PARIZ
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

TRI francuska šampiona u različitim sportskim disciplinama stradalo je u sudaru dva helikoptera na snimanju "rijaliti" emisije u Argentini, a tom prilikom poginulo je još petoro francuskih državljana kao i dvojica pilota, Argentinaca.

U udesu su stradali plivačica Kamij Mifa (25), bokser Aleksi Vastin (28) i jedriličarka Florans Arto (57). Poginuli su i reditelj Loran Sbasnik, novinari Lisi Mei Dalbi i Volođa Ginar, tehničar Bris Bilber i lekar Eduar Žil. Život su izgubila i oba pilota, Rober Abate i Huan Karlos Kastiljo.

U ponedeljak oko 17 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 21 sat po ovdašnjem, dva helikoptera sa članovima posade poletela su sa fudbalskog stadiona u Vila Kasteli u oblasti La Rioha na severozapadu Argentine, u planinskom masivu nedaleko od granice s Čileom. U svakoj letilici nalazili su se po jedan pilot i četvoro Francuza.

Nesreća se dogodila ubrzo po poletanju, posle svega četiri minuta, na stotinak metara visine. Jedan helikopter je, uspinjući se, ušao u putanju drugog, posle čega je došlo do sudara, što je dosta retka pojava kada se radi o helikopterima. Očevici kažu da su leteli dosta blizu jedan drugom, na svega pet metara, a neke od pretpostavki su da je to bilo zbog toga da bi kamermani mogli da snime drugu ekipu.

Za pilote se kaže da su imali dosta iskustva, a klimatski uslovi su bili dobri. Ubrzo posle udesa, društvenim mrežama je počeo da kruži snimak nesreće, koji su zatim preuzele i televizije.

Francuska je u šoku, jer se radi o velikim sportistima. Kamij Mifa je u Londonu 2012. godine osvojila čak tri olimpijske medalje, zlato, srebro i bronzu. Bila je i trostruki prvak Evrope i prvak sveta. Pozvana je na snimanje tek kada su dvojica vrhunskih sportista pre nje, zbog obaveza, odbili da učestvuju.

Plivačica Kamij Mifa (25), bokser Aleksi Vastin (28) i jedriličarka Florans Arto (57)

Florans Arto su zvali "zaručnicom Atlantika". Mnogo puta je bila u životnoj opasnosti, baveći se jedrenjem. Tako je tokom jedne trke kod obala Korzike pre tri godine izvučena iz mora i spasena zahvaljujući pozivu majci mobilnim telefonom koji je bio zaštićen najlonskom kesom. Baš u utorak, u danu pogibije, u "Liberasionu" je objavljen tekst o ravnopravnosti polova čija je Arto bila jedna od potpisnica.

Aleksi Vastin je bronzani bokser iz Pekinga 2008. Sudbina porodice Vastin je naročito dirnula Francuze, jer je pre samo nekoliko nedelja, u saobraćajnoj nesreći poginula i njegova mlađa sestra Seli (22).

Emisija iz serijala realitija "Spušteni" se snimala za prvi program francuske televizije. Koncpet je, po receptu jedne švedske emisije sličnog sadržaja, bio takav da se dve ekipe poznatih ličnosti spuste iz helikoptera u nepristupačnom predelu, bez mapa, busola i hrane, u pokušaju da prežive izazov.

MALEROZNI

DVA puta u kratkom roku događale su se nesreće u avanturističkim emisijama za Prvi program francuske televizije. Pre ove tragedije, 2013. godine tokom snimanja jednog drugog rijalitija pod nazivom "Ko Lanta", od srčanog udara preminuo je Žerald Baben (25).


(Telegraf)