Argentina: Našla unuka ukradenog pre 35 godina

Tanjug

05. 08. 2014. u 23:58

Predsednica argentinskog pokreta za pronalaženje beba ukradenih tokom vojne diktature u toj zemlji, između 1976. i 1983, pronašla je svog unuka nakon potrage duge 35 godina

Predsednica argentinskog pokreta za pronalaženje beba ukradenih tokom vojne diktature u toj zemlji, između 1976. i 1983, pronašla je svog unuka nakon potrage duge 35 godina, objavio je rođak porodice.

Estela Karloto (83), aktivistkinja za ljudska prava, koja se nalazi na čelu pokreta "Abuelas de Plasa de Majo" danas je prvi put susrela svog kidnapovanog unuka, otkrio je Estelin sin, koji je naveo da je identitet unuka utvrđen genetskim testiranjem, prenela je agencija AFP.

"Rezultat testa je pozitivan. Pronašli smo mog sestrića nakon 35 godina", izjavio je Kivo Karloto, Estelin sin.

Ćerka Estele Karloto, Laura Estela Karloto, oteta je krajem 1977. godine dok je bila trudna. Baka je pomoću svedoka doznala da se njena ćerka porodila, a da je unuku promenjen identitet kako bi se prikazalo da je dete porodice koja je imala veze sa tadašnjom vladom.

Prijatelj Laure Karloto, koji je uhapšen zajedno sa njom, rekao je njenoj porodici da je Laura ubijena ubrzo nakon rođenja sina, kojeg je nameravala da nazove Gvido.

Estela Karloto je tada započela potragu za svojim unukom, koja se konačno okončala 35 godina kasnije.

Organizacija "Abuelas de Plasa de Majo", koja je okupljala bake otete dece, zajedno je sa grupom "Madres de Plasa de Majo", koja okuplja majke, predvodila je kampanju za ponovni susret oko 500 dece, za koje se pretpostavlja da su oteti od levičarskih porodica i protivnika vlade za vreme diktature.

Tokom argentinskog "prljavog rata" protiv levičara, nestalo je čak 30.000 ljudi, za koje se pretpostavlja da su ubijeni. U mnogim slučajevima su njihovu decu uzele porodice bliske režimu i podigli ih kao sopstvenu decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Levcanin

11.09.2014. 23:24

Sta je sa ukradenom decom u srbiji? Zasto komunjare cute? Ako im je smetao Draza to mogu da razumem ali sta su im deca smetala????