Donjeck i Lugansk imaju novu verziju mirovnog plana

Tanjug

06. 11. 2014. u 15:01

Доњецк и Луганск имају нову верзију мировног плана
Samoproglašene narodne republike Donjecka i Luganska saopštile su danas da su pripremile novu verziju mirovnog plana za predstojeće razgovore sa ukrajinskim vlastima
DONjECK, MOSKVA - Samoproglašene narodne republike Donjecka i Luganska saopštile su danas da su pripremile novu verziju mirovnog plana za predstojeće razgovore sa ukrajinskim vlastima, pošto je zvanični Kijev povukao zakon o specijalnom statusu ovih oblasti.

"Ova (nova verzija) je neophodna, jer je Ukrajina jednostrano poništila (prethodnu verziju) povlačenjem zakona o specijalnom statusu Donbasa i o amnestiji", saopštili su prvi zamenik premijera Donjecka Andrej Purgin i predsednik skupštine Luganska Aleksej Karjakin.

Datum razgovora predstavnika proruskih snaga i ukrajinskih vlasti u Minsku, u kojima će učestvovati Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Rusija, tek treba da bude utvrđen, ali će oni biti održani najranije za dve sedmice, navodi RIA Novosti.

"Tokom ovog perioda, narodne republike će izabrati svoje stalne predstavnike u razgovorima. Predsednici republika i parlamenata neće učestvovati u konsultacijama u Minsku", navodi se u saopštenju.

Moskva se pita da li je ostvarivo vratiti razgovore o rešenju ukrajinske krize u format pregovora u Ženevi, s obzirom da on "nije dao očekivane rezultate", saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a preneo TAS S.

"Umesto deeskalacije Kijev je pojačao borbene aktivnosti na jugoistoku zemlje upotrebom teške vojne mašinerije što je dovelo do gubitka na hiljade ljudskih života i razaranja širokih razmera", navodi se u saopštenju.

Ukrajinske vlasti su "umesto prave ustavne reforme i razgovora sa sopstvenim narodom", pokušale "nekakve nejasne pozadinske manevre, koji su rezultirali ničim drugim do praznim obećanjima", stoji u saopštenju.

"Zar ne bi bilo bolje za ukrajinsku stranu da pokuša da primeni ranije sporazume i sve što su obećali?", zaključuje se u saopštenju ruskog ministarstva.

U jednom predgrađu Donjecka danas je došlo do sukoba, pošto su vladine snage tamo rasporedile tenkove, rekao je izvor proruskih snaga u Donjecku za agenciju RIA Novosti.

"Niz tenkova ušao je u Jasinovatu, okolne oblasti su granatirane", dodao je taj izvor.

Do sukoba je došlo dan pošto su zvaničnici Kijeva ponovili svoje obećanje o prekidu vatre na istoku zemlje.

Zakon o specijalnom statusu Donbasa, ukrajinski parlament je usvojio 16. septembra, nakon sporazuma o prekidu vatre 5. septembra u Minsku.

Prema sporazumu Kijev je trebalo da obezbedi održavanje lokalnih izbora u Donjecku i Lugansku, ali su zvaničnici samoproglašenih republika u nedelju sami organizovali glasanje.

Nakon izbora, ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu podržao je incijativu predsednika Petra Porošenka za ukidanje zakona o specijalnom statusu Donjecka i Luganska.

Pročitajte još:
* Donjeck: Dvoje mrtvih na školskom igralištu
* Rusi nekad spasioci Ukrajine, Nemci zločinci, a danas...
* Porošenko: Hitna mobilizacija u Ukrajini; Rusi idu prema granici


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

De fakto i de jure Novorusija je nezavisna

07.11.2014. 08:33

U poslednja dva dana Ukraj. vlada je izdala dva saopstenja: Uspostavila je pasosku kotrolu oko pro-Ruske oblasti (kako oni nazivaju Novorusiju!) za Donjeck i Lugansk. Odredba je objavljena od granicnih sluzbi, i da je ukraj. drzavljanima dozvoljeno da idu u i iz tog podrucja uz pokazivanje pasosa. Ova odredba u stvari, de fakto uspostavlja unutarnju granicu u samoj Ukr. Drugo, juce je Jacenjuk, njihov premijer, rekao da se ukidaju sva socijalna davanja pro-Ruskoj oblasti, jer je oni sami kontrol

Angela

07.11.2014. 08:40

U Harkov celo popodne i vece su dovozeni ranjeni i ubijeni ukrajinski vojnici. Ukri artiljerijskom vatrom pokusavaju da sprece svoje opkoljavanje. Ukri su opet imali velike gubitke. Njih jednosrtavno Ameri salju na klanicu. Kako moze jedan narod da ubija svoje na Istoku vlastite zemlje za interese anglosaksonaca i NATO-a?!? A pare dobijaju "malo sutra"! Ako prezive i to sa zakasnjenjem od nekoliko meseci. Cak im je vojska i gladna. A borci Novorusije ne ratuju za novac vec za svetle ideale i po