Armija Jemena i odredi šiitskih pobunjenika-Huta saopštili su da su zauzeli vojnu bazu Al-Mezab na teritoriji Saudijske Arabije, javio je jemenski radio „El Masira“.

Televizija „El Majadin" prenela je danas saopštenje zvaničnog predstavnika „Ansar Alaha" Muhameda Abdel Salama da je pokret spreman da učestvuje u razgovorima u Ženevi za rešavanje krize u Jemenu pod okriljem UN samo u slučaju da Ratno vazduhoplovstvo Saudijske Arabije obustavi udare po jemenskoj teritoriji.

„Ne možemo sedeti za pregovaračkim stolom, dok vojni avioni nastavljaju da bombarduju naš narod", rekao je Abdel Salim.

On je odbacio zahteve šefa diplomatije Rijada Jasina, člana Vlade predsednika Abd Raba Mansura Hadija, upućene Hutima za početak pregovora — da polože oružje i napuste teritoriju koju kontrolišu.

„Ansar Alah" ne ustupa spoljnim pritiscima i neće napustiti jemenske gradove, jer bi to dovelo do „pokolja" i masovnih ubistava civila, izjavio je Abdel-Salam.

On je naglasio da Huti napadaju Saudijsku Arabiju u svojstvu odmazde i da zauzimaju samo vojne objekte, dok saudijska vojska, prema njegovim rečima, namerno ubija jemenske građane.

Sukob između jemenskih vlasti i Huta intenziviran je u avgustu 2014. godine. U januaru ove godine vojno krilo Huta "Ansar Alah" zauzelo je prestonicu Sanu. Pod pritiskom pobunjenika predsednik Abd Rabo Mansur Hadi i Vlada na čelu sa Haledom Mahfuzom Bahahom podneli su ostavku. Jemenski predsednik je bio prinuđen da pređe u Adan, a nakon što su Huti 25. marta ušli u ovaj grad, i zemlju


(Izvor: sputniknews.com)