Intenzivna artiljerijska vatra izbila je rano jutros u Donjecku, na istoku Ukrajine, a jačina detonacija nije do sada viđena u pobunjeničkom regionu od prekida vatre koji je u Minsku potpisan u septembru.

Oružana vatra u blizini centra grada Donjecka počela je noćas, u 02:00 sata po lokalnom vremenu i mogla se čuti, istog intenziteta, i dva sata kasnije, naveli su izveštači agencije AfP sa lica mesta.

francuska agencija navodi da, za sada, nije moguće proceniti posledice artiljerijskog napada, zbog policijskog časa tokom noći koje su nametnule proruske vlasti u Donjecku i obližnjoj Makivki.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izrazili su zabrinutost pošto su bili svedoci prisustva neobeležene kolone tenkova, artiljerijskih topova i boraca u kamionima kako se premeštaju kroz istočnu Ukrajinu pod kontrolom proruskih snaga.

Jučerašnji izveštaj OEBS usledio je dan pošto je ukrajinska vojska saopštila da je primetila veliku kolonu tenkova i drugog teškog naoružanja da ulazi u zemlju iz Rusije, u delu granice koja je pod kontrolom pobunjeničkih boraca.

AFP navodi da Rusija poriče umešanost u borbama na istoku, iako otvoreno daje političku i humanitarnu podršku proruskim snagama u Ukarjini.

EU ZABRINUTA ZBOG VOJNIH POJAČANjA NA ISTOKU UKRAJINE

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je danas zabrinutost zbog izveštaja o vojnim pojačanjima u oblastima pod kontrolom proruskih snaga i pozvala Rusiju da spreči dalje pokrete "trupa, naoružanja i opreme".

"Najnoviji izveštaji Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini o konvojima u oblastima koje drže separatisti sa značajnom količinom teškog naoružanja, tenkova i trupa bez obeležja koji se kreću ka zapadu su veoma zabrinjavajući", navodi Mogerini u saopštenju.

"Istovremeno stižu i izveštaji o jakoj artiljeriskoj vatri iz grada Donjecka i sve intenzivnijim pokretima trupa tokom protekle nedelje", upozorila je ona. Visoka predstavnica je pozvala sve strane u sukobu da poštuju protokol iz Minska kojim su se obavezale na prekid vatre i dijalog u cilju nalaženja političkog rešenja za ukrajinsku krizu.