Rusija igra mudro, a to će dovesti do finansijskog kolapsa zapadnih ekonomija već početkom 2015!

Novosti online

22. 12. 2014. u 18:00

Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača energenata i nedavno je objavila da više neće trgovati energentima korišćenjem američkog dolara

Svet i dalje slepo veruje u fosilna goriva. Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača energenata i nedavno je objavila da više neće trgovati energentima korišćenjem američkog dolara, već u rubljama i valutama partnera sa kojima trguje. Ustvari, ovo pravilo se odnosi na ukupne trgovinske odnose Rusije. Rusija i Kina odvajaju svoje ekonomije od zapadnog finansijskog sistema. Kao potvrdu svojih namera, jula 2014. ruski Gasprom je zaključio sa kineskim partnerima posao vredan 400 milijardi a u novembru nešto manji, oba izražena u rubljama i juanu, piše zapadni analitičar Piter Kenig.

Ostale zemlje iz grupacije – Brazil, Indija i Južna Afrika – uz članice Šangajske organizacija za saradnju (ŠOS), koju sačinjavaju Kina, Rusija, Kazahstan, Tadžikistan Kirgistan, kao i zemlje čiji prijem se od septembra 2014. razmatra – Indija, Pakistan, Avganistan, Iran i Mongolija, uz Tursku, koja je u niskom startu, takođe će svoje trgovinske odnose zasnivati na domaćim valutama, odvojeni od zapadne kazino-sheme zasnovane na američkom dolaru. Veliki broj drugih zemalja, sve više zabrinutih lošim stanjem zapadnog finansijskog sistema, u kojem su zaglavljene, samo čekaju da se pojavi nova monetarna shema. Moguće je da su vlade tih zemalja i dalje u strahu od srdžbe imperije, ali im se polako ukazuje svetlost. One osećaju prevaru i slabost iza Obamine naprasite retorike i ne žele da budu povučene u bezdan.

Zbog kažnjavanja Rusije za događaje u Ukrajini, Obama ima nameru da potpiše novi veliki paket sankcija uperenih protiv Rusije nakon jednoglasnog usvajanja predloga u Kongresu. Ustvari, tako masmediji žele da verujemo. Neverovatno je da deset meseci nakon majdanskog krvoprolića i državnog udara, posle kojeg je Vašington instalirao vladu filovanu nacistima, naši mediji i dalje šire laži o prirodi ove vlade i masakrima koje je počinila i Donbasu, u istočnoj Ukrajini.

Jednoglasno usvajanje u Kongresu – koji Kongres i kakva jednoglasnost?

BLEF ZAPADA BEZ POKRIĆA

Od 425 članova Kongresa samo troje je bilo prisutno kada se glasalo o predlogu [1]. Ostali su krenuli na odmor ili ih je jednostavno bilo „sramota“ ili su se bojali da se suprotstave predlogu. Od troje prisutnih, u početku se dvoje suprotstavilo i tek nakon kraćeg „ubeđivanja“ – ili čega već – saglasili su se sa predlogom. Tako izgleda to „jednoglasno“ usvajanje o kojem trube masmediji – jednoglasno, sa tri glasa „za“! Široka javnost je opet obmanuta.

Kakve nove sankcije predviđa ovaj propis?

On pogađa uglavnom ruske kompanije iz oblasti energenata i kompanije iz odbrambenog sektora u delu prodaje oružja Siriji, a sadrži i dodatnu antirusku propagandu i predviđa dalje pomaganje procesa „demokratizacije“ Ukrajine i – Rusije, odnosno zemalja gde se radi na promeni vladajućih struktura.

Kako ove sankcije pogađaju Rusiju, s obzirom na to da svoju prodaju energenata Rusija više ne obavlja u američkim dolarima?

Čista propaganda. Car, vidimo da je go, ponovo ispaljuje blef bez pokrića da bi pokazao svojim zapadnim vazalima ko je gazda. Da li je ikada postojala jadnija predstava?

I sada – kao posledica pada cene nafte i, naravno (a čega bi drugo) „sankcija“ – ruska ekonomija trpi udare i rublja je u slobodnom padu. Od početka godine izgubila je 60 odsto, samo prošle nedelje 20 odsto svoje vrednosti na tržištu. Kao posledica, nakon serije konsultacija, tvrde mediji, Banka Rusije odlučila je pre nekoliko dana da poveća referentnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 odsto da bi rublju učinila atraktivnijom za strane investitore. To je delovalo svega nekoliko sati. Povećanje međubankarske stope je Putinov odgovor na Obamin blef – istovremeno pothranjujući zapadne iluzije o ruskom slabljenju.

Besomučna propaganda nas zasipa vestima kako je Rusija bespomoćna jer je svet izgubio i poslednje zrno poverenja, u koga drugo nego – predsednika Putina. Plan promene režima na delu. Gospodin Putin mora da bude oglašen krivim, sa nadom da će biti diskreditovan u svom narodu. On vodi Rusiju u duboku recesiju, najgoru od raspada Sovjetskog Saveza. Mediji nam navode izjave običnih građana Rusije kako im je štednja propala, penzije više ne vrede ništa i da ne znaju kako će da prežive nevolje koje im predstoje.

ODVAJANJE RUBLJE OD ZAPADNOG SISTEMA

U stvarnosti, najmanje 80 odsto ruske populacije čvrsto stoji uz Vladimira Putina. On je obnovio sistem obrazovanja, sistem zdravstvene zaštite i objekte infrastrukture, koji su bili u ruinama nakon raspada Sovjetskog Saveza. Predsednik Putin se bukvalno slavi kao heroj kod ogromne većine ruske populacije, uključujući i tamošnju oligarhiju.

Danas ni jedna ekonomija na zapadu ne posluje u rubljama. U svom kratkovidom popuštanju Vašingtonu, ministarstva finansija vazala na Zapadu oslobađaju se svojih rezervi u rubljama koje, s druge strane, Rusija ne otkupljuje i tržište je preplavljeno. Rusija ne samo što ima ogromne dolarske rezerve već je i rublja pokrivena zlatom, a te činjenice se uredno propuštaju u izveštajima masmedija. Trenutno, Rusiji više odgovara pad rublje.

U još jednom siledžijskom aranžmanu Obame, bliskoistočne marionete, proizvođači nafte poput Saudijske Arabije i Zalivskih zemalja hiperprodukcijom su preplavile tržište naftom i gasom, spuštajući cenu i stvarajući prividne gubitke Rusiji i Venecueli, zemljama u kojima Vašington želi promenu vlasti. Dve muve jednim udarcem, veruje Vašington, sakupljajući pohvale svojih podanika. Šeicima koji kontrolišu proizvodnju nafte Vašington je očigledno mnogo toga obećao da bi se upustili u ovakve gubitke.

Rusiji je rublja potrebna. To je njena novčana jedinica i Rusija treba rublju za buduće trgovinske odnose, ali rublju odvojenu od zapadnog monetarnog sistema.

Kada Rusija bude smatrala da je vrednost rublje na dovoljno niskom nivou, otkupiće jeftinu rublju ogromnim količinama dolara. Na taj način Rusija može da preplavi zapadno tržište – dolarima, evrima i drugim zapadnim valutama, i – zlatom. Ne zaboravimo da rublja ima pokriće u zlatu. Videli smo do sada kako ubacivanje velikih količina neke valute utiče na tu valutu, ovog puta uz istovremen otkup rublje sa Zapada. Brilijantan potez u pravcu vraćanja vrednosti rublje i stvaranja novog monetarnog sistema. Sistema u kojem će Evropa da bude dobrodošla, ali po svojoj želji i izboru, a ne vašingtonskim zavrtanjem ruke.

Rusiji sigurno nije u interesu da izazove iznenadan raspad finansijskog sveta zasnovanog na dolaru – što bi značilo finansijski kolaps mnogih država koje su potencijalni novi trgovinski partneri u novom monetarnom sistemu. Umesto toga, pad zapadnih ekonomija na zalasku može da bude planiran kao usporeno opadanje što tim zemljama pruža mogućnost da se preusmere – pretvore svoje rezerve u rublju, juan i druge valute zemalja BRIKS i ŠOS. Ovo se već dešava. Svega deset godina ranije hartije od vrednosti denominovane u dolarima sačinjavale su 90 odsto rezervi širom sveta. Danas je taj odnos na 60 odsto a i dalje opada.

UMESTO ORUŽJEM, RUSIJA ZVECKA NOVCEM

Na kraju, možda kao rezervni plan, postoji sporazum o monetarnom savezu Rusije i Kine. Kina trenutno drži oko 1,5 biliona (hiljada milijardi) dolara, a u zapadnim valutama ukupno ekvivalentnu vrednost više od tri biliona dolara i neobjavljene ogromne zlatne rezerve. Solidarnost zemalja BRIKS i ŠOS sa Rusijom je čvrsta garancija za rublju. Zamislimo da prva velika akcija Nove razvojne banke (ranije BRIKS banka), sa osnivačkim kapitalom 100 milijardi dolara, bude sveobuhvatna operacija spasavanja rublje. Ne brinite, ruska ekonomija je na dobrom pravcu.

Neizbežno se postavlja pitanje da li je ova organizovana shema devalvacije rublje gigantskih proporcija još jedan pokazatelj da nam sledi rat? Da li će to biti nuklearna konfrontacija ili nova verzija Hladnog rata? Da li je to još jedan pokušaj Zapada iniciran iz Vašingtona da se Rusija uhvati u smrtonosnu zamku?

Ne obavezno. Rusija igra mudro ovu šahovsku partiju, sa vrhunskom diplomatskom veštinom. Umesto zveckanja oružjem, Rusija zvecka novcem. Ova igra može da dovede do finansijskog kolapsa zapadnih ekonomija na dolarskoj osnovi već početkom 2015. godine.

I pobednik je…?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (151)

Rusofil 2

08.01.2015. 16:13

@Tajo CG - Rusiju pred kolaps dovele Crnogorske sankcije, ma hvala djukanovicu sto nije digo vojnu silu na RUSIJU, a zapad je to ocekivao, da Crna i paklena gora smrska RUSIJU, a oni na gotojo da jurnu za RUSKE sirovine.Eeee sad mi je tek jasno, zasto se zapad uvlaci djukanovicu. Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha.

eni

22.12.2014. 18:17

Japanci od danas püocinju da grade 2.000 benziskih pumpi na tecni Vodonik takodje pocinje i serijska prozvodnja automobila na tecni Vodonik pitanje dana kad ce i Evropske zemlje i Amerika isto da urade NJemacka ce totalno da odkaci Plin i Naftu i 100% ce da ulaze u Energiju Sunca i Vjetra.Amerika dobija naftu i Plin iz Skrinjaca Rusija moze sa svojim energentima da ide polagano u kameno doba.Nije mi jasno koji Analiticari pisu ovakve gluposti.

Akhenaton

22.12.2014. 20:46

@eni - Znam, i elektromobili postoje već nekoliko decenija pa koliko ih ima na ulicama zapadnih zemalja? Ostale neću ni da spominjem.

Srki

22.12.2014. 20:56

@eni - jel znas kolko gasa treba potrositi da se dobije litra vodonika?Vodonik se mora proizvesti plavuso.

Cvrc

22.12.2014. 21:23

@eni - Decko, promasio si sajt, ovo su Vecernje Novosti a ne Naucno-fantasticne novosti.

Rusofil 2

02.01.2015. 01:40

@eni - Cvrc Mozda nije promasio sajt, cini mi se da je uzeo jacu dozu, i ne vlada sobom, kad izdejstvuje belo, videce kakvu je glupost odvalio.

rothlib s. סטיין ראָטהליב

22.12.2014. 18:17

Pusti snovi i naruceni izvjestaji i analize. Valjda zato sto im je dobro Beloruski i Kazahstanski predsednik posecuju Kijev i traze sastanak sa clanovima EU. Naravno, to VN "zaborave" objaviti. Nego, kolika je rublja danas?

Род Сварожић

23.12.2014. 06:27

@rothlib s. סטיין ראָטהליב - Да ли си плаћен по количини коментара или дужини текста?

Normalni Milojko

22.12.2014. 23:18

@Bob - Hvala, mogu ja i bolje. Ali bi onda i tekst morao da je bolji.

Rale

22.12.2014. 18:48

Ovako dobar tekst duuugoooo nisam procitao. Volio bi cuti ime ovog vrlo obrazovanog analiticara. Ne slazem se samo oko toga da ce za kolaps zapada biti kriva samo sadasnja administracija SAD. Ovo se kuva vec vise od 30 godina. Stampanjem dolara oligarhija SAD je kupila pola sveta u vlasnistvo, a to ce sada doci na naplatu obicnim americkim gradjanima i SAD kao drzavi. OLigarhija koja se obogatila i pokupovala pola sveta ce lako da promeni drzavljanstvo i mesto boravka.

RAJE

22.12.2014. 20:21

@Rale - Ime mu je navedeno negde na pocetku. Trebalo ga je istaci vise .Piter Koening. Moze da se izgugla.

Rale

22.12.2014. 20:52

@Rale - dodao bi kako ce na ovo ipak duze da se priceka od pocetka 2015. Mozda godinu,dve duze.Zapravo ce to biti proces koji moze da pocne iduce godine, a da kulminira unutar,godinu,dve.Postoji velika mogucnost kada SAD uvide da nemaju kuda da potenciraju sukobe,kako bi doslo do delimicnog prekida svetskih financijskih tokova i urusavanja nekih ekonomija kojima bi opet ponudile dolar kao sredstvo oporavka u vidu kredita,ali to je strasno rizican korak koji moze da preraste u katastrofalan nuklearni rat

Lana

22.12.2014. 19:03

Eh, da nam je u svetu bar jos dva Putina buducnost nase planete bi bila mnogo lepsa! Trenutno, sva politička mudrost se slegla samo u Rusiji! Bravo za Putina nikad nisam ni sumnjala u njegovu mudrost!

Beli Orao

23.12.2014. 05:00

@Lana - E nemoze jos dva ,,to bi bilo TRI,,,i opet po nama,,,vidis da su i NOLETA natjerali da nedize vise TRI prsta...dosta je jedan...nazalost njegov kolega /partner broj jedan ima rak grla..

Shone

22.12.2014. 19:25

Postujem ovaj pro-ruski pokusaj analize trenutne situacije u Rusiji, ali se bojim da se Rusija ipak namjerila na jaceg. Amerika i zapadna evropa imaju mnogo, mnogo vecu i raznovrsniju ekonomiju nego Rusija i zato mogu i da kontrolisu danasnji ekonomski sistem. Rusija nazalost nema toliko raznovrsnu ekonomiju kao sto pokazije sadasnja kriza oko nafte. Rusi mogu samo vojno da se soprotstave zapadu, jer su ekonomski preslabi da se odupru. Nadam se za rad covjecanstva da do rata nece doci.

Srki

22.12.2014. 21:00

@Shone - nisi dobro citao clanak, jer se u clanku ne pominje samo Rusija.Kina isto prelazi na druge valute, a Rusija i Kina su vec nesto, zar, ne?Kad k tome dodamo da i Japan trguje sa Kinom u lokalnoj valuti, da ce se otvoriti zajednickla banka Kine, Rusije Indije i Brazila, onda je to vec jako ozbiljno i konkurentski prema celom zapadu, ne samo SAD

bubule

22.12.2014. 19:33

Pobjednik je NIKO. Neka vrsta pobjednika ce se mozda i pojaviti nakon sto smo svi porazeni.

Утеривач

22.12.2014. 20:02

Најежио сам се, ни у најлуђим сновима нисам сањао да ћемо уживо присуствоввати "Паду римског царства" . Прави Рим је пропадао 300 година а овде ће пропаст запада да се мери месецима. Ако и не дође до потпуне пропасти ( у шта све мање верујем) сведоци смо "борбе титана" која се не дешава овако очигледно сваки дан! Да ли има наших "мудрих глава" да бар сада неповређени или мало повређени преживимо ово?

M

23.12.2014. 12:00

@Утеривач - Na zalost, u pravu ste, nije Rim propao nego je metastazirao. Zato sad mora da propadne. To ni Bog vise nece da trpi.

Alex vrnjacki

22.12.2014. 20:03

I dalje ne mogu da verujem da veliki evropski narodi nemaju malo samopoštovanja i dostojanstva! Amer ih gura u sukob sa Rusijom sa (relativno) bezbedne udaljenosti. I kome bi prvom nešto palo na glavu u slučaju, ne-daj-Bože, sukoba?! Moja pokojna baba je uvek govorila:" Daj Bože zdravlja prvo u glavu".

Ludi Milojko

22.12.2014. 21:52

@Alex vrnjacki - U blizini Ruske granice celi svet je vec preselio oko 3.000 aviona, pa ti bre vidi

Sumadinac

22.12.2014. 22:26

@Alex vrnjacki - @Ludi Milojko. Kad si ih sve prebrojao? Ha ha ha! Koje "brasno smrces danas"? Koji je to tvoj "celi svet"? Mislls Amerika i EUrupa? To je za tebe ceo svet? E, moja ludijo, popni se na brdo pa ces da vidis da je stvarni ceo svet mnogo veci nego ono sto se tebi cini! A taj stvarni svet i Rusija imaju vise aviona od 3,000.

Rusofil 2

02.01.2015. 01:32

@Alex vrnjacki - Ludi : DALI CE TO UPLASITI RUSIJU, KINU, INDIJU, BELORUSIJU, KAZAHSTAN, i .......... ja mislim da nece, strah je na drugoj strani.

Lavrentiy Beria

22.12.2014. 20:06

Šta se tu zamalja okomilo na Rusiju, ali Rusija je danas snažnija nego bivši SSSR, i postaje mnogim moćnicima noćna mora.

Srki

22.12.2014. 21:03

@Zoran - naravno, svih desetak evrica i petnaestak dolara. Odma ce da se odrazi na svetskim burzama. Da vide da i mi Balkanci nesto znacimo.

posteno govoreci

22.12.2014. 22:09

@Zoran - A, da uplatis jedno sto dolara za Srbe na Kosmetu? Ili je mnogo?

Gospodar Zarin

22.12.2014. 20:22

Ha, ha kao sto rekoh u proslom komentaru Game Over ! Zavrseno je americko globalno silovanje planete, jer je tandem Kina/Rusija nepobediv. I ne postoji nacin da se Ameri vrate u igru. Sto se Evrope tice, da ih ne vode tupavi Germani, davno bi se odrekli Fasingtona, ali iovako im to ne gine u skorijoj buducnosti. So, Go Home Jenki/ And Stay There ...Forever !

Srki

22.12.2014. 21:07

@Gospodar Zarin - ne treba biti siguran, jer su kadri da urade svasta.Najbolji primer je Ukrajina, a narod je nazalost jako podlozan manipulacijama.Narod se lako prevari.Od poraza do pobede, malo je

M

23.12.2014. 11:56

@Gospodar Zarin - Evropa neka se slika sa Hrvatskom i Ukrajinom. A Amerika sa Kosovom. Za citulju.

Dule

22.12.2014. 20:40

Finansijski kolaps zapada se ne moze zaustaviti bilo kakvim sredstvima. On ce biti strahovit, nesto sto svet nikada nije video. Iako to nece biti u interesu nikoga to je neizbezno. Napad na Rusiju je zacementovao taj kolaps.

tel aviv

22.12.2014. 20:50

Citav svet, ukljucujuci i ruske nmedije i ekonomske analiticare, pisu o strasnoj krizi u Rusiji te o kolapsu njihove ekonomije i privrede. Jedino pojedini mediji u Srbiji su vise optimisticni i od Rusa. Smesno, a ne pomaze.

Gruja

22.12.2014. 22:19

@tel aviv - O propasti Rusije pisu vec najmanje 6 meseci, i po tim natpisima Rusija bi odavno trebala da nestane....

Rusofil 2

02.01.2015. 01:29

@tel aviv - tele-av av RUSKI KOLAPS SE ZOVE : KGB - IGRA, USKORO CE SE VIDETI.

Princip

22.12.2014. 21:02

Ako se ovo desi biće to velika stvar za slobodu čovečanstva. Praktično će se anulirati viševekovni rad na ovladavanju bankarskim sektorom preko FED a. Da mi je videti face potomaka Rotšilda, Rokfelera, JPMorgana, Varburga i ostalih špekulanata. Banku federalnih rezervi privatizovali su 1912 kada je na vlast došao Vudrou Wilson. Za 102 godine skoro da su pokorili svet.

hehe

23.12.2014. 04:28

@Princip - bravo Princip,,samo da dodam ,zbg te banke FR su potopili i Titanic jer su na njemu bila troica naj bogatijih i ujedno protivnici osnivanja te banke,,skoro da pokore svijet,,,,ali SVEVISNJI je stvorio RUSIJU i oni jos nisu posegli za necim sto ih stiti vijekovima,,licno mislim da ce prije nestati planete nego RUSIJE,,,,,,pojedini senatori pod hitno trebaju da poslusaju savjet novinara,,,pod hitno...

Република Српска

22.12.2014. 21:07

Ето среће да се ове предпоставке остваре. Онда сви на тенкове па на Косово!!

Ludi Milojko

22.12.2014. 22:07

@Република Српска - A bre ali si ti blesav. Hajde ti a ja necu da me Ameri likvidiraju. Na Kosovo bre ima 5.000 tekova I 300 aviona, samo se ne vide, pod zemljom su.

Nocajac

22.12.2014. 23:09

@Република Српска - Milojko, samo sprat nize ispod tih tenkova i aviona Rusi imaju 20.000 tenkova i 947 aviona.

Draganche

22.12.2014. 23:09

@Република Српска - ma ima meleon tenkova i 3 meleona aviona a na celu te vojske je Bik koji sedi.

Mikiboy

22.12.2014. 23:52

@Република Српска - E ludi Milojko! Koliko se vidi tamo gde su Ameri nema nicega drugog sem rusevina i crne dece.

Krle

22.12.2014. 21:13

ja sam starija generacija, odrastao na americkim kaubojcima. Dobro se secam scena iz nekih od tih filmova.Vec porazeni kauboj baca pesak protivniku u oci i dokrajci ga. Kauboji sede u USA senatu, UN, svetskoj banci, OEBS-u, mmf-u, na Dedinju, iza coseta...... Indijanci, ovaj puta oprez.

naranca

23.12.2014. 14:10

@Krle - '@krle Nadam se da si do sada shvatio da je to samo film.I da je snimljen u Holivudu.To nije realnost.

Rusofil 2

02.01.2015. 01:25

@Krle - Krle Kad je na celu RUSIJE bio covek pijan za stolom, i pored opreza bilo je mnogo bombardovanih od kaubojaca. Danas je na celu RUSIJE COVEK ; kOJI LETI SA ORLOVIMA, PLIVA SA KROKODILIMA, RVA SE SA MEDVEDIMA I NE J..E ZAPAD 2 % nema opasno za NORMALAN SVET- NENORMALNI OPREZ !!!

Један од највицева 21. века

22.12.2014. 21:22

Ко је написао и дао ову пилулу за смирење Србима? Признајем, чак и на мене је деловала, само је питање имате ли ви тога још и колико траје анестезија?

Nocajac

22.12.2014. 23:06

@Један од највицева 21. века - Pored toliko pilula koje uzimas, kako mozes biti siguran da je bas ova delovala i na tebe?!

naranca

23.12.2014. 14:08

@Један од највицева 21. века - @jedanodvic Taj neko bi trebalo da da I vama nesto slicno jer od vas ne moze da se napise komentar.Smirite se malo sahisti.

Rade Berzijanac

22.12.2014. 21:33

"otkupiće rublju ogromnim količinama dolara.." Igrale se delije na sred zemlje Rusije. A otkud im ti dolari? Ja bih rekao da sada Šoroš postavlja opciju prodaje dvadesetak milijardi rublji po sadašnjoj ceni na dva meseca, pa kad rublja padne još 25%, on će ponovo postaviti opciju otkupa rublje i izvršiti opciju prodaje po 25% većoj ceni od trenutne i zaraditi 5 milijardi u sedeći fotelji. Svaki put kad ruska banka interveniše prodajom deviza on će lepo zarađivati.

Утеривач

22.12.2014. 23:10

@Rade Berzijanac - Двадестека милијарди рубљи??? То је неких 4-5 милијарди еура?? Смешна свота ! Синко овде се игра билионима долара а не рубљи! Амерички јавни дуг се мери трилионима (не знам колико је то нула)то је папирни фиктивни напумпани новац без покрића који се потура свету ! А ти при чаш о 4 милијарде! Смешно !

naranca

23.12.2014. 14:05

@Rade Berzijanac - @ To je Izjava.........Ha ha ha.Putinov manevar je da zameni dollar kao sredstvo internacionalnog placanja a onda su USA u problemu.A stavrno im to nije trebalo

Rusofil 2

02.01.2015. 01:16

@Rade Berzijanac - Ovaj Rade i croata , zbunise me : LJUDI MOLIM VAS RECITE MI, DALI JE TO jelcin oziveo, ova prica odgovara za njega i flasu. PUTIN JE PUTIN , SACEKAJTE JOS MALO, zapad NA KOLENA KAO SRBSKI FOLKLOR.

Ludi Milojko

22.12.2014. 21:49

Hajde bre sta pisete gluposti. U Rusiji su u kolapsu sve banke. Rusiji nema spasa. Samo je mi velika braca mozemo da spasemo, ali kako kad ni mi nemamo para.

MrCrow

22.12.2014. 23:36

@Ludi Milojko - Pa druze krejzi hrvoje.. gadne su to stvari za tvoj "nervni sustav"...

HEhe

23.12.2014. 04:13

@Ludi Milojko - citaj jadan ,,,za sada ne otkupljuju rublju,,mora da zivis u Arizoni,,tako je mislio i onaj mamlaz,,,senator kome je americki novinar rekao da ide pshijatru,jer je umobolan...tamo negje u februaru Rusi i Kinezi ce da otkupe rublju ,vagonima bezvrijednog zelenog papira//dolara/ onda ce da puste dijamante koih imaju na bacnje,,pa onda zlatom ,a kao sto rekoh moze se desiti i nesreca u pojedinim arapskim zemljama,,,ne mislim da ce Rusija uz podrsku Kine biti donja,,taj film neces gledati.

Ludi Milojko

22.12.2014. 22:04

Norveska prosle sedmice otpustila 7.000 radnika I prestala vaditi naftu na 15 platform. Narednih mjesec dana ce otpustiti jos 50.000 radnika. A sta ce Rusija? Mozemo mi da im bre pomognemo, braca su nam !

borisav

22.12.2014. 23:34

@Croata - Buducnost ce te demantovati na tvoju zalost.Amerika ulazi u dugogodisnju bedu i recesiju.

Slavko

22.12.2014. 23:35

@Croata - hahaha, eto njih sa tenkovima da izoru lijepu vasu. Rublja je prethodnih nekoliko dana ojacala sa 85 na 68 rub/eur. Pre pocetka ujdurme je bilo 57 rub.

Род Сварожић

23.12.2014. 06:20

@Croata - 55 usd/rub данас. Изгледа да је већ кренуо откуп рубље како је аутор предвидео

Miroslav GTA

23.12.2014. 08:23

@Croata - Imas na YOUTUBU kada je Hitler u rajhstagu objavio da je pao Staljingrad. Kad ono, kroz nekolko dana Rusi im tamo opkolise, zarobise i kasnije poslase u Sibir preko 300.000 nemaca. Ovo mi skoro lici isto.

RYGEL XVIII

23.12.2014. 08:30

@Croata - Nažalost, obojica ste u pravu! Rusija trpi najveću ekonomsku krizu, isto tako i SAD, samo mažu oči celom svetu da je OK. Prvo daju policajcima da ubiju nekoliko Crnaca, pa onda se ovi svete i počinje međurasni sukob, da se odvrati narod od pomisli da su pred ekonomskim kolapsom. Ali ni nama se ne piše dobro, jer se SAD još od 1912. spasava propasti izazivajući ratove (tada u Meksiku, posle pomažući Hitlera do 1939, a danas u celom svetu). A Putin se ponaša kao Englezi 1941,zar niko to ne shvata?

zoranm

23.12.2014. 09:19

@Croata - Šta te briga i za Rusiju i amere Hrvatska je u teškom stanju od svog tisućljetnog nastanka ona nije pred ona je u kolapsu.Sve više je evropskih zemalja koje se suprostavljaju ovakvoj politici EU pema Rusiji jer su shvatili da je to zapravao vašingtonska politika preko GB i D a koja je pogubna i štetna za sve male države EUa i one veće

čiča

23.12.2014. 10:23

@Croata - Croata , ovo mora da si čitao u Večernjaku ili nekom sličnom vašem listu , otvori malo m i za druge izvore informacija pa će ti biti jasnije

bager

23.12.2014. 10:28

@Croata - Za Rusiju nije sigurno ,ali za tvoju sahovnicu je siguran bankrot,,vec ste blizu ,,znas onu narodnu ,,ko visoko leti nisko pada,,,,a drugo,,naglo vam se smanjuje broj stanovnika ,,zasto to kad kod vas tece med i mleko

naranca

23.12.2014. 13:58

@Croata - @croata Dobro to je to .A sad sebe ubjedi da ti je tvoja zena naljepsa na svitu.

Prorus

22.12.2014. 22:16

Postavljam pitanje svim antiRusima,zasto je tolika nervoza i histerija sa zapada,dal zbog zabrinutosti za,jadan,Ukrajinski narod ( zapad je inace poznat kao milosrdni andjeo ) , ( jadan ) Sirijski narod ...ili mozda ima neki drugi problem?Zeleo bih odgovor ali ne demagogiju CNN.-a!Pozdrav Amerikancicima!!!

Bora

22.12.2014. 23:36

@Prorus - Ostavio je amei Ukrajinu sad im je problem Severna Koreja, hakeri rade prekovremno, dolaze bozini praznici.......

Miro Markovic

22.12.2014. 22:21

U svojem govoru naciji na pocetku ovog meseca, Putin je najavio "igru medjunarodnih spekulanta", kao sto je Soros i drugi Jevereji iz London City-ja, Wall Street-a itd. Rusija je cilj svih zapadnih osvajaca. Ratovi nikada ne prestaju samo menjaju oblike: te hladni, te vruci, te monetarni, te sanckije, te "prirodne nepogode" itd. Nije ovo prvi put da Rusija mora da odgovara. Navikla je ona na napade, ali, koliko mi znamo, ona ume da smireno obije i potuce sve napadace. Samo posmatrajte!

Nije bitno

22.12.2014. 22:27

Onaj ko se razume u ekonomiju trebalo da pise i da ostavi komentar onaj ko se ne razume neka cita a ne ovako svi ste strucnjaci i svi sve znate i jos nesto nas bi trebalo da raduje pad cene nafte i mi(srbi) bi trebalo da gledamo svoju zemlju i da pomazemo da ustane na noge a da nas gazi svako ko stigne. I jos nesto braco srbi ovi koji obozvaju zapad odnosno ovi kojima su mozgovi ispravi i veruju u sve sto pise u novinama su hravati i tako drugi narodi koji nas mrze.

Don Milisav

22.12.2014. 22:40

Progutah sve ovo napisano ali cu tesko da svarim. Podsetime na bajku o vuku i prasicima, ja vise volim prasice, vuk se ne jede samo mogu kozu od njega da iskoristim da bih pokazao kako sam ga skinuo.

Nocajac

22.12.2014. 23:02

@Don Milisav - Koliko vidim, nisi neki strucnjak za pecenje. Sta je sa jaricima? Ne mora da ih je sedam i jedno je bolje od tri praseta.

MrCrow

22.12.2014. 23:35

@Don Milisav - Nema potrebe da citas.. nije to stivo za tebe i slicnih a slabih zivaca...

Mikiboy

23.12.2014. 00:24

Zapad je napravio kobnu gresku kada je podcenio Rusiju.Podcenio je njeno ogromno prirodno bogatstvo,njene mocne prijatelje i mudrost stvaranu hiljadama godina.

kad tad

23.12.2014. 17:56

@DaDa - i meni se cini i mogu reci da sam spreman podneti svoju zrtvu kako finansijski tako i krvlju

Tikov

23.12.2014. 03:56

Dolar nije fiksna valuta. Zato i mora da se uracuna jaci dolar i pad npr. Evra i Jena preko 15%. Ipak spekulanti kao Soros ponavljaju ono sto su radili sa britanskoj valuti 1992. koju su zamalo srusili. Priznajem ovo lici i na 1929. kada su kapitalisti i Jevreji povukli svoj kapital iz Rajha da bi spasili sebe u SAD, briga njih za ostatak. Vrednost valute nemoze odslikati stanje u privredi. Slabija valuta jaca izvoz. Skoro sve sto RU gubi niskom cenom nafte dobijaju jacim devizama za izvoz.

wauuu

24.12.2014. 09:01

@Tikov - slabija valuta jaca izvoz-tacno tako,rak rana Rusije je to st nema nista drugo za izvoz osim energenata,Putin za 10 godina nije nista uradio na tome planu,apsolutno nista,,njegovi ministri/prijatelji uzimali mito i uvozili od igle do lokomotive i to im se sada lupa od glavu,,,

Cedomira Zvekic

23.12.2014. 05:31

Cekaj malo.Kad smo mi bili pod sankcijama i kada je padao dinar, to su nazivali inflacijom.Sto znaci kad pada rublja to se zove inflacija.Nesto se ne secam da nam se zemlja obogatila dok je padao dinar.Situacija je bila sve gora.Kako se Rusi onda bogate?Sto nam nisu prodali recept na vreme pa da se i mi obogatimo ko oni pod sankcijama.

naranca

23.12.2014. 13:54

@Cedomira Zvekic - @CZ Ako mislis da u drugim(tj svim zemljama ) nema inflacije.ljuto se varas.Yu je propala zbog kradje,nezakonja I rabidnog nacionalizma a ne zbog inflacije.Propala je zbog moralnih miseva ,koji su danas tajkuni:)

ekatarina sava savanovic

23.12.2014. 14:55

@Cedomira Zvekic - narandzasti sta ti bi?svaka cast na komentaru i ovo za nacionalizam 10 poena!

Cedomira Zvekic

24.12.2014. 05:21

@Cedomira Zvekic - A zar ti mislis da Rusija nece propasti iz istog razloga?Njima nije cilj Ukrajina.Njima je cilj da uniste i destabilizuju tu zemlju ne zato sto je se plase nego zato sto bi imali samo jedan problem manje.Izgladili su odnose sa Kubom,sledece je da posvadjaju Kineze i Indijce jer se vecito mrze a taj Putin.Ljudi ne zivite u zabludi.Te koje nazivam "Nji" su ga bas tu postavili da bi destabilizovao tu krasnu i prelepu zemlju.

Rusofil 2

29.12.2014. 02:02

@Cedomira Zvekic - naranca; Minusi govore ko je ko, nekima je djon obraz, komentarisu, a sta komentarisu, dali ih neko uvazava NE, dali ih neko ceni NE, dali su ovde zalutali medju pametnima DA, dali je ludnica za ovakve DA, ma neka ih svuda je potrebna opozicija, pogotovu ako je malobrojna i maloumna. Zabavnija je.

Mick

23.12.2014. 07:51

Otišao Obama kod svetog Petra i pita ga: - Oće li biti trećeg svetskog rata. - Biće. Odgovari sveti Petar. - A ko će pobediti. - E to ti neću reći. - A oće li biti koka kole i mec donaldsa, kad se rat završi. - Biće , biće kako bez toga. - A koliko će da košta mek. - Petnajst rubaja.

Pry

23.12.2014. 08:10

Rusija je zmaj od papira ekonomija vodjena kriminalom a ne biznisom Nisu izdrzali sankcije zapada 6 meseci raspali su se . Nemojte vezivati rusofilstvo sa trenutnim kriminalcima.

naranca

23.12.2014. 13:51

@Pry - @pry Odje Krugovalna postaja.Besplatno obavjestenje.Za svu bracu Hrvate danas je 2014 ,skoro 2015!!! Nije vise 1990!!!!!Hvala na paznji.Do slusanja.

Miroslav GTA

23.12.2014. 08:15

Rekoh, preki neki dan, da je Putin sahovski velemajstor i da planira poteze i to po nekoliko unapred. Neko mi je replicirao recima " velemajstore jesi l ivideo kurs rublje jutros? E pa burazeru valjda ti je sada, posle ovog clanka,nesto jasnija mat pozicija u kojoj se zapad navlaci. Naravoucenije: Rusi su sve strateske bitke u II Sv.Ratu dobili navlacenjem velikih snaga fasista na granitnu odbranu....i onda "kad su skoro gotovi" uvek kontranapad i tako sve do Berlina. Ocigledno Bog ih cuva

čiča

23.12.2014. 10:21

Ruska odluka da sa sve više zamalja trguje ne koristeći dolar ,zapravo i jeste razlog ovog američkog pritiska na Rusiju. I možda bi sve bilo po želji amerikanaca kad bi ameriku podržale zemlje BRIKsa ,ali su i one shvatile da je dolar način da bez ikakvog rada amerika ima korist. Uostalom evo već se amerika žali organizaciji STO na protusankcije Rusije . Kažu da nisu fer

Djordje Petrovic

23.12.2014. 10:23

Ne zaboravite da SSSR u ono doba nije imao trgovinske veze sa zapadom, pa su ziveli normalno. Osnovna igra se vodi da se spreci integracija Rusije Kine i Bricsa u ne-dolarski sistem trgovine. Kinezi su vec poslali poruku da ih vrednost rublje ne zanima, vec bilateralna razmena i trgovinski odnosi. Benefit od otkolona od petrodolara premasuje visestruko bilo kakve sankcije zapada. Ova analiza ide dalje od kratkorocne histerije na finansijskim trzistima.

nikola

23.12.2014. 13:30

@Djordje Petrovic - SSSR ziveo normalno? prvo sto to nije bilo normalno, a sledece je da je to vreme davno proslo i nikad vise nece da se ponovi.

ekatarina sava savanovic

23.12.2014. 10:34

i sunce ti kalaisano!ne mogu da verujem!rusija puna para a sta to bi sa devalvacijom?!zasto je sve poskupelo?zasto su plate izgubile na vrednost duplo manje?zasto nema rusa na pogranicnim prelazima?ajde bre dosat o bajkama pisite realno ode rusija u nepovrat!

Slavko

23.12.2014. 11:50

@ekatarina sava savanovic - ode Rusija u nepovrat a evro sa 84 pao na 68 rublji? ))) Manje mrzi, cuvaj zdravlje, trebace ti.

БГД - 011

23.12.2014. 13:12

@ekatarina sava savanovic - 1. За почетак, барем се описмени - научи макар да пишеш (а и читаш); 2. Када и ако ти то неким чудом успе, прочитај текст на који си оставио/ла свој назови коментар... Можда тад нешто ипак и укапираш.

Crna Trava

23.12.2014. 13:28

@ekatarina sava savanovic - svetska privreda,ekonomija ce ojacati samo ako se vrednuje svoja VALUTA!!!!! Najveci virus izlo za jednu drzavu je ako se koriste strane valute DOLAR TREBA AMERICI a ne nama eur europi. svajcarska nije naivna 1.

naranca

23.12.2014. 13:46

@ekatarina sava savanovic - @EKSS I ti to sve znas iz tvoje CRO Tunguzije.Izvinjavam se Tuguziji.Nema ih na granicama .Kojim?Jadranskim.Mislis da samo CRO ima More?A Devalvacija.Dogovorili se USA I Njemacka da ih bojkotuju.Uplicu politiku u biznis.Gotovi su.Englezi predvidjaju propast EU ekonomije sledece godine.I to specijalno tvoje Majke NJemacke.Histerisi jos malo ali se pripazi to je veliki talas.Udara sve okolo.

ekatarina sava savanovic

23.12.2014. 14:52

@ekatarina sava savanovic - narandzasti vidis opet ti gresis ne cro!rusi imao sam u vidu nema ih na granicnim prelazima iz belorusije u poljsku!prosle godine bilo ih ko mrava!u vezi nemacke majke prijatelju veruj mi da sam drzao u ruci mozda dva puta evro!u eu zonu idem samo da se divim starim gradovima!

ekatarina sava savanovic

23.12.2014. 14:58

@ekatarina sava savanovic - slavko kao prvo evro je bio 40 rubalja!

ekatarina sava savanovic

23.12.2014. 17:54

@ekatarina sava savanovic - imao sam u vidu bgd 011!fskultetski obrazovan covek mi napisao komentar!ne bre on je vukovac cekao je posao oko spomenika vuku karadzicu!utice vuk na ljude koji dugo stoje oko njega!

čeda

08.01.2015. 23:58

@ekatarina sava savanovic - ESS , dovoljno si laprdao- la . Jedna stara poslovica ide ovako : Blago siromasima duhom njihovo je carstvo nebesko !!!

DD

23.12.2014. 11:34

Moj komentar na sve ovo je sledeci: "Tukli se cobani preko magarca". Cobani se zna ko su, a mi, obican narod smo jedan veliki magarac koji sve to placa i uz to ce najvise da ispasta ko god da pobedi u ovom prepucavanju velikih. Zivi bili pa videli... Naka nam je Bog na pomoci.

Rusofil 2

23.12.2014. 13:48

putine samo napred, normalan svet je uz tebe, a za ove druge me nije briga, njih ceka to sto ih ceka. ti hoces mir i slobodu za covecanstvo, tvoji protivnicivole : krv , bombe , rusenja , razaranja. otimanja, pljacku................. hvala ti putine za tvoje ,, njet ,, !!!!!!!!!!!!!!!!!!

srbin ali EU

23.12.2014. 14:00

Disel u nemackoj 1,11€ koliko je kod nas rusoljubitelja?Ode rusija i svi koji su uz nju na dno dna...

Srki Maratonac

23.12.2014. 14:08

не могу да верујем да има оних који подржавајузапад и каубоје после свега што смо прошли и доживели а што су нам они приредили..ви,чини ми се,мрзите сами себе

Djordje

23.12.2014. 14:09

Citam clanak i cudim se ko moze ove gluposti da izlupa. Veze s mozgom nema. Ocigledno je neko placen da pise nebuloze. A komentari.... uzas... Budite realni. To je za vase dobro.

Maganik

23.12.2014. 15:11

@Djordje - E moj Đole. Lijepo je vjerovati samo u ono u šta želiš da vjeruješ. Ne može bankrotirati onaj koji ima. Može samo manje ili više da zaradi ali da gubi ne može. Vidjećeš poslije katoličkog božića i nove godine šta se dešava. Ne može više najveći svjetski dužnik da "diktira" uslove. To nikada nije bilo drugačije. Vidiš i sam da svi polako izoluju USA i Britaniju i da se distanciraju od njih jer ko god je sa njima imao posla na kraju je bio porušen i opljačkan. Nema tu ništa lično.

ko moze ove gluposti da izlupa

23.12.2014. 15:35

@Djordje - Peter Koenig is an economist and geopolitical analyst. He is also a former World Bank staff and worked extensively around the world in the fields of environment and water resources.

josip,zagreb

23.12.2014. 15:26

ha-ha-ha. Dekadencija zapada je zastrašujuća, ali ovo je Minhauzen. Ruska slabašna ekonomija može biti rob Dolara Ili Jena. Meni izgleda da ta zemlja postaje ping-pong loptica.

Rusofil 2

02.01.2015. 01:07

@josip,zagreb - ISTO BI MISLEO I JA da je jelcin ziv. SADA MISLIM OVAKO : Ubrzo zapad na kolena ispred PUTINA. Savez : RUSIJA, KINA, INDIJA, BRAZIL, ARGENTINA, KAZAHSTAN, BELORUSIJA i .......... ovo je za kuuukuuu majkooo, jadan zapad.

SakY

23.12.2014. 19:41

Pogresan alav potez USA koji moze da izdrzi jos neki vremensi preiod i onda se loptica sa mnogo vecim problemima vraca u njihovo dvoriste. .. Mada takvi potezi istih nisu ni cudni cak su mogli da se predvide. . . a ako sam ja mogo da ih predvidim kolko poteza pre su pametniji predvideli?

Era Rosoneri

23.12.2014. 19:51

Pry, nisam rusofil ali si ti izgleda slabo obavestena. Amerika je u sunovratu i oni to znaju ali jos ne javljaju svojim zaljubljenicima.

Cedomira Zvekic

24.12.2014. 05:30

Pre nego sto osudite ovaj komentar procitajte ga do kraja.Ljudi ne zivite u zabludi.Amerika nikada nece propasti.Taj koga velicate a zove se Putin su bas ti isti amerikanci postavili da destabilizuje tu prelepu zemlju.Sve je to farsa i jedna velika namestaljka.Neprijatelj je mnogo jak.Treba biti mudriji i pametniji od njega a ne ziveti u zabludi.Razmislite dobro za koga se Putin bori.Za "svoj narod" ili za americke dolare.Dok se ruski tajkuni suncaju na Floridi.

Rusofil 2

02.01.2015. 01:01

@Cedomira Zvekic - Cedomire Zvekicu,ovakva pamet i mudrost se retko srece,imam tu cast sto sam te sreo ovim putem,pa da te zamolim :Zapad a i ti (vidim) tugujete za jelcinom,pa reko da te zamolim,ajde ti ozivi nekako jelcina,a ja cu spremiti flasu ljute rakije,nisi svestan koliko i kako bi nas zapad nagradio, njima fali jelcin, a smeta PUTIN. Jer za vreme jelcina su prosipali ljudsku krv gde su naumili ( zavisi od jacine arnautske droge ) a sa PUTINOM sledi pad na kolena, tvoja pamet i mudrost moze pomoci zapadu.

deki

24.12.2014. 12:56

Najbolja i najednostavnija stvar je prestati trgovanjem dolarima. To je samo nastancan papir bez pokrica a dovoljno je da ga se odreknu Rusija i Kina da se srusi amerika. Ali postavlja se pitamje sta se u tom slucaju desava sa nama? Koliko smo mi i evropa integrisani u taj platni sistem? Sa druge strane amerika upravo zbog toga destabilizuje svetsku ekonomiju. Danas Rusija a sutra? EU? Nesto je sigurno, mnogo smo naivni.

Posmatrac 1

29.01.2015. 08:21

Svatko ima svoje misljenje ali treba biti objektivanCjena nafte je bila previsoka cak i za Amerikance pa su se okrenuli domacoj proizvodnjiRezultat pada cjena nafte jer potraznja za njom bez Amerike pada.Jednako su pogodjene sve zemlje proizvodjaci nafte,a tu se nasla i RusijaGospodin Putin je pametan covjek i on to zna radi toga pokusava da stvori Rusku ekonomiju koja koja nece toliko zavisiti od prodaje energenata ali za to je potrebno vremenaOstalo su samo nagadjanja o nekoj zavjeri