MI5: Al Kaida planira nove napade na Zapadu

Tanjug

09. 01. 2015. u 09:25

МИ5: Ал Каида планира нове нападе на Западу
Teroristička mreža Al Kaida želi da izvede "spektakularne terorističke napade koji bi za posledicu imali veliki broj civilnih žrtava" u Britaniji
LONDON - Teroristička mreža Al Kaida želi da izvede "spektakularne terorističke napade koji bi za posledicu imali veliki broj civilnih žrtava" u Britaniji i drugim zapadnim državama, upozorio je prvi čovek britanske obaveštajne službe MI5 Endru Parker.

Parker je rekao da, i pored tog što danas novu opasnost predstavljaju džihadisti Islamske države, postoje saznanja da Al Kaida i dalje nastoji da "uradi nešto spektakularno".

"Znamo da teroristi iz Sirije žele da izvedu direktne napade protiv Britanije i da nagovaraju ekstremiste da deluju samostalno", rekao je Parker, a prenosi britanski "Skaj njuz".

"Znamo da grupa koja čini 'srce' Al Kaidinih terorista u Siriji planira napade na Zapadu u kojima bi stradao veliki broj ljudi", dodao je on.

Prema njegovim rečima, meta terorista ove mreže, ali i "njihovih imitatora" bili bi saobraćajne mreže i druga frekventna mesta.

"Skaj" navodi da se od ranije zna da su stručnjaci Al Kaide za eksplozive prešli iz Pakistana u Siriju, odakle im je lakše da vrbuju dobrovoljce iz Britanije da izvedu napade na njenoj teritoriji, ali i drugim zapadnim zemljama.

Na njihovom čelu se nalazi stručnjak za bombe i druge eksplozive Muhsin al Fadli, koga traži američki FBI, a za bilo kakvu informaciju o mestu njegovog skrivanja, raspisao je i nagradu od sedam miliona dolara.

Posle napada na redakciju francuskog lista "Šarli Ebdo", Britanija je rasporedila dodatne policijske snage u cilju jačanja mera bezbednosti.

Za sada se ne zna da li su glavnoosumnjičeni za taj napad delovali samostalno ili su bili povezani sa nekom međunarodnom terorističkom organizacijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Mojsije

09.01.2015. 10:34

To je jasna poruka da treba svi da se ujedine protiv terorizma, da udruže snage. I da borbu protiv toga prepuste onima koji mogu da zaustave taj teror. Krajnje je vreme da se svi stave pod jednu komandu, zbog interesa gradjana sveta. I pod jednu centralu... Jadne li su i nemoćne države koje su izgubile svoje najvažnije službe bezbednosti... Imaju ih, ali već odavno nisu njihove... Zato se terorizam širi, zato je neuhvatljiv, zato su stradanja sve veća...

M

09.01.2015. 15:24

@Mojsije - Svi smo pod jednom centralom, tvog i mog Boga. Misli o tome, Mojsije, osveta je njegova.

karate

09.01.2015. 17:12

@Mojsije - Mojsije@ znas li ti sta je tvoj imenjak Mojsije uradio Egipcanima koi su ga napravili princom ? Potrovao je narod crvenom algom jer je bacio u bunare za pice i Nil . Crvena alga jako otrovna i razvija se nenormalnom brzinom . I sada bi eto pa ti da vladaju jevreji svetom. Jevreje i muslimane iskoriscava Vatikan da se kolju a katolici da napreduju. Koliko god mislis da ste pametni prisaberi se pa vidi gde ste. Nemate drzavu i stalno rat .Deca vam odrastaaju pod stresom i u ratu , ........

čiča

09.01.2015. 11:48

Kad vi bombardujete i ubijate civile muslimane po celom svetu onda je to za vas prihvatljivo , ali zločin je uvek zločin ma ko ga počinio. Uostalom ALkaida je vaš zapadni izum samo su se malo oteli

a jeli...?

09.01.2015. 16:06

znate li mozda lokaciju,broj 'ubijenih' tip i marku auta koj ce voziti, 'oce li pucati iz 'kalasa',dali ce 'begati' prema jugu ili zapadu, 'su li mozda blizanci...mislim da sve znate..scenario 'ubijanja' i fabrikovanje 'ubica' je made in....

NenadCg

10.01.2015. 00:31

hahahaha vidim i vi imate piramidu MI5 alkaida je vasa tvorevina vi ste alkaida otvori se zemljo

Alex

10.01.2015. 20:17

Bez aplaudiranja bolo kojoj strani jer cemo dobiti po ko zna koji put po nosu!