Italija: I Trst želi nezavisnost

Tanjug

01. 11. 2014. u 20:01

Nakon referenduma u Škotskoj, pokreti za nezavisnost širom Evrope traže svoju medijsku pažnju, a u Italiji, državi koja se ujedinila 1861, tih pokreta je najviše, od kojih je najnoviji u Trstu

Nakon referenduma u Škotskoj, pokreti za nezavisnost širom Evrope traže svoju medijsku pažnju, a u Italiji, državi koja se ujedinila 1861, tih pokreta je najviše, od kojih je najnoviji u Trstu, piše BBC.

Pokret za nezavisnost Venecije, predvođen biznismenom Đanlukom Busatom, nedavno se našao na naslovnim stranicama zbog neobavezujućeg onlajn referenduma, po kome je, kako tvrdi Busato, 87 odsto učesnika glasalo za nezavisnost.

Dva sata istočno od Venecije, blizu slovenačke granice, još jedan grad, Trst, ističe svoje pravo za nezavisnost.

Trst je vekovima imao kulturno šaroliku istoriju, bio je deo Austrougarske imperije, a neposredno posle Drugog svetskog rata, tada na granici sa Jugoslavijom, priznat je kao slobodna država po međunarodnim zakonima, iako je ostao pod vojnom okupacijom do 1954, kada je vraćen Italiji.

Za članove Pokreta za slobodu Trsta, koji na svojim skupovima poslednjih meseci okuplja između 2.000 i 8.000 ljudi, ovaj grad nije slobodan.

"Borimo se za prava ljudi sa slobodne teritorije Trsta. Borimo se protiv italijanske vlade. Mi smo multikulturalni narod", rekao je predstavnik tog Pokreta Vito Potenca.

Članovi Pokreta pozivaju na Povelju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1947, kojom su Trst i njegova okolina - uključujući delove koji su sada u sastavu Slovenije i Hrvatske - slobodna država, sa italijanskim i slovenačkim kao zvaničnim jezicima.

Ta "slobodna teritorija", međutim, nikada nije postojala u praksi, a tokom sedam godina nezavisnosti Trsta gradom su upravljale Velika Britanija, SAD i Jugoslavija, do Memoranduma u Londonu, kada je većina teritorije vraćena Italiji, navodi britanski radio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Miro Markovic

02.11.2014. 05:42

Svi dobro znamo da je crnogorska kraljica rodjena u srpskoj porodici u Trstu. Svi se secamo "Zone A i Zone B" (bice nase obadve). Secamo se da je cela italijanska -dalmatinska obala data Srbiji posle Prvog svetskog rata, kao pobednici u tom ratu. Po kom pravilu Hrvati polazu pravo na taj proctor, uljucujuci Republiku Dubrovnik, koja je postojala kada Hrvatske nigde nije bilo u istoriji. To su sve srpske teritorije. Ziveo Slobodan Trst, Istra i Dalmacija!

Јабре

02.11.2014. 07:03

Видео сам их летос како скупљају потписе на тргу, и на њихову срећу криза, илегални имигранти још неке ствари им иду на руку.

atlas2000

02.11.2014. 07:36

Promjene koje se događaju se mogu opisati ako integracija Europe i dezintegracija država EU! No, to ne bi trebalo nikog iznenaditi! Brojni su mali narodi bili podjarmljeni većim narodima ili bi bili skupa s nekim većim narodom, jer ih je neki ini doslvce uništavao na ovaj ili onaj način! Neka svatko ima svoj referendum, pa što bude komu. Trst nikad nije imao niti polovično talijansko pučanstvo, prema tome za očekivati je ovako nešto.

Basil Fawlty

02.11.2014. 09:20

Tito je za Trst bio sprema da ratuje (dva saveynicka aviona su oborena)! Prosirio je i Hrvatsku i Sloveniju! Srbija?Oduzeo joj Makedoniju i Crnu Goru i napravio joj pokrajne (Sto nije pravio Slavoniju ili Dalmaciju, da ne pricam Srpsku Krajinu)...

СВЕМИР

02.11.2014. 11:38

Када би Средња Хрватска односно НДХ2 вратила све окупиране територије које су јој поклањане током историје, од ње би остала само мала државица око Загреба, можда мало и западније, до мора. Нажалост то није у интересу империјалиста, тако да је ова иницијатива унапред обесмишљена.

зокс

02.11.2014. 13:07

Кад тад ће бити Краљевина српских земаља!Кад тад!И овај данашњи фашизам који се раширио по свету ће проћи!Као и сваки до сада што је!