VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da ne mogu, zasad, da potvrde izveštaje o ruskom vojnom upadu na teritoriju istočne Ukrajine, kao što tvrdi vlada u Kijevu.

Portparol Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da su ruski tenkovi, oklopna vozila i kamioni viđeni u četvrtak na oko 25 kilometara od granice s Ukrajinom, prenela je agencija AFP.

Portparol ukrajinske vojske rekao je ranije danas da je kolona od 32 ruska tenka, 16 haubica i 30 kamiona prešla u region Luganska koji je pod kontrolom proruskih snaga.

Psaki je rekla da SAD nemaju "nezavisnu potvrdu" u vezi sa tim izveštajem, ali je dodala da ako se potvrde te tvrdnje ukrajinske vojske onda SAD oštro osuđuju upad na ukrajinsku teritoriju ruskih vojnika i naoružanja.

"To bi bilo još jedno flagrantno kršenje sporazuma iz Minska koji su potpisali Rusija i proruske snage", rekla je Psaki.

"Ruske snage i oružje moraju da se povuku iz Ukrajine, ukrajinski suverenitet mora da bude obnovljen duž ukrajinske strane međunarodne granice i tu granicu treba OEBS da nadzire, a svi taoci moraju da budu odmah oslobođeni", rekla je Psaki, prenela je francuska agencija.

Najmanje 22 ranjenih u sukobima u Donjecku


Najmanje 22 civila i vojnika ranjeno je u najnovijem sukobu između proruskih i ukrajinskih snaga u Donjecku u jugoistočnoj Ukraniji, saopštili su danas zvaničnici.

Kancelarija gradonačelnika Donjecka, najvećeg grada pod kontrolom proruskih snaga, objavila je da su tokom čitave noći granatirana dva dela tog grada koja se nalaze preko puta uništenog aerodroma koji još drže ukrajinske snage.

"Kao rezultat sukoba 15 ljudi je zadobilo rane od šrapnela različitog stepena", sapštila je pres služba gradske skupštine.

Za sada nije poznato da li se taj podatak odnosi samo na civile ili i na pripadnike proruskih snaga, navodi AFP. Portparol ukrajnskih snaga je izjavio da su proruske snage tokom noći napale položaje oko Luganska - dva puta su koristile raketne sisteme Grad i više puta granate.

Sedam vojnika je ranjeno improvizovanom eksplozivnom napravom dok su bili u patrolu blizu sela Sokolnjiki, takođe u regionu Luganska.

"Situacija oko aerodroma u Donjecku i dalje je napeta. Ova strateška lokacija je i dalje pod našom kontrolom", saopštila je pres služba ukrajinske vojske.

Pozivajući se na ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike, TAS javlja da je artiljerija ukrajinske vojske gađala dva obdaništa i jedan univerzitet toko protekla 24 sata u Donjecku.

Tri distrikta u Donjecku bila su juče na meti intenzivne paljbe i tom prilikom poginule su tri osobe, a najmanje 10 je ranjeno, navelo je ministarstvo.

Nekoliko zgrada u Donjecku teško je oštećeno, a zgrada trgovinske i industrijske komore potpuno je uništena u granatiranju, stoji u saopštenju ministarstva.Pročitajte još:

* Putin sazvao SB Rusije zbog pogoršanja situacije u Donbasu