ni genocid, već se umesto toga "najoštrije osuđuju najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao celinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog porekla i veroispovesti".

Da li će Savet bezbednosti UN usvojiti neku rezoluciju, ostaje da se vidi budući da Rusija, kao stalna članica ovog tela, ima pravo veta, ukazuje agencija i dodaje da će SB UN raspravljati o komemoraciji događaja u Srebrenici 7. jula, a da Srbija vrši pritisak kako bi Rusija uložila veto na rezoluciju koju podržava Zapad.

AP navodi da je britanski ambasador u UN Metju Rajkroft rekao da je "20. godišnjica srebreničkog genocida prilika da se stane i razmisli o lekcijama naučenim u najmračnijim momentima istorije UN" i da će britanski nacrt ovekovečiti sećanje ne samo na srebreničke žrtve, već i na sve koji su stradali na svim stranama i ohrabriti dalje korake ka pomirenju u duboko podeljenoj Bosni.

Međutim, zamenik ruskog ambasadora u UN Petr Iljišev je, ukazuje američka agencija, izjavio da britanski nacrt rezolucije "stvara podele" i fokusira se na "samo jednu stranu sukoba", dok je, kako Iljlišev tvrdi, ruski nacrt rezolucije "generalniji i više se zalaže za pomirenje".

Asošiejted pres navodi da su lideri bosanskih Srba optuženi za naređivanje masovnog ubijanja muslimanskih dečaka i odraslih muškaraca koji su odvedeni iz enklave pod zaštitiom UN u gradu na istoku Bosne, ali da je nazivanje događaja u Srebrenici genocidom izazvalo talas negodovanja u Srbiji.

Srpski premijer Aleksandar Vučić je rekao da je spreman da prisustvuje komemorativnoj ceremoniji povodom godišnjice događaja u Srebrenici, ali je odbio da to nazove genocidom, već je to nazvao "velikim i strašnim zločinom", navodi američka agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Prle i Tihi

01.07.2015. 12:47

Кога брига шта пише АП? То већ знамо и без читања. Боље ви нама преведите шта о тој теми пише на пример Русија севодња. Много је занимљивије, а и тачније. А и многима би се овде у Србији отвориле очи.

vlada

01.07.2015. 23:03

Vi koji ste BEZ RAZLOGA pravili masakr u Vijetnamu, držite nekom slovo! I ne samo tamo! Još imate podršku "ljudi" kokošijeg mozga i to vam imponuje! Srećom, nemam dilemu kome da se "divim" i dam podršku - olakšali ste mi! Jedino planetarno "svetlo" je - Rusija!