Centralna obaveštajna agencija je koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija, navodi se u izveštaju američkog Senata, koji je u utorak objavljen. A postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti.

Objavljeno je pet stotina stranica dokumenata, koji predstavljaju zaključke pune istrage na 6.700 stranica, koja još nosi oznaku tajnosti.

- Pod bilo kojim uobičajenim značenjem termina, pritvorenici CIA su mučeni - rekla je senatorka Dajan Fajnstajn, demokrata i predsednica Komiteta.

Tehnike ispitivanja su uključivale uskraćivanje sna, šamaranje i udaranje zatvorenika o zidove, njihovo zatvaranje u male kutije, držanje zatvorenika u izolaciji duže vremena i pretnje smrću.

ČETIRI GODINA ISTRAŽIVANjA Komitet američkog Senata proveo je četiri godine istražujući kontroverzne metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vreme administracije bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg. Izveštaj je u aprilu bio gotov za objavljivanje, ali to nije učinjeno, uglavnom zbog prigovora CIA.

Izveštaj, koji se pojavio nakon višemesečnih pregovora sa američkom administracijom o tome šta treba da bude cenzurisano, objavljen je u jeku bojazni od mogućeg talasa antiameričkog raspoloženja, a Ambasade SAD i vojni objekti širom sveta preduzimaju vanredne mere.

- Program je vodio hapšenju lidera Al kaide i sklonio ih je sa bojnog polja - rekao je bivši direktor CIA Džordž Tanet i dodao da je njime spaseno "na hiljade američkih života".

Istražitelji Komiteta Senata, nakon pregleda šest miliona dokumenata, saopštili su, međutim, da nisu mogli da nađu nijedan primer obaveštajnog podatka, dobijenog tehnikama prinude, kojim bi se spasao nečiji život.

Bivši predsednik Džordž Buš mlađi odobrio je program 2002. godine, ali ga CIA nije obaveštavala o detaljima do 2006. Demokratski predsednik SAD Barak Obama je stavio tačku na "istražne" metode CIA:

- Mučili smo neke ljude. Činili smo stvari suprotne našim vrednostima - rekao je Obama.