OD STALNOG DOPISNIKA

MOSKVA

POJAVLjIVANjE predsednika Rusije Vladimira Putina pred TV kamerama u ponedeljak u Sankt Peterburgu, gde se sreo sa predsednikom Kirgizije Almazbekom Atambajevom teško da će zaustaviti medijsku poplavu raznih tračeva i izmišljotina u zapadnim medijima o njemu. Ne bi bilo čudno da neki zapadni tabloid danas napiše da je u ponedeljak u Sankt Peterburgu bio ne Putin već - Putinov dvojnik! Cilj medijskog cunamija laži je pokušaj da se još više "uzdrma" Putin i raširi priča o tome kako on definitivno mora da ode iz Kremlja.

Samo naivni su poverovali u pisanije zapadnih mediji koji su se tobože zabrinuli za zdravlje predsednika Rusije jer se on minulih dana nije pojavljivao u javnosti. Neki listovi na zapadu su pisali da ga nema od 5. marta ne verujući u verodostojnost snimka koji je u petak prikazan na ruskoj TV na kojem se vidi Putin i predsednik Vrhovnog suda Vjačeslav Lebedev u Podmoskovlju u predsedničkoj radnoj rezidenciji u Novom Ogorjovu.

Zbog toga je Putin u ponedeljak, posle razgovora sa predsednikom Kirgizije u Sankt Peterburgu, ironično izjavio: "Bez glasina bi život bio dosadan".

Povod da se ponovo piše o Putinovom zdravlju bio je odlaganje sastanka u Alma Ati, na kojem je Putin trebalo da se sretne sa domaćinom predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom i predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Iako je Putinov portparol Dmitrij Peskov demantovao glasine o predsednikovoj bolesti, zapadni mediji su nastavili da traže Putina, ali sve sa željom da ga nikada ne nađu! Ako se zna kakva se medijska kampanja vodi na Zapadu sa ciljem demonizacije Putina, onda je jasno u kojoj su funkciji napisi o njegovom lošem zdravlju. Forsiranje priča o lošem Putinovom zdravlju ima i još jedan cilj - da se raširi stav da je njegovo vreme prošlo i da treba da mu se traži naslednik.

Prvi put su intenzivnije počele da se šire glasine o problemima sa zdravljem ruskog lidera još 2009. godine. Nije tajna da Putin povremeno ima probleme sa bolovima u leđima jer mu je oštećen jedan disk, pa je 2012. Rojters čak najavio kako će Putin zbog tog problema morati na operaciju.

Najveća glupost koja je ovih dana bila objavljena je da je Putin otputovao tajno u Švajcarsku, gde mu je, po toj verziji, gimnastičarka i bivša parlamentarka Alina Kabajeva rodila i trećeg sina.

Glasine oko političara nisu tvorevina našeg doba. Tako Aleksandra Arhipova, stariji naučni saradnik iz grupe koja se bavi izučavanjem narodnog folklora, kaže da su i 1937. kolale glasine da se Staljin posle smrti supruge oženio znatno mlađom i lepšom ženom.

- To što se oko Putina ispredaju razne priče nije ništa novo, već je uobičajena pojava u istoriji. Godinama su se širile razne priče o tome da postoji neki drugi Putin. Kad je bio rat u Gruziji, širili su glasine kako mu je majka zapravo Gruzinka - kaže Arhipova. - Oni koji ga zdušno podržavaju takođe su se bavili izmišljanjem priča o njemu, pa je tako kružila priča da je u vreme pada Berlinskog zida Putin sa granatom u rukama štitio sovjetsku ambasadu u Berlinu, iako je u to vreme radio u Drezdenu.

Kako god bilo, na Zapadu vole da izmišljaju glasine o Putinu. Od zdravstvenih problema do tajnih ženidbi. Nije ni čudno što se Putinov portparol očigledno umorio od demantija svih gluposti i da je izjavio kako više ne želi da odgovara na pitanja novinara o glasinama jer "besmisleno je da se odgovara na svakakve izmišljotine".

PRIVATNI ŽIVOT

NAJVIŠE je glasina uvek bilo oko Putinovog privatnog života. Puno tekstova je svojevremeno govorilo kako je njegova nekadašnja supruga Ljudmila još pre razvoda otišla u manastir, pa je čak i Ruska pravoslavna crkva morala da to demantuje. Tabloidi su pisali da je "peglao" bore na licu, koristio "botoks"... A činjenica je da ruski predsednik svakodnevno pliva i da vodi računa o fizičkoj kondiciji. U jelu je umeren, retko popije kriglu piva.