NjUJORK - Izvršni direktor avio-kompanije Amerikan erlajns Dag Parker dobrovoljno se odrekao plate u gotovini i biće plaćan samo u deonicama kompanije, piše američka agencija "Blumberg".

Parker (53) je u pismu upućenom svojim zaposlenima poručio da njegov potez oslikava poverenje koje ima u šanse za rast najveće svetske avio-kompanije.

Prema novom sporazumu, 54 odsto Parkerove plate u akcijama biće povezano sa uspehom u poslovanju firme.

"Poruka koju direktor šalje jeste ta da je spreman da deli eventualne uspehe i neuspehe sa akcionarima firme", smatra direktor konsultantske kuće iz Hjustona "Longneker end asosijets", Kevin Kušel.

Parker je tako postao peti po redu direktor jedne od kompanija čije akcije ulaze u sastav indeksa S&P 500 koji je izabrao da bude plaćen u deonicama. Preostala četvorica su Mark Zakerberg iz Fejsbuka, Rič Kinder iz "Kinder Morgan inc" , Leri Pejdž iz Gugla i Kosta Karcotis iz grupe Fosil.

Amerikan erlajns je prošle godine ostvario rekordan profit od 2,9 milijardi dolara, a prognoze su da će taj rezultat ove godine biti nadmašen. Akcije Amerikana su, pod palicom Parkera, više nego udvostručene od 2013. i spajanja te kompanije sa konkurentom JuEs ervejz.

Parker je u 2014. primio platu od 12,4 miliona dolara, od čega mu je 40 odsto isplaćeno u gotovini.