Albersberg: Situacija i dalje opasna na mestu pada aviona

Tanjug

četvrtak, 31. 07. 2014. u 16:04

Алберсберг: Ситуација и даље опасна на месту пада авиона
Šef policijskog tima iz Holandije Piter-Jap Albersberg koji vodi međunarodnu istragu obaranja malezijskog aviona na istoku Ukrajine, rekao je da je situacija na terenu gde se nalaze ostaci aviona i dalje opasna
Šef policijskog tima iz Holandije Piter-Jap Albersberg koji vodi međunarodnu istragu obaranja malezijskog aviona na istoku Ukrajine, rekao je da je situacija na terenu gde se nalaze ostaci aviona i dalje opasna, iako je jedan manji tim došao na mesto nesreće.

"Bezbednosna situacija je i dalje veoma nestabila", rekao je novinarima u Kijevu Albersberg, šef misije koja će odneti u Holandiju posmrtne ostatke holandskih žrtava u nesreći aviona.

"Mi nismo potpuno sigurni da li ćemo doći do mesta pada aviona sa celim timom stručnjaka u bliskoj budućnosti, ali smo više optimisti nego što smo bili juče", rekao je on.

Prema njegovim rečima, istražni organi će sutra pokušati da dođu do mesta gde se nalaze ostaci letelice i "izvesti ograničeno istraživanje na nekoliko lokacija".

Jedan tim policijskih stručnjaka iz Holandije i Australije, kao i posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, uspela je danas da dođe na mesto pada aviona.

Očekuje se da će se u prvoj fazi eksperti baviti traženjem preostalih posmrtnih ostataka žrtava i ličnih stvari putnika i članova posade.

Kako javlja AFP, nekoliko eksplozija ođeknulo je ranije danas nekoliko kilometara daleko od mesta pada aviona, a mogao se videti i crni dim kako dolazi iz sela koje se nalazi nedaleko od mesta pada aviona.

Avion koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur pao je u okolini sela Grabovo Ssahtjorskog rejona, a svih 283 putnika i 15 članova posade su poginuli.

Među njima je najviše putnika iz Holandije (195) i Malezije (43).

Malezijski premijer Nadžib Razak pozvao je danas ukrajinske i proruske snage na istoku Ukrajine da neodložno prekinu borbena dejstva u zoni pada putničkog aviona "Boing 777" malezijske aviokompanije.

"Tražimo i od ukrajinskih i od separatističkih snaga hitan prekid neprijateljstva na i oko mesta nesreće", rekao je Razak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Hagu, preneo je AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije