NACIONALNI front" na čijem čelu se nalazi Marin Le Pen praktično je već postala vodeća stranka u Francuskoj. Poslednje istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da bi na predstojećim izborima za francuske departmane, koji će se održati krajem ovog meseca, "frontovci" dobili najviše glasova. Ako se tome pridoda i najbolji skor na poslednjem glasanju za Evropski parlament, dileme, praktično, više nema.

Istraživanja Nacionalnom frontu trenutno daju između 29 i 33 odsto glasova. Na drugom mestu je desničarska stranka Nikole Sarkozija UMP s 27 do 29 odsto, i to u koaliciji s centristima, dok je tek na trećem mestu vladajuća Socijalistička partija s 19 do 23 odsto. Uspon stranke Marin Le Pen je lako izmeriti. Na kantonalnim izborima pre četiri godine sakupili su 15 odsto, na evropskim izborima prošle godine 25 procenata, a sada im se smeši još bolji rezultat.

Posle svega, pitanje je samo kada će i kako Marin Le Pen uspeti da naplati ovaj uspeh i preuzme vlast u zemlji. To neće ići nimalo lako, jer su "frontovci" i dalje na nepoželjnoj listi za bilo kakve koalicije, iako se i tu stvari lagano menjaju. A teško će moći sami da vladaju, zbog tradicionalnog biračkog tela koje se, ipak, ne odriče klasičnog republikanskog nasleđa.

Glavni zadatak Marin Le Pen u predstojećem periodu biće kako da obezbedi prihvatljivost za druge tabore. Kada je levica u pitanju, ona je već izašla kao pobednik s krajnjim krilom ove formacije. Nezadovoljni radnici mnogo više danas glasaju za Nacionalni front nego za komuniste i ostale radikalne levičarske pokrete. Kada se radi o klasičnoj desnici, tu se više razrađuje teza o mogućoj koaliciji. Ipak, biće joj potrebno još mnogo napora da reorganizuje ceo desničarski blok i u njemu se nametne kao mogući lider.

Već sada naziru se konture očekivanih rezultata na predsedničkim izborima 2017. godine, gde mnogi Marin Le Pen vide kao pobednika u prvom krugu, mada je glasanje još daleko. Zato se potencijalni kandidati klasične desnice i levice već praktično "tuku" za drugo mesto, koje bi, automatski, po sistemu bojkota "frontovaca" u drugom krugu, moglo da ih dovede do Jeliseja.

Iako to otvoreno ne priznaje, Marin Le Pen ne dozvoljava svom ocu, počasnom predsedniku stranke, da utiče na politiku sa svojim preživelim idejama koje su vređale rasna, verska i druga osećanja. Uostalom, zato je autoritativna Marin Le Pen krajem prošle godine na partijskom kongresu izabrana sa sto odsto glasova!

Mnogi, zapravo, Nacionalni front vide kao neku vrstu francuske Sirize, ali zdesna. Predsednici ove stranke samo savetuju da se, kao Cipras, polako ogradi od ideje izlaska iz evra, čime bi, misle mnogi, širom otvorila vrata svog najvećeg političkog uspeha.


PROMENjEN IMIDž PARTIJE

PARALELNO sa spoljnim delovanjem, Marin Le Pen vodi i aktivnu borbu za mirenje različitih struja unutar stranke. Promenila je imidž partije, skinula s dnevnog reda sve teme koje su stvarale nelagodnosti oko rasnih i verskih pripadnosti. Danas nije ništa neobično da za NF glasaju muslimani, crnci, Arapi. Takođe, jedan od njenih prvih pomoćnika je homoseksualac.