LONDON - Bivši urednik ugašenog lista "News of the World" Endi Kolson osuđen je danas na zatvorsku kaznu od 18 meseci zbog saučesništva u prisluškivanju telefonskih razgovora kojem su, radi dobijanja ekskluzivnih informacija, pribegavali novinari tog tabloida u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Mardoka.

Bivši urednik, 46-godišnji Kolson, koji je posle povlačenja iz ""News of the World" postao direktor komunikacija za kabinet premijera Dejvida Kamerona, proglašen je krivim prošle sedmice, preneli su britanski mediji.

On je jedan od četiri bivša novinara Mardokovog tabloida koji su proglašeni krivim za učešće u aferi prisluškivanja poznatih ličnosti, političara i porodica žrtava zločina.

Bivši glavni izveštač Nevil Tarlbek i nekadašnji urednik vesti Greg Miskiv osuđeni su na šestomesečne zatvorske kazne, podseća Bi-Bi-Si.

Bivši reporter Glen Malker, koji je nekada radio kao privatni detektiv, bio je direktno zadužen za prisluškivanje i on je osuđen na polugodišnju uslovnu zatvorsku kaznu.

Na kraju osmomesečnog suđenja u londonskom sudu, Kolson, urednik u listu od 2003-2007, proglašen je krivim prošle sedmice zbog učestvovanja u zaveri sa ciljem nezakonitog presretanja govorne pošte na mobilnim telefonima.

"Kolson je znao za prisluškivanje i podstrekivao je na to, iako je trebalo da ga spreči", naveo je sudija Džon Sonders u obrazloženju presude.