IZVEŠTAJ američkog Senata o korišćenju tehnika mučenja pri ispitivanju optuženih za terorizam dan posle objavljivanja u SAD, odjeknuo je u Poljskoj, uz „neprijatan“ eho iz Vašingtona.

Bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski, bio je prvi visoki zvaničnik koji je priznao da je dozvoljavo Amerikancima da na teritoriji njegove zemlje imaju tajne objekte. No, tvrdio je da je Varšava 2003. godine vršila pritisak na Vašington da okonča brutalne postupke CIA u tajnom zatvoru na teritoriji njegove zemlje.

U jednom izveštaju američkog Senata se to ne osporava, ali uz opasku da je Poljska postala „fleksibilnija“ kada joj je CIA dala veliku sumu novca, izjava Kvašnjevskog dala je novi smisao. Predsednik Poljske od 1995. do 2005. godine, branio se tvrdnjom da je Buš govorio da metode CIA obezbeđuju važne informacije za bezbednost SAD. Pristao je, kaže, na „pojačanu obaveštajnu saradnju“ sa SAD, ali je naglasio da nije znao za mučenja zatvorenika u tajnim objektima CIA.

Evropski sud za ljudska prava kritikovao je Poljsku u julu zbog saučesništva u mučenju Palestinaca i Saudijaca, koji su kasnije prebačeni u ozloglašeni zatvor Gvantanamo na Kubi.

Američki predsednik Barak Obama je, u međuvremenu, razgovarao o izveštaju sa poljskom premijerkom Evom Kopač.Poljsko tužilaštvo je 2008. godine otvorilo istragu o navodima o tajnim zatvorima CIA, a sad će tražiti pristup izveštaju Senata.

Raniji medijski izveštaji ukazuju da je američkih tajnih zatvora bilo u Avganistanu, Litvaniji, Rumuniji i Tajlandu...

HRVATSKA NEGIRA

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović kategorično je odbacio medijske napise da Hrvatska ima ikakve veze s programom američke Centralne obaveštajne agencija (CIA), opovrgavši navode o sletanju aviona u Hrvatskoj. Britanski Independent objavio je popis 54 zemlje u kojima se to događalo na kojem je navedena i Hrvatska.