MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je danas od policije da izbavi Rusiju od "sramote i tragedije" ubistava sličnih nedavnom "bezočnom ubistvu" Borisa Njemcova u centru Moskve.

Obraćajući se na sastanku sa vrhom Ministarstva unutrašnjih poslova, ruski predsednik je rekao da je potrebno posvetiti "najozbiljniju pažnju gromoglasnim zločinima, uključujući one sa političkom pozadinom", preneo je TAS S.

Putin je, takođe, tražio od MUP-a da poveća nivo razrešenih krivičnih dela.

"Potreban je kardinalni prelaz, novi kvalitet rada organa MUP i čitavog pravosudnog sistema", kazao je predsednik Rusije, koji je potvrdio nameru da nastavi sa "čišćenjem redova" u strukturi vlasti, uključujući MUP, od korupcije.

Pritom je konstatovao da se uočava trend smanjenja nivoa korupcije.

Putin je rekao da korupcija, izbegavanje poreza, korišćenje kriminalnih i polukriminalnih shema deformišu poslovnu klimu i oduzimaju dobronamernim biznismenima stimulans za razvoj.

Predsednik Rusije je zatražio od policije i da "zatvori put" narkotrgovcima do škola i fakulteta, i da hitno reaguje na akcije koje pripremaju ekstremisti, čiji je cilj udar na ustavne temlje države.

Putin je pohvalio MUP za dobre pokazatelje rada u 2014. godine, navodeći da su njegovi pripadnici štitili bezbednost tokom olimpijskih igara u Sočiju, da su hrabro postupali u antiterorističkim operacijama i, naročito, što su ubrzano formirani organi unutrašnjih poslova na Krimu i Sevastopolju posle prisajedinjenja Rusiji.

Prema podacima koje je izneo, u 50 subjekata Federacije prošle godine smanjen je nivo kriminala, a u svim regionima smanjen je broj krivičnih dela koja su počinili maloletnici.

"To su u celini dobri pokazatelji", rekao je Putin a preneo je TAS S.