Donjeckoj oblasti preti humanitarna katastrofa, Slavjansk, Kramatorsk i Družkovka nemaju 10 dana vodu

Novosti online/Agencije

15. 06. 2014. u 09:58

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, poručio je danas da su napadači na ambasadu Rusije u Kijevu imali nameru da zauzmu to diplomatsko predstavništvo i izazovu krvoproliće

Ukrajinske snage nastavile antiterorističku operaciju na jugoistoku zemlje. U Slavjansku u sukobima ubijena trojica pripadnika proruskih snaga.

Zbog pogibije 49 ukrajinskih vojnika iz vojnog transportnog aviona "Il-76" koji su proruske snage oborile kod Luganska, u Ukrajini je danas Dan žalosti, Moskva smatra da bi SAD trebalo da upotrebe svoj uticaj na Kijev kako bi se zaustavilo nasilje.

Proruske snage oborile i jurišni lovac-bombarder SU 24.


DAN ŽALOSTI U UKRAJINI ZBOG POGIBIJE 49 VOJNIKA

Zbog pogibije 49 ukrajinskih vojnika iz vojnog transportnog aviona "Il-76" koji su proruske snage oborile kod Luganska, u Ukrajini je danas Dan žalosti, Moskva smatra da bi SAD trebalo da upotrebe svoj uticaj na Kijev kako bi se zaustavilo nasilje i naglašava da je rešenje moguće samo putem direktnih kontakata sa predstavnicima jugoistoka Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio je današnji dan Danom žalosti, i naredio sazivanje Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu povodom najnovijeg razvoja događaja na istoku zemlje.

Porošenko je, u saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, naveo da je pogibija 49 vojnika veliki gubitak, ne samo za njihove porodice, već i za čitavu zemlju.


NASTAVAK RAZGOVORA RUSIJE I UKRAJINE O CENI GASA

Rusija i Ukrajina trebalo bi danas da nastave razgovore o ceni isporuke gasa, o čemu nisu uspeli da se dogovore na sastanku u subotu.

"Svaka strana je iznela svoju poziciju. Rešenje nije pronađeno. Zbog toga, u skladu sa predlogom (evropskog) komesara za energetiku (Gintera) Etingera, razgovori se nastavljaju ujutro", rekao je sinoć ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan novinarima u Kijevu, prenela je agencija Rojters.

Hitni razgovori o gasu započeli su juče između Rusije i Ukrajine uz posredovanje EU, zbog pretnje Moskve da će prekinuti snabdevanje gasom Ukrajinu, a taj korak imao bi efekat i na Evropu.

Rusija je zapretila da će prekinuti snabdevanje gasom Kijeva ako ne plati dug od 1.95 milijardi dolara do ponedeljka.

Razgovorima prisustvuje komesar EU za energetiku Etinger, ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan i šef ruske naftne kompanije "Gasprom" Aleksej Miler.


SLAVJANSK: POGINULA TROJICA FEDERALISTA, DVOJICA ZAROBLJENA

Nacionalna garda Ukrajine tvrdi da je tokom sukoba na punktu kod Jurkovka u blizini Slavjanska ubila trojicu, a zarobila dvojicu proruskih boraca. Snage iz Slavjanka pokušale su da probiju blokadu na ovom punktu, ali su ukrajinske snage uspele da se odbrane.


KRAMATORSK: UKRAJINSKA ARMIJA UBILA 50 PRIPADNIKA SAMODBRANE, 150 RANILA

Ukrajinska armija je uspela da slomi jednu od jedinica samoodbrane u Kramatorsku. Tokom napada ubijeno je 50, a ranjeno 150 pripadnika samodbrane u ovom gradu rekao je Vladislav Seleznjev, portparol antioteroritičke operacije za ovaj sektor Ukrajine.

Anti-ukrajinske jedinice čeka totalno uništenje dodao je Seleznjov.

On je na svom fejsbuknalogu napisao da su ukrajinske snage započele kontraofanzivu i da potiskuju proruske snage. On je dodao i da je u bombardovanju uništeno skladište oružja i municije.LUGANSK: AVION OBORILI UKRAJINCI?

Snage lokalne milicije u Lugansku tvrde da su vojni transportni avio Il 76 u kome je poginulo 49 vojnika oborile ukrajinske snage sa aerodroma. Na to kako tvrde ukazuju analize video zapisa obaranja aviona. Oni tvrde da je područje odakle je ispaljena raketa bilo pod kontrolom ukrajinskih snaga.


SLAVJANSK: U NOĆNOM GRANATIRANJU POGINUO JEDAN, VIŠE RANJENIH CIVILA

Rezultat noćnog granatiranja Slavjanska u Donjeckoj oblasti su jedan poginuo i više ranjenih civila rekli su predstavnici narodne milicije. Eksplozije su izbile sva stakla u bolnicu "Lenjin".


AVROSIJEVKA: U NOĆNOM GRANATIRANJU POGINULA TRI ČOVEKA

U noćnom granatiranju Amrosijevke u Donjeckoj oblasti poginula su tri civila, a nekoliko je ranjeno. Ko je gađao grad još nije poznato.


U TOKU BORBE U SELU DEAKOVO, UKRAJINCI KORISTE AVIJACIJU I RAKETNE SISTEME GRAD

Na jugu Luganskog regiona u ataru sela Deakovo u toku su okršaljji ukrajinskih i snaga narodne milicije. Ukrajinske snage raketiraju selo višecevnim raketnim sistemima "Grad", dok avijacija bombarduje položaje proruskih snaga.

Deako se nalazi na granici Donjeckog i Luganskog regiona u blizini Roastova na Donu.


PUŠKOV: ZAPAD DAJE KIJEVU ODREŠENE RUKE DA RADI ŠTA HOĆE

Činjenica da Zapad nije osudio jučerašnji napad na rusku ambasadu u Kijevu, znak je da je Ukrajina dobila "odrešene ruke" da radi šta hoće, da pojača napade protiv interesa Rusije, saopštili su članovi ruske Dume.

Povodom jučerašnje blokade ruske inicijative da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasa osuda napada ukrajinskih demonstranata na rusku ambasadu u Kijevu, šef odbora za spoljne poslove Dume Aleksej Puškov je na svom tviteru napisao da međunarodni sitem ne funkcioniše.

To što Savet bezbednosti UN sinoć nije osudio napad na rusku ambasadu u Kijevu "znači da je bilo ko sada slobodan da napada ambasade", konstatovao je Puškov, prenosi Itar Tass.


PUTIN: RUSKI FUNKCIONERI DA LETUJU NA KRIMU

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je želju da ovog leta ruski funkcioneri masovno letuju na Krimu. Prema pisanju nemačkog magazina Fokus, direktor ruske turističke službe poslao je, u tom smislu, preporuku javnim ustanovama i preduzećima.

Naime, ruske vlasti pokušavaju da spreče kolaps turizma na bivšem ukrajinskom poluostrvu, pa Putin ohrabuje zaposlene u javnom sektoru da u što većem broju rezervišu odmor na obalama Crnog mora.

Do skora, od osam miliona turista, koji su svake godine letovali na Krimu, 75 odsto su bili Ukrajinci. Od pripajanja Krima Rusiji, prošlog marta, turistii iz Ukrajine izbegavaju ovu destinaciju.

Fokus navodi da su Moskovska oblast, Republika Čečenija i državna preduzeća Gasprom i Rosneft već izdvojili sredstva za slanje zaposlenih u letovališta na Krimu.


UKRAJINCI PRIZNALI DA IM JE OBOREN HELIKOPTER MI 24

Ukrajinske snage priznale su da su pod borbom evakuisale posadu helikoptera Mi 24 koji je oboren prošle nedelje kod Slavjanska. Tada je ranjeno sedam ukrajinkih boraca.
DVOJICA RUSKIH NOVINARA U PRITVORU SBU

Dvojicu ruskih novinara tv kanala "Zvezda", Jevgenij Davidov i Nikita Konašenko, nalaze se u pritvoru u zgradi ukrajinske službe bezbednosti (SBU) u Dnjepropetrovsku.

Oni su uhapšeni na kontzrolnom punktu Nacionalne garde u blizini sela Pokrovsoje.


AMVROSIJEVKA: SRUŠENO VIŠE OD 20 KUĆA

Više od 20 kuća srušeno je tokom bombardovanja Amrosijevke u Donjeckoj oblasti. Oštećena je i mesna bolnica.


LUGANSK: UKRAJINCI STRELJAJU CIVILE, UBIJENO 100 LJUDI

Šef Luganske narodne Republike, Valerij Bolotov, saopštio je da  je za poslednja 24 časa u selu Sčastje poginulo 100 ljudi.

On je rekao da su po zauzimanju ovog mest ukrajinski borci počeli da streljaju mirne građane.BAN POZVAO NA OBUSTAVU NEPRIJATELJSTAVA

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun apelovao je na ukrajinske i proruske snage da odmah obustave oružana neprijateljstva, u atmosferi sve većih ljudskih žrtava i pogoršane humanitarne situacije u Istočnoj Ukrajini i da rešenje krize potraže kroz dijalog.

Šef UN je u saopštenju izrazio zabrinutost što nedavni diplomatski napori u tom pravcu nisu urodili plodom, apelujući na obe strane da hitno primene odredbe ženevskog sporazuma od 17. aprila, koji nudi jasan put za mirno rešenje, prenosi Itar-Tas.

Rusija je, inače, 12. juna podnela Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije u kojem se sve strane u sukobu pozivaju na uzdržavanje od akcija kojima se preti životima i bezbednosti civila i izražava zabrinutost zbog upotrebe zabranjenog oružja od strane ukrajinske vojske, uključujući zapaljive bombe.


NOVINARE TV ZVEZDA UHAPSILI PRIPADNICI "DESENOG SEKTORA"

Predstavnici dnjepropetrovskog ogranka "Desnog sektora" izjavili su da su njihovi aktivisti uhapsili ruske novinare tv Zvezda, Jevgenija Davidova i Nikitu Konašenkova, i da su ih sproveli u zgradu Službe bezbednosti Ukrajine.

BOLOTOV: JEDINICE UKRAJINSKE VOJSKE PREŠLE NA STRANU LNR

Sve jedince vojske u Lugansku i na istoku od grada prešle su na stranu Luganske narodne Republike rekao je predsednik Luganske narodne Republike Valerij Bolotov.

One su prešle mirnim putem, a ostale su još samo snage na aerodromu. Mi pokušavamo pregovorima i ubeđivanjem da i njih pridobijemo.

On je opovrgao informaciju da je padobranska (vazdušno-desantna) brigada iz Denjepropetrovska prešla na stranu LNR, niti je napustila oblast aerodroma.

Ukoliko dnjepropetrovcima bude trebala naša pomoć da odu (zbog brigade iz LJvova) mi ćemo im pomoći rekao je Bolotov.

VIŠE OD 13.500 IZBEGLICA TOKOM NOĆI STIGLO U RUSIJU

Više od 13.500 izbeglica stiglo je iz Ukrajine, tokom noći subota na nedelju, u Rusiju. U Rostovskoj oblasti smeštena je 391 osoba, među kojima 132 dece i šest invalida.

OTPUŠTEN NAČELNIK OPERATIVNIH AKCIJA GENERALŠTABA UKRAJINSKE VOJSKE

General major Aleksandar Šutov, otpušten je sa mesta Načelnika operativnih akcija Generalštaba ukrajinske vojske. NJegovu ostavku danas je potvrdila administracija novog predsednika, a razlozi za ovakav potez nisu poznati.

Ministarstvo odbrane nije imalo komentara.

AMVROSIJEVKA: BROJNE ČAURE VBR "GRADA" PRONAĐENE OKO GRADA

U širem reonu Amvrosijevke, koja je tokom noći pretrpela znatna razaranja, pronađene su brojne čaure višecevnih raketnih sistema (VBR) "Grad" što opovrgava ukrajinske teze da je grad gađan iz Rusije.

Gradsko veće analizira nastala oštećenja u gradu i obavlja razgovore sa žrtvama napada. Čaure su pronađene u reonu Žukov Balka oko 15 km od grada u suprotnom smeru od granice sa Rusijom.


GROMOV: FORMIRAĆEMO SPECIJALNU ATNITERORISTIČKU JEDINICU

Šef kontraobaveštajne službe samoproklamovane Luganske narodne Republike Vladimir Gromov rekao je da će biti formirana specijalizovana antiteroristička jedinica.

Već sutra ćemo formirati posebnu jedinicu, čiji će zatadak biti sprečavanje subverzivnih delatnosti, rekao je Gromov.


U REONU SELA SČASTIJE NALAZE SE UKRAJINSKI RAKETNI SITEMI GRAD

U reonu sela Sčastije, oko 40 kilometara od Luganska, primećeni su ukrajinski višecevni raketni bacači (VBR) "Grad" saopšteno je iz pres službe Luganske narodne Republike.

Selo Sčastije, u kome su juče vođene teške borbe, nalazi se u dometu ovog oruđa namenjenog za uništavanje žive sile, dok je Lugansk izvan dometa.

Sistem "Grad" je višecevni (40 cevi) raketni bacač kalibra 122mm i dometa do 20 kilometara.


UHAPŠENA TRI UČESNIKA NAPADA NA RUSKU AMBASADU U KIJEVU

Kijevska policija uhapsila je tri najaktivnija učesnika u jučerašnjem napadu na rusku ambasadu u Kijevu, kvalifikujući njihovo ponašanje kao huliganizam kojim su prekršene granice mirnog protesta.

Ruska ambasada u Kijevu se juče našla na udaru napada demonstranata, koji su protestovali zbog rušenja ukrajinskog aviona na istoku zemlje, prenosi Itar-tass. Demonstranti su prevrtali automobile ambasade, pocepali rusku zastavu i zasuli zgradu jajima i petardama, pri čemu ukrajinska policija nije učinila ništa da ih spreči.


LAVROV:NAPADAČI NA AMBASADU ŽELELI KRVOPROLIĆE

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, poručio je danas da su napadači na ambasadu Rusije u Kijevu imali nameru da zauzmu to diplomatsko predstavništvo i izazovu krvoproliće.

"Naše diplomate su stekle utisak da su napadači nameravali fizički da zauzmu ambasadu. Na osnovu toga, imamo razloga da verujemo da su oni želeli da izazovu krvoproliće", rekao je Lavrov, a prenose svetske agencije.


POČELI PREGOVORI RUSIJE UKRAJINE I EU OGASNOM DUGU

Hitni pregovori Ukrajine i Rusije o gasu, uz posredovanje Evropske unije, počeli su večeras u Kijevu, posle pretnje iz Moskve da će prekinuti snabdevanje gasom Ukrajine, ako do sutra ne plati dug od 1,95 milijardi dolara, potvrdio je za Frans pres izvor iz EU.

I ruska agencija RIA Novosti prenela je vest o početku razgovora iz svog izvora, navodeći da u prvoj rundi učestvuju evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjik i Aleksej Miler, šef ruskog "Gasproma".


DONJECKU PRETI HUMANITARNA KATASTROFA

Humanitarna katastrofa, kako je rekao guverner Donjecke oblast, Sergej Taruta, preti mnogim gradovima u regionu.

U Kramatorsku, Slavjansku i Družkovki deset dana nema vode što ugrožava živote civila.

On je rekao da neće da sarađuje sa pripadnicima samoodbrane.

UKRAJINA NAJAVILA ZATVARANJE CELE GRANICE S RUSIJOM

Ukrajina će sledeće nedelje zatvoriti celu svoju granicu sa Rusijom, izjavio je danas vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Mihail Koval.

Koval je rekao da je ukrajinska vojska, zajedno sa pripadnicima pogranične službe, već zatvorila 250 kilometara granice sa Rusijom.

Biće potrebno još nekoliko dana da se cela granica zatvori, istakao je ukrajinski ministar odbrane.

Kovla je naveo da je ukrajinski načelnik generalštaba uputio jasna zaduženja u vezi zatvaranja istočne granice, prenela je agencija Itar-Tass.


SNEŽNOJE: ZAROBLJENI UKRAJINSKI PADOBRANCI

Osam boraca ukrajinske 79. vzdušne brigade upali su u zasedu u rejonu grada Snežnoje i planine SAaur-Mogila u Donjeckoj oblasti i nalaze se u zarobljeništvu milicije Donjecke narodne Republike.

Ovu vest su potvrdile i ukrajinske snage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (65)

CABKE

15.06.2014. 10:32

Da bude vise od 49, pa bar za 1 :) A Englezi trljaju ruke i sabiraju bez obzira na predznak. Sloveni sa jedne strane + sloveni sa druge strane...

beograd

15.06.2014. 11:06

Aha ..sigurno je tako. A gde mogu da prebroje tih 50 mrtvih I 150 ranjenih Ruskih boraca ? Lazu Ukrajinci za medalju, hrabre sebe lazima. Cinjenica je da se Ukrajinska armija raspada, I da jedino za njih ratuju americki placenici

Bane

15.06.2014. 12:40

@beograd - Da, to si dobro rekao, na kraju ce totalno da se raspadnu a Rusi ce da pokupe ostatke i sve to ponovo ' sloze' ko puzlu, onako kako njima to odgovara!

čiča

15.06.2014. 11:07

Kad bacaju kasetne i fosforne bombe na kako kažu sopstveno stanovništvo ,to Eurupa sasvim podržava, a kad se ovi ljudi koji neće da budu pod nacističkom upravom brane to je za naciste neprihvatljivo. Šta bi ste hteli, da ih razoružate pa onda po oprobanom američkom receptu poubijate , e neće moći , još će vam mnogo ovakvih aviona pasti

зокс

15.06.2014. 14:04

@čiča - чича,ништа ту није чудно!Европска унија хоће да само они живе,а остали да јој буду слуге!Ко неће да буде слуга нека цркне!То је мото еу!

11

15.06.2014. 13:42

hteli ne hteli Rusija će biti uvučena u konflikt, i nejasno je zašto Rusi ne zavedu red bar u Jugoistočnm delu, koji više nikad neće biti ukrajinski kao i Krim

Nenad

15.06.2014. 14:11

Glupa Evropska unija, umesto da im Rusija bude glavni strateski partner, da nema vise rata u Evropi, da se distanciraju od Amerike i Engleske - Evropa sprovodi i podrzava anti-evropsku politiku razaranja Evrope......UZAS

Zoran1

16.06.2014. 05:01

@Nenad - Kako bi onda istocni i zapadni tajkuni uspeli da smanje populaciju?

boško

15.06.2014. 15:59

lepo sam ja rekao da porešenko treba da bude uhapšen i da treba da mu se sudi u hagu za zločine nad civilima čovek je i dalje nastavio da ubija građane vojska pod njegovom komandom sada strelja ne naoružane civile ovo je strašno ovo je genocid.eu ni da zucne evropo evropo jadna li si ti gde su sada ministri evropskog parlamenta ti veliki borci za slobodu i pravdu.puna podrška prorusima u borbi za goli život i slobodu živela nova rusija grđani srbije su uz vas do konačne pobede živeli!!!!

Dusan

15.06.2014. 16:02

Ja ne znam zasto Putin ne reaguje na krvoprolice koje cine Ukrajinci nad proruskim stanovnistvom? Nece valjda da ih ostavi na milost i nemilost nacistima?

Бајо Пивљанин

15.06.2014. 18:52

@Dusan - То и јесте циљ САД, да по сваку цену увуче Русију у рат.Зашто играти како Амери желе?

Marko

15.06.2014. 16:19

Streljanje i spaljivanje civila u 21.veku? Sada konačno vidim koje su to prave Evropske vrednosti

Чудно?

15.06.2014. 23:42

@Marko - То одавно раде са српским грађанима у окружењу Србије. У Хрватској су спаљивали цркве у којима је била закључана српска нејач. Стрељања цивила су вршили Немци и Мађари, а Хрвати, Албанци и Бугари су имали "суптилније" методе (читање описа се не препоручује млађима од 18 година).

zoran

15.06.2014. 17:37

Nema bato..jednom nacista, uvek nacista. Imamo mi to isksutvo sa nashih prostora. Chuvaju oni svoje uniforme po podrumima i samo chekaju da im se momenat namesti.

!?

15.06.2014. 17:41

Руси у ратном вихору увек изненаде, тако ће бити и сада

12345

15.06.2014. 18:04

Напред Црвена армија!После овога треба сломити кичму фашистима!То је реприза 1941...

Zoran1

16.06.2014. 00:42

@12345 - Tako je elita u drugom svetskom ratu mozgove isprala masama pa bese najmanje 50 miliona direktnih zrtava i ko zna koliko indirektnih jer su ispranih mozgova rado isli da ubijau jedni druge. Da su mase inteligentije pa da nateraju elitu da ratuju jedni protiv drugih to bi bilo daleko bolje. Na zalost prazne glave rado jure u ratove bas onako kako elita to zeli.

miki

15.06.2014. 18:13

Hajde da govorimo otvoreno, za ovo sta radi nazovi Ukrajinska vlast na Istoku postoji samo jedna rec: genocide. Da, sasvim je jasno da je Banderasima krajnji cilj da sve Ruse iz Ukrajine ili likvidiraju ili proteraju iz Ukrajine. I oni nece stati dok to ne urade. A to je genocid. Zato Rusija to treba javno da kaze I da hitno vojno intervenise I zaustavi ovaj pokolj.

markovic

15.06.2014. 18:45

Banderisti masovno otpustaju vojsku, cak I visoke oficire. To je prilika, da Ukrajinska vojska, ako je bar malo ljudskosti I hrabrosti u njima, bas sad napravi vojni udar I preuzme vlast u drzavi (tj. ukrajinskom delu drzave), pohapsi huntu, a onda zajedno sa snagama DNR I LNR rasturi Pravi sector I tzv. Gardu, I na kraju sklopi mir I nadje neki dogovor sa LNR, DNR I Rusijom.

Немања

15.06.2014. 19:57

@markovic - Доста Украјинаца не воли Русе. Тако нешто не би успело. Исто би било као да у Загребу буде про-Српски пуч.

markovic

15.06.2014. 20:24

@markovic - Onda nema druge nego secesija LNR I DNR, ali I Odese I sl. uz vojnu intervenciju (makar minimalnu, to je neophodno) Rusije.

Није свеједно, 10 милиона Руса...

16.06.2014. 00:03

@markovic - Немања, није исто! У Хрватској Срба скоро да више и нема...

srbi

16.06.2014. 09:56

@markovic - Srba je po popisu 1971. (izvor Opća enciklopedija "Miroslav Krleža") u Hrvatskoj bilo 764 000 i 300 000 Jugoslovena (zna se ko su bili Jugosloveni), a danas ih ima jedva 150 000. Neki izvori tvrde da ih ima 250 000. To su laži. Primjer su sela u kojima niko od Srba ne živi izuzev poneki starac il starica. Zadar u kojem je živilo 25 000 Srba sada ih je oko 2 000. Odnos izračunajte. Izvinjavam se što sam izašao iz teme, ali me ponuka tekst iznad pa malo pojasni.

Zamena pojmova

15.06.2014. 19:40

“Ukrajinci streljaju civile, ubijeno 100 ljudi, vojska prelazi na stranu LNR” “Ukrajinske snage nastavile antiterorističku operaciju na jugoistoku zemlje.” Антитерористичку или терористичку?

Zoran1

15.06.2014. 19:45

Ocito istocni i zapadni tajkuni su vec napisali skript o smanjenju populacije i glumci / politicari izvrsavaju ono sto je u skriptu. Gde ce sve to zavrsiti videcemo ali dobro biti nece po narod sigurno.

m.m.

15.06.2014. 20:39

@Zoran1 - @Zoran, uz to su otvorili vrata GMO hrani, sto znaci da ce da nas sistematski zatru.

Zoran1

16.06.2014. 00:33

@Zoran1 - Svetska elita je vec odlicila na jednu milijardu ili manju populaciju i sada smo na putu da vidimo kako ce to da izvedu. Ocito clanovi elite ne smatraju sebe istim genetickim materijalom kao sto smo mi vide sebe kao nesto posebno a narod kao stoku u svom vlasnistvu.

Zoran1

16.06.2014. 02:30

@Zoran1 - Mase su ipak jace od elite pa nemora tako biti. Na zalost mase su tupe a i neorganizovane.

bogirs

15.06.2014. 20:17

Druga slika sve govori. Svezane Ukrajinska i Njemačka zastava. To mi odnekud poznato? A da. Ovde kod nas u BiH/RS na početku rata su vezivane Hrvatske-Njemačke-Muslimanske zatave.

Rozmary

16.06.2014. 07:01

@bogirs - Za vreme drugog svetskog rata bile su svezane zastave Hitlerove nemačke i ukrajinskog pokereta Stepana Bandere. Ukrajionske kvinslinške jedinice bile su naoružane nemačkim oficijalnim naoružanjem i učestvovale na bojištu oko Staljingrada. Možda im se to osećanje sada vraća.

Kralj Petar

16.06.2014. 11:15

@bogirs - Mozda im se i vrati secanje kako su prosli kod Staljingrada..

Rozmary

15.06.2014. 20:54

A za stotinu izginulih nedužnih civila građana ruske nacionalnosti Ukrajinci neće proglasiti dan žalosti ! ? Ta vlast sadašnje Ukrajine ima krvave ruke do ramena. Sigurno je da će uskoro platiti debelo za učinjena krvoprolića.

Zoran1

15.06.2014. 22:57

Ako neko jos sumnja da svetom rukovode psihopate najgore kategorije neka samo pogleda u ovu situaciju pa neka odluci a slicni dogadjai se vec od davno zbivaju sirom sveta.

По америчким обрасцима

16.06.2014. 00:11

Зашто Руси не следе пример НАТО земаља (Србија '99) и без дозволе СБУН спроведу "хуманитарну акцију"?

Rozmary

16.06.2014. 07:05

@По америчким обрасцима - Kako bi glasio odgovor na pitanje kada bi Rusi plaćali neke divlje horde da obore vlast u Kanadi, šta bi Amerikanci tada učinjeli. Neko verovatno zna pravi odgovor

Dymitr Ogonowski

16.06.2014. 00:42

Treba biti zahvalnjim Putinu zbog toga da je spasio Krim. Ipak ima na svetu slavjanske podrucja, gde se desava humanitarna katastrofa (kao Donjeck, Slavjansk, Lugansk) ili genocid korenog stanovnistva (srpski Kosmet). Nadam se da Rusija će pomoći.

Miro Markovic

16.06.2014. 01:38

Prema Zenevskoj konvenciji ratovanja od 1954.godine, za vreme ratnih sukoba niko ne sme da napada civile, da rusi snabdevanje vode, hrane, povredjuje bolnice i decje utanove: skole, obdanista i td. Ali to Ameri i njihovi podrepasi ne postuju. Oni su iznad zakona. Ruse oni sve sto je pred njima, jer njima niko ne sme da sudi: Setite se Bosne, Srbije, Libije, Iraka, Aganistana, Vijetnama i svih drugih americkih ratista. Za to im jos nije sudjeno, osim sto Bog sve gleda i ceka...

Jel ovo moguce

16.06.2014. 02:55

Prvi put posle toliko vremena da su ovi plusevi i minisu na svom mestu,da li su nas nasi "dragi" prijatelji napustili???

Nije moguce

16.06.2014. 10:57

@Jel ovo moguce - jesi li slep? minusi se daju odjednom po par desetina, a to radi netko tko ima passwotd za pristup serveru Novosti. Pretpostavljam neki srpski izdajnik koji je novcem dobivenim od NATO jednostavno kupio pristu serveru Novosti

зокс

16.06.2014. 11:56

@Jel ovo moguce - Не обраћајте пажњу на минусе!То му је посао!

зокс

16.06.2014. 11:56

@Jel ovo moguce - Није могуће,управо тако!Поздрав!

Čađa

16.06.2014. 08:01

Postoji organizacija Crveni krst koja pomaže ljudima u teškim katastrofama. Zašto Evropa ne ukaže pomoć preko zvaničnog Crvenog krsta građanima koji nemeju osnovne namirnice za život, pogotovo vodu. Sve ovako liči da je režirana katasrofa jednog naroda u cilju ostvarenja političkih interesa u koju je uključen i Crveni krst. Zašto srpski Crveni krst ćuti koji ima članove širom ove zemlje.

Rozmary

16.06.2014. 16:00

@Čađa - Zar je moguće da se neko ne slaže da se ugroženima pruži pomoć u osnovnim potrepštinama. To liči na cinizam, da gledamo i da znamo da ljudi umiru od žeđi i gladi, pa ni psa ne ostavljmo bez pomoći a kamo li ljude. Jezivo!!!!!!!

Zbogom Juzni Tok

16.06.2014. 08:52

Ovi Ukrajinci se ponasaju kao zvijeri. Ne dozvoljavaju prolaz humanitarne pomoci, salju armiju na civile,granatiraju neselektivno gradove, streljaju civile, uzimaju za taoce predstavnike medjunarodnih organizacija...... Sve ono za sto su osudjeni bosanski Srbi. Misle li oni na medjunarodne UN sudove za ratne zlocine?

Ruben

16.06.2014. 10:42

@Zbogom Juzni Tok - Meni vise lice na podrepne muhe mracnog vilajeta: granatiranje sopstvenog stanovnistva u cilju medijskih manipulacija ; i ostala ponasanja po upustvima atlantskih nalogodavaca ; i neshvatljiva potreba skrivanja u auspuhu trenutnog mocnika.

Srbin iz Hercegovine

16.06.2014. 11:31

@Zbogom Juzni Tok - Pa zar su ti tvoji "bosanski Srbi" gadjali ciljeve(vojneili civilne) belim fosfornim bombama, izvini molim te ali vi Srbi iz Srbije nemate pojma!

E pa

17.06.2014. 01:20

@Zbogom Juzni Tok - @Srbine iz Hercegovine @Zbogom pameti je hrvat i zato piše tako kako piše.

PETARR

16.06.2014. 09:19

Vidi se da ih saveruju Američki vojni stratezi i zato će da pobede-uguše proruski pokret u Ukraini. Resija nesme da im pomogne, jer nema snage za tako nešt. Rusko naoružanje, sem atomskih bombi, su praćke i strele u odnosu na NATO opremu a naravno tu je i iskustvo i i obuka.

Ruben

16.06.2014. 10:39

@PETARR - uf kakva kultura ; kakva informisanost ; kakvi intelektalni kapaciteti!!! Decki je pravi laf ; odmah ga za predsednika Crotalbanije!

Srki

16.06.2014. 10:47

vise je nego ocigledno da SAD preko pucisticke Kijevske vlasti zele uvuci Rusiju u sukob. Onda bi pritisnule Pariz i Berelin da pomognu Ukrajini. Krvolocima u bankrotu, potreban je veci rat na teritoriji evrope. Konvencionalni.

Viktor

16.06.2014. 11:11

Jadni Rusi! Zasto se biju u Ukrajini kad mogu da dodju u Srbiju. Ima da ih docekaju "braca" sa cvecem i uzvicima "ovo je Rusija".

Dzoni

16.06.2014. 13:12

Posle svega sto je ukrajinska vojska(jedan deo) uradila Rusima i pro Rusima tamo na istoku mozda i slome otpor mozda i pobede vojno,ali nikad nece imati mir,nikad lijalno stanovnistvo i tek ce onda da shvate koliko su zla sami sebi naneli kad im EU I SAD okrenu ledja a okrenuce ih cim im to bude interes.

Ruben

16.06.2014. 15:41

@Dzoni - nikakav otpor oni nece slomiti niti doci do bilo koje pobede ; radi se o psima koji napadaju tamo gde im gazda naredi i koji ce posle morati da beze kod gazde - Berlin, Washington, London...

murinjo

16.06.2014. 13:17

Setite se Banjaluke kad Klinton nije dozvolio da se boce sa vazduhom dopreme jer se mogu iskoristiti u vojne svrhe.Kad su videli da tu nisu samo Srbi,odmah su došle.U ratu protiv pravoslavnih sve je dozvoljeno

Mijo

16.06.2014. 15:32

Glupi Ukrajinci treba da znaju da nikad neće imati potpunu nezavisnost jer su zalepljeni uz Rusiju i Rusi ne smeju da dozvole da zapadnjaci vršljaju po Ukrajini. Jednostavno moraju da imaju prorusku vladu ili neće imati državu, kad si uz veliku silu ne možeš da radiš šta hoćeš. Kako to ne shvata taj narod nego radije ginu za neke mafijaše i podržavaju ih na izborima

čiča

16.06.2014. 16:20

Eto šta su nacisti ,od Rusa hoće gas a svom stanovništvu uskraćuju i vodu. Dokle tako , nećete moći još dugo i još se nadate da ostanete u istoj državi

čiča

16.06.2014. 16:48

@čiča - Hvala evroentuzijasti na ovolikim minusima vidi se da čita , daće Bog i on će se jednog dana dozvati pameti

Nesa

17.06.2014. 00:30

Molim sve ljude da pazljivo listaju sve komentare na dole i primeticete jednu VEOMA ZANIMLJIVU STVAR : Svako ko je negativno napisao protiv EU i SAD i osudjuje ih, ima ogroman broj "ne preporucujem", a velika vecina komentara su bas takvi. Pa ko onda to ne preporucuje???!?!?!?!?!