Putin i Erdogan razmotrili pitanje Turskog toka i gradnje nuklearke

Tanjug

13. 06. 2015. u 14:20

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su iza zatvorenih vrata u glavnom gradu Azerbejdžana. Među temama Ukrajina i energetski projekti

Путин и Ердоган размотрили питање Турског тока и градње нуклеарке

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razmotrili su na današnjem sastanku u Bakuu projekat gasovoda "Turski tok", izgradnju prve atomske centrale u Turskoj, sitauciju u Ukrajini i druga pitanja, izjavio je danas Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

"Zaista je razgovarano o Turskom toku, razmatrane su i druge aktuelne maršrute", rekao je Peskov, preneo je TASS.

Pres sekretar ruskog predsednika dodao je da je o pitanju gasovoda, kapaciteta 63 milijarde kubika koji bi iz Rusije u Tursku preko Crnog mora dopremao prirodni ruski gas, razgovarano "u kontekstu energetskog dijaloga između dve zemlje".

Do novog gasnog čvorišta na tursko-grčkoj granici bilo bi dopremano 50 milijardi kubika, a ruski energetski gigant "Gazprom" izrazio je spremnost da u Evropu "Turskim tokom" doprema 47 milijardi kubika godišnje.

"Turski tok" bi bio alternativa "Južnom toku", čija je realizacija u Moskvi proglašena završenom u decembru prošle godine, a prvi krak novog gasovoda trebalo bi, po najavi, da bude gotov decembra 2016. godine.

Peskov je posle razgovora dvojice lidera u glavnom gradu Azerbejdžana iza zatvorenih vrata rekao da je prilično detaljno razgovarano o izgradnji prve turske atomske centrale "Akuju" kod grada Mersin na jugu Turske.

U razgovorima su učestvovali Putinov pomoćnik Jurij Ušakov, šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, direktor "Rosatoma" Sergej Kirijenko, čelnik "Gazproma" Aleksej Miler.

"Razmenjena su mišljenja i o glavnim aktuelnim međunarodnim pitanjima, uključujući Ukrajinu", rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Erdogan je informisao Putina o unutrašnjepolitičkoj situaciji u Turskoj i perspektivama formiranja vlade posle nedavno održanih parlamentarnih izbora.

Lideri Rusije i Turske ukazali su na pozitivnu dinamiku ekonomskih odnosa u celini, iako su konstatovali da je prošle godine robna razmena unekoliko smanjena.

"Potvrđena je obostrana namera da se ne odustaje od ranije deklarisanog strateškog cilja da se robna razmena u doglednoj budućnosti dovede do 100 milijardi dolara", rekao je Peskov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Gojko

13.06.2015. 14:44

Cumhuriyet daje nove video dokaze hapshenja vozacha kamiona koji su u 2 kontejnera prevozili artiljerijske granate velikog kalibra za teroriste Islamske Drzave.

Debeli

13.06.2015. 16:55

Da li ce ijedan gasni tok ikad stici,jer kako vidim EU maximalno sabotira na stetu Srbije i njene ekonomske i trzisne nezavisnosti..

Доситеј

13.06.2015. 19:21

Робна размена 100 милијарди долара!!! Како нико Турској не придикује да треба своју спољну политику да усклађује са ЕУ? Колико знамо и она је на том путу! (ка ЕУ) Уствари ако се осврнемо около улога Србије на Балкану је да ЕУ има коме да лупа чврге! Турска глава је за њих велика!

CMICAK

13.06.2015. 20:31

Rusi i Turci bizns prave a mi na Balkanu se ubijamo i mrzimo.Zar to nije zalosno.