U javnosti se pojavio izveštaj o strašnim tehnikama mučenja CIA. Britanski list ''Gardijen'' objavio je spisak 54 zemlje u kojima se to dešavalo i koje su sarađivale , među kojima je Hrvatska, koja to demantuje.

Hrvatski ministra odbrane Ante Kotromanović je demantovao taj izveštaj. On je, takođe, naveo da avioni CIA tokom njegovog mandata nikada nisu sletali u Hrvatsku. Kotromanović je dodao da nema informaciju da se to događalo ranije, ali da bi o tome, ipak, trebalo pitati bivše ministre policije i odbrane.

Radi se o izveštraju o protivterorističkim merama koje je sprovodila CIA nad pripadnicima terorističkih organizacija u mandatu Džordža Buša.

Novinare je zanimao i Kotromanovićev boravak u iračkoj regiji Kurdistanu i medijskim napisima o angažmanu Hrvatske vojske, na šta je ministar odgovorio da Hrvatska ima sadržajne bilateralne odnose s Irakom i da to ne traje "od juče".

Podsetio je da je Hrvatska još 2005. slala humanitarnu pomoć, obučene pse i oružje, i napomenuo da je posetio Irak pre više meseci i da je tada nameravao da poseti i glavni grad Kurdistana, no da to nije bilo moguće zbog bezbednosne situacije.

"Išli smo (u Irak) zbog više razloga - političkih, privrednih i humanitarnih", naveo je Kotromanović nakon predstavljanja planova nabavke MORH-a.

Upitan da li je predsednik Ivo Josipović upoznat s njegovim boravkom, odgovorio je potvrdno, precizirajući da su svi njegovi šefovi s time upoznati, a na pitanje o eventualnom hrvatskom vojnom angažmanu Kotromanović je "kategorički potvrdio da ga tamo nema", prenosi Hina.

Hrvatski ministar odbrane krajem prošle sedmice posetio je irački Kurdistan i razgovorao s tamošnjim predsednikom Masudom Barzanijem.

NEMCI KRITIKOVALI AMERIKANCE
BERLIN - Nemačka Vlada danas je saopštila da je izveštaj američkog Senata o torturi koju je CIA vršila nad osumnjičenima "grubo kršenje naših liberalnih demokratskih vrednosti" i pohvalio administraciju predsednika SAD Baraka Obame što je otkrila te informacije, nazivajući to "transparentnim potezom" koji označava raskid sa njegovim prethodnikom Džordžom Bušom.

"Ono što je tada smatrano ispravnim i što je učinjeno u borbi protiv islamskog terorizma je neprihvatljivo i predstavlja ozbiljnu grešku. Takvo grubo kršenje naših liberalnih i demokratskih prava ne sme da se ponovi", naveo je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, prenela je agencija AFP.

On je ocenio da je Obama načinio jasan otklon od politike svog prethodnika Buša, dodajući da je priznanje greške u Vašingtonu i javno obećanje da se ništa slično neće više nikada desiti "važan korak koji pozdravljamo".

Komitet američkog Senata objavio je juče izveštaj u kome se zaključuje da oštre tehnike ispitivanja nisu proizvele nijedan kritični obaveštajni podatak do koga se nije moglo doći nenasilnim sredstvima.

Komitet je proveo četiri godine istražujući "voterbording" (simulirano davljenje) i druge kontroverzne metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vreme administracije bivšeg predsednika Buša mlađeg.

Izveštaj je u aprilu bio spreman za objavljivanje, ali to nije učinjeno, uglavnom zbog prigovora CIA.

Centralna obaveštajna agencija koristila je seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija, navodi se u izveštaju američkog Senata.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izveštaju obaveštajnog Komiteta Senata o torturi.

Senat je ocenio da su mučitelji iz CIA prekršili međunarodno pravo i ljudska prava zatvorenika.

EU KRITIKUJU CIA, HVALI OBAMU
BRISEL - Evropska unija je ozbiljno zabrinuta zbog izveštaja da je američka obaveštajna služba CIA godinama rutinski primenjivala torturu prema osumnjičenima za terorizam, ali istovremeno odaje priznanje predsedniku Baraku Obami zbog nastojanja da takvu praksu spreči.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog rezultata istrage američkog Senata o mučenjima, što je praksa koju EU oštro osuđuje i kada se koristi u borbi protiv terorizma", rekla je novinarima u Briselu portparolka Evropske komisije Ketrin Rej.

Ona je istovremeno odala priznanje Obami, koji je inicirao istragu o metodama CIA , zbog napora da se korišćenju torture stane na put.

U juče objavljenom izveštaju Senata navodi se da je CIA godinama koristila razne tehnike mučenja za prikupljanje informacija od osumnjičenih za terorizam, i istovremeno skrivala od političara istinu o toj praksi.

Upitana da li će EU istražiti ulogu pojedinih evropskih zemalja koje su tesno sarađivale sa CIA i možzda joj pomagale da se služi nehumanim metodama, Rej je odgovorila odrečno, tvrdeći da se to u izveštaju ne pominje.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je ranije danas u saopštenju za medije povodom Svetskog dana ljudskih prava poručila da je mučenje česta pojava u mnogim delovima sveta i da EU "mora na to da obrati pažnju".

Ona,međutim, tom prilikom nije direktno pomenula SAD, niti bilo koju drugu državu.

Pročitajte još:

* CIA - Tortura u zvaničnoj formi