U sedištu OEBS-a u Beču danas je saopšteno da je na dron njihove misije koja prati primirje u istočnoj Ukrajini pucano protivavionskom municijom, ali da se letelica prizemljila neoštećena, a SAD su optužile "proruske separatiste" da stoje iza napada.

Incident se dogodio na nebu iznad Mariupolja u nedelju tokom glasanja za organe vlasti u proruskim regionima Donjecku i Lugansku, dok je dron leteo na oko 1.500 metara visine, prenela je agencija Rojters.

Član OEBS misije iz SAD naveo je da je prema lokaciji sa koje je pucano "bilo jasno da su gađali proruski separatisti", a američki ambasador u OEBS Danijel Baer pozvao je Moskvu da "iskoristi svoj uticaj na separatiste i omogući misiji OEBS da ispuni svoj mandat". Moskva, kao ni rukovodstvo u Donjecku i Lugansku nisu komentarisali ove navode.


Posle mirnog izbornog dana, opet sukobi u Donjecku


Na aerodromu u Donjecku su danas ponovo izbili sukobi između ukrajinskih vojnika i proruskih snaga, nakon jučerašnjeg mirnog dana tokom kojeg su u Donjeckoj i Luganskoj oblasti održani predsednički i parlamentarni izbori, izvestila je agencija RIA Novosti.

Prema izveštajima dopisnika te aencije, pucnjava sa severa Donjecka se jasno čuje i u centru grada.

Na juče održanim izborima za predsednika u oblastima Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini je ubedljivu pobedu postigao vođa proruskih snaga i premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.

Prema preliminarnim rezultatima, Zaharčenko je dobio 81,37 odsto glasova, saopštio je šef izborne komisije Roman Lijagin.

U Donjeckoj i Luganskoj oblasti su, pored predsedničkih, održani i parlamentarni izbori, na kojima je takođe pobedila partija Zaharčenka, koja će najverovatnije dobiti 65 odsto glasova.

Izbori su održani uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a podržala ih je samo zvanična Moskva.