Uspeh kurdskog Obame

D. SAVIĆ

08. 06. 2015. u 21:20

Prokurdska Narodna demokratska partija prvi put prokrčila put u turski parlament. Demirtaš zapečatio Erdoganove snove o produženju predsedničkog mandata

Успех курдског Обаме

Selahatin Demirtaš

DISKUSIJAMA o predsednikovanju i dikaturi došao je kraj nakon nedeljnih izbora u Turskoj.

Poruka harizmatičnog lidera prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) Selahatina Demirtaša (42) slikovito izražava rezultat parlamentarnih izbora u Turskoj. Uz podršku 13,1 odsto birača i osvojenih 80 poslaničkih mesta, partija HDP, je ne samo prvi put ušla u turski parlament, već je zapečatila snove aktuelnog šefa države Radžipa Tajipa Erdogana da osvoji dvotrećinsku većinu, promeni ustav i vlada do sredine naredne decenije. Uz to, HDP je zalupila vrata koaliciji sa Erdoganovom partijom AKP, ili neformalnom dogovoru o podršci manjinskoj vladi.

- Obećali smo našem narodu da nećemo formirati koaliciju sa AKP - poručio je Demirtaš, koga mnogi već nazivaju "novom zvezdom turske politike".

HDP osnovana je kao prokurdska stranka pre tri godine, od kada je počela da osvaja simpatije 15 miliona Kurda koji u Turskoj čine petinu stanovništva i decenijama se bore za svoja prava. Ipak, uspeh stranke leži u prevazilaženju "kurdske baze". Predstavila se kao izvorno turska stranka i zadobila simpatije levice, sekularnih Turaka, žena i manjina.

NEPREKINUTI SAN O DRŽAVI IRANSKI narod po poreklu, Kurdi su posle podele Osmanskog carstva koje ih je svojevremeno osvojilo, završili bez zemlje, podeljeni među više država. Rasuti su po svetu, ali najviše ih je Turskoj, Iraku, Siriji i Iranu. Brojem Kurda se često manipuliše u političke svrhe, ali procenjuje se da ih je preko 30 miliona, uglavnom muslimana, većinski sunita. Često diskriminisanom narodu bez države, nada se rađa na severu Iraka. Saveznici SAD u svrgavanju Sadama Huseina, Kurdi na severu Iraka "ugostili" su četiri od 10 najvećih svetskih naftnih kompanija, stvarajući nukleus moguće "kurdske države".

- Kao narod Turske koji je pod pritiskom, koji želi pravdu, mir i slobodu, postigli smo ogromnu pobedu. To je pobeda radnika, nezaposlenih, seljaka. To je pobeda levice - rekao je Demirtaš, koji je zbog govorničke veštine prozvan "kurdskim Obamom".

Ova partija sa najvećim brojem žena, kao i jedinim otvoreno homoseksualnim kandidatom na izborima, dala je važan doprinos da izbori za 25. saziv turskog parlamenta postanu "istorijski".

U skupštinske klupe seda maksimalni broj od 96 žena, a među poslanicima HDP je i Dilek Odžalan, nećaka lidera zabranjene Radničke partije Kurdistana, Abdulaha Odžalana.

Jedini turski političar sposoban da parira Erdoganovim retoričkim sposobnostima, Demirtaš je bio treći na predsedničkim izborima u Turskoj 2014. godine. Sad obećava stvaranje "snažne i časne opozicije".

NJega je Erdogan tokom kampanje nazivao "lepotančićem" koji zagovara separatizam zabranjene Kurdske radničke partije (PKK), "nevernikom", jer bi da ukine sekretarijat za veru, i "pop zvezdom", jer svira instrument saz.Selokan, kako Demirtaša zovu odmilja, završio je prava na prestižnom univerzitetu u Ankari, radio kao advokat za ljudska prava u Dijarbakiru, da bi se posvetio politici 2007. godne. NJegov brat Nuretin je nekoliko godina proveo u zatvoru optužen da je član Radničke partije Kurdistana, koja se godinama borila za samostalnost Kurdistana. Uspeh Demirtaša je pozdravio iz baze pobunjenika negde u planinama Kandil, u severnom Iraku.

Prva vidljiva posledica izbora je vest da su turske akcije pale više od šest odsto, dok se lira spustila na novi rekordno nizak nivo u odnosu na dolar, jer su investitori u strahu zbog novih političkih neizvesnosti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bokelj

08.06.2015. 22:42

E, Erdogane, nesreco, sto nepozva naseg Mila pred izbore no se obruka?! Dje se nas Milo umijesa tu se posa zavrsi ka od sale... Ukolko se ne umijesa Ranko, razumije se... E, mozda se i u Turske izbore Ranko upetlja? Cu li da je jedan peder u Tursku izabran u njiov parlament?! Bravo Turci... I vi ce od sad da ucite da cucite kad bude sceli da vrsite malu nuzdu...