BEOGRAD - Srbija se zvanično našla na spisku zemalja čije razgovore prisluškuje američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA), piše "Blic".

Srbija je interesantna za NSA najviše kada je reč o mogućem delovanju grupa povezanih sa radikalnim islamistima, a sigurno je da je i zbog odnsa sa Rusijom interesantna komunikacija domaćih političara, rekao je "Blicu" sagovornik iz Vojnobezbednosne agencije.

"Blic" navodi da su razgovori državnog vrha zaštićeni od prisluškivanja spolja, ali da zaštite nema za međudržavne razgovore.

Srpske službe poseduju sistem zaštite kojim ometaju slušanje razgovora koji se vode na teritoriji naše države.

Ovdašnji funkcioneri mogu biti manje više bezbrižni kada je reč o pokušajima službi koje iz inostranstva nastoje da ih prisluškuju, navodi ""Blic"".

Problem je zaštita razgovora sa sagovornicima van granica Srbije, od čega nisu zaštićeni ni funkcioneri država koje mnogo višse novca ulažu u bezbednosne tehnologije.

Najbolji primer je kancelarka Angela Merkel koja je prisluškivana, a poslednji pokušaj u nizu zaštite njene komunikacije jeste specijalni telefon sa čipom pravljen u Nemačkoj.

U BIA juče nisu želeli da komentarišu navode o NSA, kao ni da kažu imaju li saznanja o tome da je NSA od 2010, kada je dobijena dozvola za prikupljanje poverljivih podataka, prisluškivala u Srbiji.

Iako na tržištu postoje telefoni koji kriptuju, odnosno šifruju razgovore, domaći političari ih nemaju.

"Vašington post" je objavio juče da je američka Nacionalna agencija za bezbednost, sudeći po najpoverljivijim dokumentima, bila ovlašćena da "presreće komunikacije" širom Planete.


DAČIĆ: PRISLUŠKIVANjE NSA NIJE DOBRA PRAKSA, SRBIJA NEMOĆNA

Prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić izjavio je danas da prisluškivanje koje sprovodi Američka nacionalne agencije za bezbednost (NSA) nije dobra praksa i da je izazvala nepoverenje među državama, ali da je Srbija nemoćna da bilo šta promeni.

"To nije dobra praksa i ja sam protiv toga, ali mi smo nemoćni da bilo šta promenimo... To je tema koja je izazvala veliko nepovrenje među državama u svetu", poručio je Dačić.

On je rekao da nije iznenađen što se Srbija našla na spisku zemlja koje NSA prisluškuje, ali i naveo da, kad mogu da prisluškukuju i druge države, pa i Nemačku, zašto ne mogu i nas.

"Neće čuti mnogo toga novog od onog što čuju na konferencijama za štampu i ne moraju onda mnogo da se trude", kazao je Dačić i podsetio da mu je bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton svojevremeno na sastanku rekla da je iznenađena što on isto priča i sa njom na sastanku i na konferenciji za medije.