Gruzija: Najmanje 11 mrtvih, više nestalih u poplavama u Tbilisiju

Tanjug

14. 06. 2015. u 10:01

Najmanje 11 osoba izgubilo je život u nevremenu praćenom poplavama protekle noći u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju. Pobegli i tigrovi i medvedi iz Zoološkog vrta

Грузија: Најмање 11 мртвих, више несталих у поплавама у Тбилисију

Foto Tanjug-AP

Broj žrtava u nevremenu praćenom poplavama protekle noći u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, povećan je na 11, javila je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Spasilačke službe pronašle su telo jedne žrtve, koja je kako se smatra saradnik službe za vanredne situacije, mediji su javili da je na području potopljenog Zoološkog vrta pronađeno tri beživotna tela, a gradonačelnik Tbilisija David Narmanija saopštio je prethodno da je poginulo sedam osoba, podseća agencija.

Među žrtvama stihije su žitelji potopljenih kuća, jedan spasilac i dvoje saradnika Zoološkog vrta.

Tbilisi je u noći na nedelju pogodilo nevreme sa gradom i snažnim vetrom i obilnim padavinama, u kojoj su potopljene kuće i zgrade, oštećeni pute, infrastruktura, izveštava ta ruska agencija.

TASS navodi da je kiša u Tbilisiju i na periferiji potopila dvorišta i prizemlja više od stotinu privatnih kuća, podzemne prolaze i trgove.

Prema podacima gradskih vlasti, više od 40 porodica u centru Tbilisija ostalo je bez krova nad glavom.

Takođe, izlila se reka Vera, zvog čega je potopljen deo zoološkog vrta u Tbilisiju.

Načelnica službe za odnose s javnošću Zoo vrta Mzija Šarašidze, potvrdila je da je poginula jedna radnica, koja je radila 25 godina u toj ustanovi, a pre dve sedmice je bila izgubila ruku u napadu tigra.

Ona je život izgubila sinoć, spasavajući životinje.

Ranije je saopšteno da su specijalne službe i policija pokrenuli potragu za 32 odbegle opasne životinje.

"Traga se za po šest lavova i tigrova, sedam medveda i 13 vukova", rekao je predstavnik gradskih vlasti Timur Phaladze.

Spasilački timovi pronašli su i spasili veći deo odbeglih životinja, deo se utopio, a jedan broj morao je biti likvidiran zbog agresivnosti.

Agencije navode da je usmrćeno do 20 vukova, osam lavova, nekoliko tigrova i jaugara a da je od 17 pingvina ostalo tri.

Spasile su se, uglavnom, životinje koje su bile smeštene na višim nivoima teritorije Zoo-vrta.

Uprava Zoo-vrta pozvala je žitelje Tbilisija da hitno jave o divljim životinjama koje su na ulici, a spasilačke službe zamolila da izbegavaju njihovu likvidaciju.

Korisnici "Fejsbuka" pišu da se iz oblasti Zoo-vrta čuju krici i pucnjava, a objavljuju i fotografije nilskog konja, lava i krokodila na ulicama, prenose mediji.

Vlasti su pozvale žitelje Tbilisija da ne napuštaju kuće dok sve životinje ne budu pronađene.

U nevremenu je oštećena elektrodistributivna mreža, tako da je u dva rajona grada bez struje oko 22.000 potrošača.

Po nalogu gruzijskog premijera Iraklija Garibašvilija, radi otklanjanja posledica nepogode formiran je Štab za vanredne situacije, u kom su predstavnici MUP, gradonačelnika i gradskih rejonskih vlasti.

Spasioci i gruzijski vojnici spasili su desetine ljudi, od kojih je deset smešteno u bolnice, navodi TASS.

Garibašvili je rekoa da je situacija veoma ozbiljna, ali da vlasti u potpunosti kontrolišu situaciju.

Premijer Gruzije je, takođe, obećao da će pomoći postradalima.

Garibašvili je rekao da je naneta ogromna šteta gradu i žiteljima Tbilisija i da će biti potrebno dosta vremena da se u potpunosti otklone posledice nevremena a glavni grad vrati na normalno funkcionisanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Gojko

14.06.2015. 11:08

Ova poplava je vrlo slichna onoj u Tekiji,s okolnih strmih brda sjurilo se drvlje i kamenje.Prevrnuta vozila,ljudi ne mogu da izvuku nogu iz blata da bi napravili korak...[ imedi tv ]

Gojko

14.06.2015. 14:15

@Gojko - Pogledajte snimak ove kataklizme na 1TV.GE.Neverovatni prizori,ako ne bude nekoliko puta vishe stradalih,onda su dobro proshli.Samo treba pogledati snimak njihovih vesti,rechi su nedovoljne.

Nenad

14.06.2015. 12:57

Vatikan pomoću HAARP-a (Čitaj: Taster je u američkim laboratorijama i drže ga u rukama katolički jezuitai) izvodi ekološke ratove po svetu. Pomoću HAARP-a Vatikan uništi čitave teritorije u državama i očetka budžet, a onda šalje katoličke dilere: MMF I Svetska banka da daju kredite. Kobajagi uplaćuje se vatikanski ne postojeći elektronski novac, koji nema pokriće, koga nema (Čitaj: Perpetum mobile primenjen u praksi. I charge you Out of Nothing.

Blefer

14.06.2015. 17:27

@Nenad - A ko izvodi silne vremenske nepogode u Americi? Suse,poplave,tornada.....Je li i tu Vatikan,harp i mmf umesan?