Fogenhuber: Krizu u Ukrajini su izazvale SAD, mete Rusija i EU

Tanjug

20. 09. 2014. u 10:41

Prvi cilj je destabilizacija Rusije. Drugi cilj je da se Evropa spreči u svakom daljem političkom ujedinjenju, da se vrati NATO-u u predratni poredak, kao i pod hegemoniju SAD rekao je Fogenhuber

Bivši poslanik stranke Zelenih Austrije u Evropskom parlamentu Johanes Fogenhuber oštro kritikuje ulogu SAD i EU u ukrajinskoj krizi tvrdeći da je zapad izazvao tu konfrontaciju, prenosi dana sbečki dnevnik "Viner cajtung".

Fogenhuber je ukazao da imamo trenutno nepotreban i veoma opasan rat u Evropi, koji je praćen na obe strane propagandnim ratom, sa dve potpuno različite priče.

Sto godina posle početka Prvog i 75 godina od početka Drugog svetskog rata u Evropi, prema njegovim rečima, vlada raspoloženje kao da se nalazimo u "vremenskoj mašini", gde se podstiče ratno raspoloženje, postoji jedinstveni front u evropskim medijima, kao pre Prvog svetskog rata.

"Radi se o veoma opasnoj situaciji, zbog koje bi trebalo da Evropom kruži šok", naglasio je on.

Fogenhuber smatra da je kriza izazvana u SAD gde prevladava mišljenje da su pobedili u Hladnom ratu i da sada imaju pravo da prenesu pod svoju vlast nekadašnje predvorđe Sovjetske unije.

"To nije nikakva tajna, o tome se ne diskutuje u Evropi, ali i naširoko u SAD.

Vodeći geostrateg SAD Zbignjev Bžežinski je sve ciljeve Amerike u vezi Rusije sveobuhvatno naveo, a oni predviđaju destabilizaciju i okruživanje. To se i dešava od 1991, iako je neširenje NATO prihvaćeno kao cena nemačkog ujedinjenja", precizirao je on.

Prema njegovom mišljenju jedna od najvećih grešaka bila je što države istočne i srednje Evrope nisu prvo primljene u EU, pa tek onda u NATO.

Fogenhuber smatra da je to bio glavni greh, koji je doveo do toga da su te države, koje još nisu izgradile poverenje prema Evropi, dospele u sferu uticaja SAD.

U Kijevu je u aktuelnom konfliktu miniran ukrajinski demokratski pokret i instrumentalizovan sve do plaćenih demonstranata, vojnih savetnika do najviših pozicija, i šefa CIA koji je tamošnju politiku ispregovarao, uz otvorenu saradnju sa desničarskim ekstremistima, naveo je Fogenhuber.

On je uveren da SAD žele da ovim završe okruženje Rusije.

"Bez Ukrajine Rusija ne može da se brani, a priključenje Kijeva NATO-u je za Moskvu značajna pretnja. Drugi cilj je da se Evropa spreči u svakom daljem političkom ujedinjenju, da se vrati NATO-u u predratni poredak, kao i pod hegemoniju SAD", podvukao je političar Zelenih Austrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

tihi79

20.09.2014. 10:58

konacno i neki politicar da progovori,sto svi preduzetnici iz evrope vide,amerika zeli jednim udarcem unistiti dve ekonomije,zapadni politicari mozda to vide ali se plase javno progovoriti o tome,ali siguran sam ako se ovako nastavi da ce im siroke mase na ulicama ukazati na to...

зокс

20.09.2014. 11:32

Изгледа овај Фогенхубер неки "великосрбин"!Ма јок,пријатељу Фогенхуберу,то је српска теорија завере,када говоримо да су американоси највеће зло на планети!Све то што сте ви изјавили знају ови европске мизерије од политиканата,али се од тих "пустих мушкарчина"нико не усуђује на глас то и изговорити,од страха од америчких фашиста!Толико о слободи и демократији американоса!Доћи ће и њима неко главе !Кад тад!

Zeljko

20.09.2014. 11:45

potpuno po meni tacno samo ne razumijem na koji nacin Amerika drzi EU u saci i sta im obecava . Bez obzira na sve mislim da ce doci do pucanja EU jer po meni nema govora da ce se 28 clanica dogovoriti vezano za Ukrajinsku krizu. Mislim da bi i pucanje EU odgovaralo Americi samo su po meni zaboravili na Kinu koja je takodje vazan igrac u stvaranju novog globalnog poretka.

Snouden

20.09.2014. 13:54

@Zeljko - "ne razumijem na koji nacin Amerika drzi EU u saci i sta im obecava ". Drzi ih ekonomskim uzdama i uz pomoc kupljenih politicara i birokrata koji ne smeju da otkazu poslusnost. Svako otkazivanje poslusnosti zavrsava nekom vrstom odmazde. A ovi opet manipuliraju svescu svog naroda putem medija i izmisljanjem stvarnosti. Ovako Evropa ide za svojim gazdom i za uzvrat prima mrvice nakon zajednickih pljacki sirom planete. Medjutim, i sam gazda (SAD) je porobljen na isti nacin od strane bankara.

gavtemala

20.09.2014. 11:50

je li to jedini covek od 400 miliona eu stanovnika koji ume da misli - ili ima jos neki

mile

20.09.2014. 13:14

Ima u svetu istinoljubivih ljudi koji se tu i tamo jave, osudjujuci ponašanje velikih sila. Ali njihove reči nemaju odjeka jer su ih nadjačale "Tomahavke" kasetne bombe po civilima i bombe sa osiromašenim uranijumom. Svi smo mi za NjIH, kolateralna šteta. Godinama vodimo udvorničku politiku. Koja vlada će podneti tužbu protiv NATo ?

Igor (ZG)

20.09.2014. 14:10

Državni udar u Ukrajini (kojim je srušena demokratski izabrana vlast V. Janukovića zato što je odbila ponuđeni sporazum sa EU) su prvo organizirali i financirali a onda i javno podržali američki imperijalisti i njihovi EU vazali. Sjetimo se kako je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle došao u Kijev i javno podržao državni udar. Cilj - opkoljavanje Rusije i odvajanje Ukrajine od Rusije.

vlada

20.09.2014. 14:11

Apsolutno tačno! To i Rusi govore celo vreme, ne toliko iz bojazni za sebe, već za medjunarodni poredak i opstanak!

milo

20.09.2014. 15:29

Istima je ne diplomatski rečeno,da SAD,preko NATO-a,želi da zavladaju Svetom.Ne znam kakva je razlika izmedju težnje Američkog krupnog kapitala i težnje Hitlera.Koliko se moja malenkost u to razume i jedni i drugi bi demokratiju da zamene Robovlasništvom.

Mikiboy

20.09.2014. 15:43

Knacno se nasao neko na Zapadu ko sme da kaze istinu o amerikancima. Bice ih sve vise. Doci ce dan kada ce Evropa da se odvoji od Amerike.

sreto

20.09.2014. 18:18

Jel moguce da je to Tanjug smeo da objavi? U 99,9% ratnih zbivanja, posle drugog svetskog rata, Amerika i V.Britania ucestvuju direktno ili posrednicki (podmuklo) uz "petokolonase" regrutovane sa podrucja drzava zahvacenim ratom !!!

Mikiboy

20.09.2014. 19:52

Sada je vec ceo svet poceo da shvata sta su amerikanci bili naumili sa Ukrajinom i Rusijom.Problem ce se pojaviti malo kasnije kada Amerika oslabi jos vise.Amerika je sada u fazi prezrele lubenice.Moze puci i proci sa pukotinama a moze i eksplodirati.Mnogima je nacinila zlo pa ce najverovatnije mnoge zemlje zeleti da joj se sveteTada ce ih samo Rusija sa svojim uticajem moci spasiti.Amerima je najbolje da budu lepo sa Rusijom.

deki

21.09.2014. 02:28

Danas Rusija, sutra Evropa a preksutra ko zna, mozda Kina ili Indija. Lukavi su ameri zabole njih uvo za nasa ljudska prava i sigurnost. Milosrdni andjeo je slika i prilika njihove demokratije na silu. Nema vise slobodnih zemalja sve je nestalo.