Izrael izveo seriju vazdušnih udara širom Gaze, Netanijahu:Hamas izabrao borbu i platiće cenu

Tanjug

15. 07. 2014. u 16:06

Posle pauze od šest sati, Izrael je obnovio vazdušne udare na pojas Gaze, jer je vojno krilo Hamasa odbacilo egipatski predlog o prekidu vatre

Nakon što je Hamas danas odbacio egipatski predlog o prekidu vatre i nastavio da raketira Izrael, izraelska vojska je posle pauze od šest sati izvela čitavu seriju vazdušnih udara na 30 meta širom pojasa Gaze.

Izraelski mediji javljaju da je večeras za 21 sat po lokalnom vremenu zakazan sastanak užeg sastava vlade, zaduženog za bezbednost, što će biti drugo zasedanja tog tela danas.

Na prvom je bio prihvaćen predlog o obustavi neprijateljstava i Izrael ga se jednostrano pridržavao šest sati, što Hamas nije učinio.

Tokom popodneva je ciljano 20 podzemnih rampi za ispaljivanje raketa, tunela, skladišta oružja i operativna baza Islamskog džihada, navela je izraelska armija.

Ona tvrde da je ubijen jedan "terorista na severu Gaze" koji se pripremao da ispali raketu na Izrael.

Na Izrael je od jutros ispaljeno bezmalo 80 raketa.

"U svetlu nastavka raketne vatre Hamasa i drugih terorističkih organizacija, mi radimo kao što smo radili u poslednjim danima, silom protiv komponenata infrastrukture Hamasa", rekao je izraelski general major Sami Turgeman, zadužen za južni front.

On je optužio Hamas za izazivanje sukoba koji traje već osam dana i ocenio da je pričinjena značajna šteta toj organizaciji.

General je naveo da su ciljane kuće visokih lidera Hamsa i komandira, koje su, kako tvrdi, služile kao skladišta oružja ili ratni štabovi.

Od početka ofanzive poginulo je više od 190 Palestinaca, a oko 1.300 ih je ranjeno, dok je na izraelskoj strani četvoro ljudi teže ranjeno, ali poginulih nije bilo.

Prema procenama UN, dve trećine poginulih su civili.

General Turgeman je rekao da su ometena sposobnosti Hamasa da izvodi napade ubacivanjem kroz podzemne tunele.

"Nismo aktivirali sve naše sposobnosti. Imamo dodatne sposobnosti i planove. Ako je potrebno da ih aktiviramo učinićemo to punom snagom", rekao je on, potvrdivši da je kopnena ofanziva jedan od planova, ali i da ne može da najavi šta će se preduzeti.

Netanijahu:Hamas izabrao borbu i platiće cenu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je palestinski pokret Hamas izabrao da nastavi borbu i da će zbog te odluke "platiti cenu".

Nakon što su "islamski militanti" odbacili dogovor o primirju, izraelski premijer je rekao da će Izrael protiv rukovodstva Hamasa u pojasu Gaze upotrebiti "veliku silu".

U televizijskom obraćanju, Netanijahu je rekao da Izrael nema drugog izbora osim da odgovori još snažnije, preneo je Asošijeted pres.

PRVA IZRAELSKA ŽRTVA U RAKETNOM NAPADU IZ GAZE

Izraelska vojska je saopštila da je danas u raketnom napadu iz pojasa Gaze ubijen jedan izraelski civil, što je prva izraelska žrtva u osmodnevnom sukobu s palestinskim ekstremistima.

Islamistička grupa Hamas, koja upravlja Gazom, preuzela je odgovornost za ispaljivanje rakete kratkom dometa, koja je pogodila područje duž granice s Gazom, preneo je Rojters.

Izraelac je fatalno ranjen blizu prelaza Erez, navela je vojska.

Portparol izraelske hitne pomoći rekao je Agenciji Frans pres da je 38-godišnji čovek ranjen dok je isporučivao hranu vojnicima stacioniranim u tom području.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miro Markovic

16.07.2014. 02:06

@Dejan - @Dejan. Pogleaj na Yuotube.com sta Dostojevski ima da kaze o Jevrejima kao narodu. On je ziveo, radio, posmatrao svet oko sebe i pisao svoje besmrtna dela tokom 19. veka. Ukucaj naslov: "Dostojevski o Jevrejima". Tada ce ti sve biti malo jasnije u glavi.

as

15.07.2014. 18:38

Puna podrska Izraelu na odbrani svog naroda i teritorije,oni trebaju biti za primer svima koji brane i narod i otadjbinu.Islamski ekstremisti su zlo koje je u ekspanziji,sto treba blagovremeno spreciti!!!

Dubai

15.07.2014. 21:01

Svi koji podrzavaju zlocince Cioniste neka se pripreme na isto ono sto prozivljavaju Muslimani u Palestini. Dozivece taku patnju na bilo koji nacin. U zivotu je tako sta drugome zelis tebi se dogodi. Pa pozeli dobro bice ti a oozeli zulum i teror desice se tebi. A patnji ima razni vrsta u zivotu

Miro Markovic

16.07.2014. 01:39

Kad Izrael koristi prekomernu silu protiv svojih neprijatelja, onda NATO ne reaguje i nece da bombarduje Izreal. Ali kada Srbija goni siptarske teroriste po KiM, koji su ubijali sprski narod, srpsku miliciju i vojsku, onda Srbija mora da bude bombardovana 78 dana i noci od strane 19 drzava fasistickog NATO pakta. Odavno je Njegos rekao: "Kome snaga lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom".