Oteti palestinski tinejdžer živ spaljen!

Tanjug

subota, 05. 07. 2014. u 15:40

Отети палестински тинејџер жив спаљен!
Obdukcija tela palestinskog tinejdžera iz istočnog Jerusalima, za koga Palestinci veruju da su ga oteli i ubili ultradesni Jevreji, pokazala je da je spaljen živ

Obdukcija tela palestinskog tinejdžera iz istočnog Jerusalima, za koga Palestinci veruju da su ga oteli i ubili ultradesni Jevreji, pokazala je da je spaljen živ, rekao je palestinski vrhovni tužilac.

"Neposredni uzrok smrt su bile opekotine usled vatre i nastale komplikacije," prenela je sinoć palestinska novinska agencija Wafa reči Mumameda A-Avevija.

Napetost između Izraela i Palestinaca porasla je naglo nakon što su trojica izraelskih tinejdžera, koji su oteti 12. juna, u ponedeljak pronađeni mrtvi na Zapadnoj obali.

Usledila je otmica Muhameda Abu Kdaira u kvartu Šuafat u noći između utorka i srede.

Njegovo spaljeno telo je nađeno nekoliko sati kasnije u šumi nadomak grada.

Saber Al-Alul, direktor Palestinskog forenzičkog instituta, prisustvovao je obdukciji koju su izveli izraelski lekari u Tel Avivu. Tužilac kaže da je u respiratornom kanalu žrtve nađen pepeo, što znači da je "dečak to udahnuo dok je goreo živ".

Opekotinama je prekriveno 90 procenata površine tela, a na glavi je imao posekotinu.

Tokom sahrane Kdaira u petak, ljutiti Palestinci su uzvikivali: "intifada, intifada", pozivajući na novi ustanak protiv izraelske policije.

Kamenice su bacane na izraelske policajce, a oni su rasterivali demonstrante suzavcem, šok bombama i gumenim mecima, od kojih je jedan pogodio novinara Si-En-Ena (CNN) Bena Vedemana u glavu.

Ovakvi neredi u Jerusalimu nisu zabeleženi godinama, navodi Rojters.

Sukobi su se nastavili širom Zapadne obale prošle noći i najmanje jedan Palestinac je ranjen u Nablusu, rekli su lekari.

Sukoba je bilo i u arapskim gradovima u Izraelu, kako je saopštila policijski portparol. U gradovima Taibe i Tira demonstranti su palili gume, blokirajuću gradske ulaze i bacali kamenice na policajce. Do jutra je uhapšeno troje ljudi.

Nereda je bilo i kraj jevrejskog naselja Maale Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali, gde su se demonstranti okupili oko 21 sat, bacajući Molotovljeve kotele i kamenice i paleći gume, kako je navela policija zadužena za tu teritoriju.

Palestinski zvaničnici pokušavaju da smanje napetost i rekli su da će sprečiti svaku novu intifadu i tražiti rešenje za krizu koja je počela otmicom tri izraelska tinejdžera. Otkriće njihovih tela posle 18 dana masivne potrage izazvalo je nacionalnu žalost i veliku ljutnju u Izraelu.

Mnogi Palestinci, uključujući predsednika Mahmuda Abasa, smatraju da su palestinskog tinejdžera ubili ultradesni Jevreji, svetivši se za smrt izraelskih mladića.

U isto vreme porasla je napetost i na granici sa drugom palestinskom teritorijom pojasom Gaze, zbog hapšenja stotina hamasovaca na Zapadnoj obali tokom potrage za otetim tinejdžerima.

Palestinski ekstremisti iz Gaze, koja je pod kontrolom Hamasa, pojačali su raketiranje juga Izraela, što je izazvalo odmazdu- izraelske vazdušne udare.

U četvrtak je Izrael mobilisao kopnene snage kraj granice s Gazom, a Egipat je pokušao da posreduje primirju.

Sve se to događaja u trenutku kada su mirovni pregovori suspendovani od aprila. Na taj potez se odlučio Izrael zbog pomirenja Abasovog sekularnog Fataha s islamističkim Hamasom, koji jevrejska država smatra terorističkom organizacijom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je brzu istragu ubistva mladog Palestinca, označivši njegovo ubistvo gnusnim.

Izraelske vlasti, međutim, ističu da se ne zna da li je on žrtva zločina iz mržnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Zoran1

05.07.2014. 23:50

@Alex - Alex medju Arapima homoseksualizam je kao dobar dan, samo oni sebe ne smatraju homosekualcima to im je onako samo obicaj. Arapi cesto uzmu musko dete od 8-9 godina i drze ga kao sex roba. Dok im pisani zakoni kazu jedno nepisani zakoni kazu nesto drugo.

Zoran1

05.07.2014. 23:47

Od kako je Avram isterao Ismaela i njegovu majku Hagar is svoje kuce ceo svet nema mira zbog njihove neprestane krvne osvete. :( Mozda jos i najbolje resenje je da se bliski istok opkoli da se ratovi nebi prosuli van i da se sve strane maksimalno naoruzaju primitivnim oruzijem pa neka ratuju dok se ne umore i rese da zive kao NORMALNI civilizovani ljudi u miru.