MOSKVA - Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov odbacio je danas tvrdnje, iznete u studiji Pentagona, da Vladimir Putin ima Aspergerov sindrom rečima "to je glupost koja ne zavređuje komentar".

Izjava Putinovog portparola za Gazetaru news veb sajt kasno sinoć, usledinla je nakon što je američki list "USA Today" juče objavio studiju Pentagona iz 2008. godine.U njoj se tvrdi da predsednik Rusije Vladimir Putin ima Aspergerov sindrom, zbog čega mora da ispolji "ekstremnu kontrolu" kada se suočava s krizama, preneo je AFP.

Stručnjaci su proučavali Putinov govor tela i izraze lica na video snimcima i zaključili da je njegov neurološki razvoj prekinut u detinjstvu, što je rezultiralo osećajem fizičkog disbalansa i nelagode u socijalnim kontaktima, navodi se u izveštaju "Office of Net Ašešment", unutrašnjeg odeljenja Pentagona.

Autorka studije Brenda Konor kaže da neurolozi ovakvo stanje nazivaju Aspergerov sindrom, autistični poremećaj koji utiče na svaku odluku osobe koja ga ima.

Međutim, Pentagon ne može da dokaže tvrdnje iz ove svoje studije, bez snimanja mozga ruskog predsednika, navodi se u izveštaju, koji se, tako, zasniva na "govoru tela" i "mikroekspresiji" Putinovog lica.