Vođa jedne američke sekte uhapšen je u Brazilu pod optužbom za seksualnu zloupotrebu više devojčica, od kojih neke nisu imale više od 12 godina, saopštila je brazilska policija.

Samozvani pastor Viktor Barnard (53) je priveden u primorskom letovalištu Pipa, blizu grada Natal, u severnom Brazilu, u koordinaciji sa američkim organima gonjenja, saopštila je brazilska televizija Globo, a prenosi AFP.

Barnard, osnivač sekte River roud feloušip u američkoj saveznoj državi Minesoti, je optužen za čak 59 seksualnim zloupotreba tokom gotovo deset godina.

Barnard je osnovao kamp u blizini grada Finlejson, oko 160 km severno od Mineapolisa. 2000. godine, navodeći neke od sledbenika da dozvole svojim ćerkama da tamo žive u njegovoj blizini. Mlade devojke, koje je Barnard nazivao "devicama", su živele u posebnom kampu, pri čemu je on neke od njih između 200. i 2009. seksualno zloupotrebio, pre nego što je svoju porodicu i "crkvu" preselio u saveznu državu Vašington.

Dve nekadašnje devojčice koje su živele u Barnardovom kampu, su istražnim organima saopštile da ih je on zloupotrebio u 12, odnosno 13. godini.

Barnard je za seksualne zloupotrebe optužen aprila prošle godine i otad se nalazio u bekstvu. Za informaciju o njemu bila je raspisana nagrada od 25.000 dolara.