Jedan egipatski sud izrekao je danas smrtnu kaznu sedmorici ljudi, uključujući istaknutog islamistu Adela Habaru, povodom pogibije 25 policajaca u napadu avgusta prošle godine na Sinaju, u blizini granice s Izraelom.

Do tog napada je došlo nakon što je u Kairu vojska rasterala dva kampa demonstranata, ugušivši u krvi proteste pristalica svrgnutog islamističkog predsednika Mohameda Morsija, prenosi Rojters.

Sud je povodom napada na Sinaju još 25 osoba osudio na zatvorske kazne od između 15 godina i doživotne.

Samo je 19 optuženih prisustvovalo suđenju, uključujući i Habaru.

Vlada predsednika Abdela Fataha al-Sisija je suočena sa velikim problemima sa pobunjenim islamistima na Sinajskom poluostrvu, a sve više se strahuje i od militanata koji se infiltriraju u Egipat preko zapadne granice sa Libijom, opterećenom podelama i bezvlašćem.

Osim toga, organizacija Muslimanska braća kojoj je pripadao i Morsi je stavljena van zakona. Na hiljade njenih pristalica je zatvoreno, a stotine među njima su već osuđene na smrt.

Na udaru egipatskih vlasti su čak i liberalni aktivisti koji su 2011. prednjačili u ustanku protiv Morsija pa se mnogima od njih sudi zbog kršenja zakona čiji je cilj iskorenjivanje protestnih okupljanja.

Od prošlog leta u Egiptu je, prema vladinim podacima, u napadima islamističkih militanata ubijeno više od 500 ljudi, uglavnom policajaca i vojnika.