Egipatski apelacioni sud je poništio presudu policajcu, koji je bio osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva suzavcem 37 zatvorenih islamista, pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija.

Isti sud je takođe poništio uslovne osude na godinu dana trojici drugih policajaca zbog pokazanog nemara u istom slučaju, prenosi AFP.

Zatvorenici su se ugušili nakon što je u zatvoreno policijsko vozilo kojim su prebacivani u zatvor Abu Zaabal, u blizini Kaira, bačen suzavac.

Otkad je vojska u julu prošle godine svrgnula Morsija, egipatske vlasti su krenule sa slamanjem pobune njegovih pristalica, pri čemu je u uličnim obračunima stradalo više od 1.400 ljudi, dok je najmanje 15.000 zatvoreno. Na stotine njih je takođe osuđeno na smrt u ubrzanim procesima.

Policajac kome je danas poništena presuda je zamenik šefa policijske stanice koja je nadgledala transport zatvorenika. Apelacioni sud je naložio da se ovaj slučaj vrati tužilaštvu radi dopunske istrage, što znači da je vraćen na početak, ističe egipatski stručnjak za ljudska prava Amr Imam.

Tokom prvog suđenja, utvrđeno je da je u vozilu, u kojem su bile žrtve, bilo 45 zatvorenika, iako je ono predviđeno za transport najviše 24 osobe.

Prema tvrdnjama egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova neposredno nakon ovog slučaja, suzavac je navodno bačen na zatvorenike u vozilu nakon što su se oni "pobunili".