Turska: Davutoglu podneo ostavku do formiranja nove vlade

Tanjug

09. 06. 2015. u 18:22

Turski premijer Ahmet Davutoglu podneo je danas ostavku, što je proceduralni potez posle parlamentarnih izbora održanih u nedelju, ali će ostati na toj poziciji dok ne bude formirana nova vlada

Турска: Давутоглу поднео оставку до формирања нове владе

Ahmet Davutoglu

Turski premijer Ahmet Davutoglu podneo je danas ostavku, što je proceduralni potez posle parlamentarnih izbora održanih u nedelju, ali će ostati na toj poziciji dok ne bude formirana nova vlada, saopštila je danas kancelarija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdogan je prihvatio ostavku vlade na čelu sa Davutogluom tokom jednočasovnog sastanka u njegovoj palati u Ankari, koji je zakazan kako bi predsednik i premijer Turske razgovarali o budućnosti vlade nakon nepovoljnih rezultata izbora po vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP).

Ta stranka na čelu sa Davutogluom je na izborima održanim proteklog vikenda izgubila većinu u parlamentu, usled čega će morati ili da formira koalicionu vladu sa jednom od opozicionih stranaka, što bi moglo da potraje nekoliko nedelja, ili da pokuša da vlada sama kao manjinska vlada, preneo je Rojters.

Očekuje se da će Erdogan zvanično ovlastiti Davutoglua da formira novu vladu nakon što budu objavljeni zvanični rezultati izbora, što će se možda dogoditi tek sledeće nedelje, procenjuje britanska agencija.

Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima na parlamentarnim izborima AKP je osvojila 40,9 odsto glasova, ali je izgubila apsolutnu većinu u zakonodavnom telu, osvojivši tek 258 od 550 poslaničkih mandata.

Republikanska narodna stranka (ĆP) i Partija nacionalističkog pokreta (MHP) povećali su broj poslanika u odnosu na izbore iz 2011, i osvojili 132, odnosno 80 poslaničkih mandata.

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) na četvrtom je mestu sa osvojenom podrškom od 13,1 odsto birača i 80 poslaničkih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije