Bivši terorista tvrdi: Bosna je bila baza Al kaide

Tanjug

04. 03. 2015. u 20:56

Бивши терориста тврди: Босна је била база Ал каиде

Ilustracija

Nakadašnji osnivač i pripadnik terorističke organizacije Al Kaida, a od 1998. godine britanski obaveštajac Ajmen Din (37) rekao je u intervjuu za BBC da je Bosna i Hercegovina bila baza za regrutaciju članova Al Kaide

LONDON - Nakadašnji osnivač i pripadnik terorističke organizacije Al Kaida, a od 1998. godine britanski obaveštajac Ajmen Din (37) rekao je u intervjuu za BBC da je Bosna i Hercegovina bila baza za regrutaciju članova Al Kaide.

On je juče naveo da su se neki od lidera Al Kaide borili u odredu El Mudžahid tokom rata u BiH, a među njima je bio i Halil El Hadž sa kojim je Din još kao tinejdžer otišao u Bosnu da se bori.

"Odjednom sam se našao na nekom brdu u BiH sa puškom u rukama. Imao sam osećaj da učestvujem u pisanju istorije. U kampovima za obuku učili smo o ratnim taktikama i vojnim manevrima. Bio sam sa ljudima drugih nacionalnosti, a svi smo bili muslimani", rekao je Din koji je rođen u Saudisjkoj Arabiji.

Jedan od lidera Al Kaide koji je prošao rat u BiH bio je i Halid Šeik Muhamed koji je učestvovao u organizaciji terorističkih napada 11. septembra 2001. u SAD, kazao je Din.

Prema njegoim rečima, posle rata u BiH mnogi borci El Mudžahida počeli su da radikalizuju stavove prema Zapadu i pribegli su terorizmu.

Din je posvedočio da su neki, među kojima i pomenuti Muhamed, bili razočarani što je posle rata u BiH u Sarajevu formirana sekularna, a ne šerijatska vlast.

On je decembra 1998. godine doveden u London, nakon što je proveo 11 dana u Persijskom zalivu u rukama agenata britanske obaveštajne službe MI 6 i od tada je lojalan vlastima u Velikoj Britaniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Snouden

04.03.2015. 21:54

"Nakadašnji osnivač i pripadnik terorističke organizacije Al Kaida, a od 1998. godine britanski obaveštajac" hahaha, sjajan primer zamene teza. Al Kaidu u BiH su dovele upravo zapadne obavestajne sluzbe CIA, Mi6 i BND. To ljudi koji se bave tim stvarima odlicno znaju ali jednostavno ne smeju o tome da pricaju. Generalno, mudzahedini su stizali kao radnici "humanitarnih organizacija" a onda su rasporedjivani tamo gde je bilo potrebno. Sve je nadzirano od gore navedenih sluzbi.

Марко Из АМЕРИКЕ

05.03.2015. 00:59

Snouden, htedoh da ti lakujem komentar, a greskom pritinuh pogresan like.

Mila

05.03.2015. 09:23

...mi,Srbi,sve ovo smo znali od samog početka...pričali su nam svedoci,a Kandićka&company nas bukvalno pljuvali i ubeđivali da umišljamo svetsku zaveru protiv nas,nebitnih Srba....I šta sad????...Gajili su bebu, američki poslušnici,beba porasla i porasli apetiti,više nije dovoljno "mleko iz flašice"...najpravednije bi bilo (po celu zemaljsku kuglu) da "odbačeni sin" ode u krilo svog tvorca i razračunava se sa njima na njegovom terenu....

Srdjan

05.03.2015. 09:38

Zar se ne primecuje da koga god je Amerika podrzavala i dan danas postaje problem.cela Evropa i svet cute u strahu da isti ti Amerikanci ne naprave problem i u njihovoj zemlji

Banana Buljic

05.03.2015. 11:28

koja konttadiktornost terotista pa sad obavestajac...koji je on osnivac 98g imao je 19-20godina...