PARIZ - U svetu je ukupno 201 milion nezaposlenih osoba, a 75 odsto aktivnog stanovništva ima nesigurno zaposlenje, pokazuje najnoviji izveštaj Međunarodne organizacije rada (MOR).

Čak tri četvrtine (75 odsto) zaposlenih u svetu nema stabilni posao, navodi se u izveštaju MOR-a, "Zaposlenost i društvena pitanja u svetu u 2015", a prenosi francuski list Figaro.

Drugim rečima, samo jedna četvrtina aktivne populacije zaposlena je po osnovu ugovora na neodređeno, za puno radno vreme. Ostale tri četvrtine zaposlenih obavlja posao na osnovu ugovora na određeno ili skraćeno vreme, ili su sami vlasnici preduzeća, ili pak rade na crno, objašnjava se u studiji.

Isto tako, 60 odsto radnika ne poseduje nikakav ugovor o radu. Oni koji su lišeni tog dokumenta obično rade u okviru porodičnih, neprijavljenih poslova.

MOR dalje navodi da je u svetu danas 201 milion nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti, koja je od 2009. do danas blago opala, iznosi 5,7 odsto radno sposobnog stanovništva za muškarce i 6,3 odsto za žene.

Ali, pošto se globalna populacija povećala, planeta sada broji 30 miliona nezaposlenih više nego pre početka finansijske krize, 2008. godine. Svake godine 40 miliona ljudi pridružuje se svetskom tržištu rada, dodaje se u izveštaju.

Svaki peti radnik (20 odsto aktivne populacije) pripada tzv. lancu globalnog snabdevanja, drugim rečima, učestvuje u proizvodnji dobara ili usluga koje se prodaju na tržištima više zemalja. Ovaj direktni doprinos globalizaciji sada daje 453 miliona radnika, dok je pre 20 godina njihov broj iznosio 296 miliona.

U izveštaju se dalje ističe da u bogatim zemljama gotovo svi radnici (nepunih 100 odsto), koristi neki režim penzija, bilo od poslodavca, bilo individualni, dok je na globalnom nivou, samo 52 odsto zaposlenih uključeno u penzioni sistem. Međutim, među nezavisnim radnicima, ta proporcija pada na 16 odsto.

U zaključku, ova organizacija sa sedištem u Ženevi, konstatuje da je neizvesnost zaposlenja poslednjih godina porasla i da je sve teže uspostaviti klasičan model zaposlenosti za većinu radnika.

Ovakav trend, kako se navodi, delom je u vezi i s razvojem novih tehnologija. U vezi s tim, MOR poziva vlasti i odgovorne institucije da prošire oblike društvene zastite.